© Foto: pexels.com

Tulpes var augt vienā vietā ne ilgāk kā 5 gadus. Tad tās ir jāpārstāda, pretējā gadījumā ziedi kļūs mazi un var zaudēt visas savas šķirnes īpašības (krāsu, ziedu formu utt.).

Tulpes var stādīt arī pavasarī. Piemēram, ja ir dažas ļoti retas sīpolu šķirnes. Bet jāatceras, ka tās uzziedēs tikai nākamajā gadā tajā pašā laikā, kad tulpes, kas būs stādītas rudenī.

Stādīšanas laiks

Foto: pexels.com

Stādot pavasarī, jāatceras, ka augsnei puķu dobē jāsasilst vismaz līdz +10 grādiem.

Daži iesācēji dārznieki domā, kad stādīt tulpes? Labākais laiks to stādīšanai ir rudens (no 20. septembra līdz 30. septembrim atkarībā no jūsu reģiona klimata).

Aprēķiniet rudens stādīšanas laiku tā, lai sīpoliem būtu vismaz mēnesis laika, lai iesakņotos pirms stabilas negatīvas temperatūras iestāšanās. Ja tulpes stādīsit pārāk vēlu, pavasarī tās atpaliks attīstībā. Un viņu ziedi būs mazi.

Nestādiet tulpju sīpolus pārāk agri. Augsnes temperatūra stādīšanas laikā nedrīkst būt augstāka par + 8 grādiem, pretējā gadījumā pastāv liela varbūtība, ka tulpes izaugs jau rudenī un ziemā tās aizies bojā.

Padomi tulpju kopšanai

Sāciet rūpēties par tulpēm tūlīt pēc sniega nokušanas. Barojiet visus augus ar slāpekļa mēslojumu (2 ēdamkarotes uz spaini silta ūdens uz 1 kv.m puķu dobes). Tas nekavējoties dos puķēm spēcīgu stimulu augšanai.

Pirms ziedēšanas tulpes jāpabaro ar kādu gatavu minerālu kompleksu sīpolpuķu kultūru pavasara barošanai (stingri ievērojiet uz iepakojuma norādītās devas).

Šāda barošana veicinās sulīgu un spilgtu tulpju ziedēšanu.

Tulpes ļoti mīl mitrumu, tāpēc pārliecinieties, ka zeme zem augiem vienmēr ir mitra un irdena. Pēc katras laistīšanas uzmanīgi uzirdiniet augšējo slāni, lai uz tā neveidotos augsnes garoza.

Pēc katras laistīšanas puķu dobi mulčē ar salmiem vai kūdras skaidām 3-4 cm slānī. Mulčas slānis novērsīs mitruma iztvaikošanu no augsnes un novērsīs nezāļu augšanu puķu dobē.

Foto: pexels.com

Uzmanīgi izgrieziet visus izbalējušos pumpurus, lai tie netraucētu jaunu ziedēšanu un neradītu augam nevīžīgu izskatu.

Pēc pumpuru veidošanās sākuma nedodiet tulpēm slāpekļa mēslojumu (piemēram, vircu), pretējā gadījumā augi sāks aktīvi veidot zaļo masu, kaitējot ziediem.

Kad ziedēšana ir beigusies, piebarojiet tulpes ar kālija-fosfora mēslojumu, lai nākamajā gadā tās ziedētu tikpat krāšņi.

Pēdējā tulpju barošana jāveic septembra beigās. Lai to izdarītu, izmantojiet kādu gatavu minerālu kompleksu sīpolpuķu kultūru rudens mēslošanai.

Tulpju sīpoli tiek pārstādīti reizi 4-5 gados, ziedi ir pienācīgi jāsagatavo ziemai. Rudenī nesteidzieties nogriezt augu virszemes daļas. Pagaidiet, līdz visas labvēlīgās vielas no lapām un kātiem ieplūst sīpolos.

Nogrieziet tos, kad tie kļūst dzelteni un nokrīt puķu dobē.

Ziemā puķu dobi ar tulpēm noklāj ar 50 cm sausu lapu kārtu. Virsū divās kārtās liek egļu zarus, “skujas uz augšu”, lai grauzēji netiktu pie garšīgajiem sīpoliem.

Ja sākas stiprs sals, egļu zariem virsū divās kārtās var uzklāt kādu materiālu, galus labi nostiprinot, lai segumu neaizpūstu ar vēju.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv