Sveicam mūsu Adventes kalendāra pirmajā dienā! Katru dienu centīsimies sagādāt kādu pārsteigumu, nesolu, ka jau no paša rīta, bet katru dienu gan. Lai skaista kopā gaidīšana!

1.Kad drīkst pārstādīt egli?

Foto no personiskā albuma

Parasti skuju kokus esam pieraduši pārstādīt pavasarī, kad vēl nav jaunie dzinumi, vai rudenī (drīzāk vēlā vasarā, augustā, septembra sākumā, kad mīkstie dzinumi ir palikuši stingri, ir apzaļumotāji, kuri ir sajūsmā par ļoti vēla rudens stādījumiem.

Tomēr skujeņi tomēr atšķiras un katrai grupai ir savas nianses kā ar tiem apieties, ja stādam vienā vai otrā laikā, kā piemēram, priedes vislabāk pārstādīt pavasarī, ja nesam pārliecināti par saknes gatavību, rudenī tikai labi sagatavotas saknes īpašnieces, savukārt baltegles vislabāk pārstādīt augusta beigās utt., protams, mājas apstākļos mēs varam to visu vairāk kontrolēt un arī mazāk piemērots laiks var nebūt par šķērsli, bet, ja zināšanu mazāk, tomēr labāk ir darīt to pavisam drošā laikā.

KAD STĀDA EGLI?

Kad ielikām video par to, ka sniegā rokam egles, pat daži dārznieki pārsteigumā un pat dusmās sarauca uzacis.

Jā, egle ir tā retā, ko varam pārstādīt ziemā. Zinu, ka senos laikos kaimiņš Jāņonkolis mežzinis man, pusaudzei, stāstīja ka viņš gatavo rudenī bedres eglēm un stāda ziemā, tad labāk ieaugoties, tā lūk! Jā, arī mūsu pieredze rāda, ka ziemā raktās egles labi ieaugās (mēs te runājam par divām šķirnēm - parastā zaļā eglīte (picea abies) un Serbijas egle (picea omorika). Protams, labi stādīt arī pavasarī pirms dzinumiem, rudenī arī derēs.

Foto no personiskā albuma

Citādāk ir ar balteglēm - latīniskajā nosaukumā būs minēts- abies, piemēram Abies normandiana, abies lasiocarpa un citas, tās Eiropas dārzniecībās parasti podo un lielos stādus pārstāda augusta beigās, septembra sākumā (ar mazajām ir vieglāk), bet šajā laikā pārstādītās mazāk zaudē savu dekorativitāti.

Sudrabgles jeb picea pungens - asās egles, pārstādām pavasarī, rudens, ziema nederēs, turklāt šīs šķirnes laikam ir visnepateicīgākās uz pārstādīšanu, ja netiek labi sagatavota sakņu sistēma.

ŪDENS

Jā, egle nav kaktuss un tā ir galvenā iesācēju kļūda, jo tiklīdz esam pārstādījuši egli, tai ir jāpalīdz uzturēt šī traki lielā zaļā masa ar ūdeni, jo pārstādītā sakņu sistēma parasti ir pārāk maza, lai uzturētu skaistu krāsu un piepildītu skujas. Protams, jāskatās pēc laikapstākļiem, tomēr salīdzinājumā, ja periodā, kurā tūjas pietiek laistīt, piemēram, vienu reizi nedēļā, egli laisti katru otro dienu.

Foto no personiskā albuma

Daudzums? Salejam tā, ka kā purvā un tiklīdz pažūst un ir mitra, bet nepludo, varam atkal saliet, jo sevišķi tas nozīmīgi pavasarī, kad sāk briest jaunie dzinumi un visu dzinumu veidošanās laiku. Ja esi iestādījis egli pagājušā gadā, pavasarī būtiski nenokavēt pirmo laistīšanu, bet par to citā mazajā padomiņu krātuvē turpmāk.

AUGSNE

Šim skujenim tiešām tīk skāba augsne (ph4-5), tomēr tas ir tik izturīgs, ka derēs arī neitrāla un pat sārmaina, bet pats galvenais, lai dzīves sākumā nebūtu pārāk smaga augsne. Stādvietu sagatavojam izrokot riktīgi lielu bedri arī mazai eglītei, smagās, mālainās augsnēs noteikti pievienojam labi daudz skābās kūdras, pat granti, vieglās kāpu augsnēs melnzemi, skābo kūdru.

Foto no personiskā albuma

Kā ar kompostu, jā, varam pievienot, tā ir dzīva zeme, bet ar pārbagātiem kūtsmēsliem neaizraujamies, skujeņiem tīk dzīva, bet ne pārbagāta zeme, tie nav pujenes vai rozes.

Atceries, ka

  • sakņu kakliņam vienmēr jābūt atvērtam un nedrīkst iestādīt par dziļu (par šo tēmu mums ir tiešām ļoti daudz video un esam kā misionāri šajā tēmā un jūtu, ka daudzi sāk to pieminēt arī dārzu mīļotāju grupās, prieks par to);
  • lielos augus iestādot, vienmēr atceramies piestiprināt ar atbalsta kokiem, jo, ja nelaikā sāks to raustīt vēji, visdrīzāk neieaugsies.

Frizēšanas principi. VAI TAS JĀDARA?

Protams, ja mūs apmierina egles forma un prognozējamais izmērs, nevajag mocīt ne sevi, ne augu.

Foto no personiskā albuma

Tomēr, ja vēlamies no tās izveidot mazāku, biezāku, vai kādu dekoratīvu formu, piemēram, niwaki- bonsai, spirāles, bumbiņas, pat dzīvžogu, tad nebaidāmies ņemt šķēres rokās.

KAD?

Praktiķi ir ievērojuši, ka egli vislabāk griezt tās miera periodā. Es piekrītu Ojāra Blūma eglīšu audzētāja viedoklim, ka rudenī piegrieztām eglītēm pavasarī biežāk novērojamas problēmas ar jaunajiem dzinumiem un tie bieži slimo, savukārt, ja griežam ziemas beigās - februārī, ļoti agrā pavasarī, tad dekorativitāte būs izcila, griezuma vieta ātri aizrētojas ar saviem sveķiem un infekcijas neattīstās, par to raksta arī Jānis Auziņš, dekoratīvo augu audzētājs Tukumā.

Foto no personiskā albuma

Ja mums ir nepieciešami zari Ziemsvētku noformējumam, tad nebūs nekāda bēda, ja to darīsim tagad, bet pamatformu, piemēram, niwaki izveidosim februārī.

KĀ?

Mazās piegriešanas un piebarošanas nianses pavasarī paradīsim mūsu video, par kura iznākšanu paziņojumu saņem ikviens, kurš ir parakstījies uz mūsu YouTube kanālu, ja interesē, seko un paraksties, lai nenokavētu video jaunumus https://www.youtube.com/@darzszemsaules. Iesaku sameklēt žurnālu Mans Dārzs (Janvāris, 2023).

Foto no personiskā albuma

Pamatprincips līdzīgs kā tūju griešanai, lūkojamies uz vēlamo formu, griežam, arī galotni, dusošie pumpuri ātri attīstās un izveido vēlamo formu.

Foto no personiskā albuma

Zināšanai - ar priedēm ir citādāk, par to skaties mūsu video kā piegriežam priežu bonsai- niwaki.

Stāsts kā saglabāt Ziemassvētku eglīti un kuras šķirnes ir izturīgākās, lai saglabātu, gaidiet citā dienā. Labi, labi, mazs špikerītis.

Izturīgākās eglītes no tām, ko parasti Ziemassvētkos tirgo podiņos:

  • Uzvarētāja - Serbijas egle - picea omorica.
  • Otrā vieta parastā zaļā eglīte - picea abies.

Grūtāk

  • Normandijas baltegle - abies normandiana (atceries, kad stādīsi dārzā, stādi rīta vai vakara saulē, dedzinošā dienas saule visu laiku radīs tev kopšanas problēmas, būs pavasarī jāsedz, vasarā papildus karstajās dienās jārasina utt., tas attiecas uz visām mīksto skuju īpašniecēm eglēm, pareizāk sakot, balteglēm, jo mīkstāka skuja, jo vairāk jūtīga saulē.
  • Praktiski neiespējami pēc svētkiem saglabāt sudrabeglīti, varbūt tikai mazu un ar lielām pūlēm - traku laistīšanu, piegriešanu un auklēšanu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv