Grāmatveži gandarīti par statūtkapitāla mazināšanu

Latvijas grāmatvedības uzņēmuma "Baltijas Konsultantu nams" valdes loceklis un konsultants Māris Ginters ir gandarīts par Ministru kabineta gatavību mainīt Komerclikumu, paredzot SIA minimālo pamatkapitāla lielumu Ls 100 latiem pašreizējo Ls 2000 vietā.

Iepriekš, šī gada 27.augustā Māris Ginters aicināja attiekties no minimālā statūtkapitāla noteikšanas Ls 2000 apmērā, jo formālā prasība iemaksāt dibināšanas brīdī vismaz Ls 1000 jaunā uzņēmuma statūtkapitālā, atturēja ļoti daudzu uzņēmumu izveidošanu, informē ''Baltijas konsultantu nams''.

"Ministru kabineta ierosinājumi sekmēs uzņēmīgu un bez darba palikušu cilvēku apņēmību veidot jaunus uzņēmumus, kas šobrīd būtu tik ļoti nepieciešams gan ekonomikas uzlabošanai, gan arī sociālās spriedzes mazināšanai," uzskata Māris Ginters.

Māris Ginters zināja teikt, ka daudzu biznesa iniciatīvu iedzīvināšanai pietiek ar labu ideju, labiem kontaktiem, kā arī gatavību riskēt. "Pirmā nauda parādītos līdz ar uzņēmuma darbības uzsākšanu, jo iepriekš par to jau panākta vienošanās ar potenciālo klientu. Taču pietrūka tieši tas tūkstotis, kas bija puse no obligāti iemaksājamā statūtu kapitāla," norāda Māris Ginters.

"Līdzšinējā pieredze arī liecināja, ka uzņēmumi pret statūtu kapitālu izturējās ļoti formāli, kas vienlaicīgi radīja nevajadzīgu grāmatvežu uztraukumu," pieredzē dalās Māris Ginters.

"Prasītos arī atvieglot kārtību, kādā statūtu kapitālā būtu ieskaitāms mantiskais ieguldījums. Šobrīd, kā zināms, nepieciešams ieguldītās mantas novērtējums. Lai, taču, opis iegulda savu "Žigulīti" savā jaunajā uzņēmumā, un ar to izvadā, piemērām, bulciņas," stāsta Māris Ginters.

Māris Ginters ir arī izbrīnīts par to, ka nav iespējams visas ar dibināšanu saistītās nodevas apvienot vienā maksājumā. "Kāpēc ir atsevišķi jāmaksā vēl Ls 24,00 par publikāciju oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un vēl Ls 5,50 par dibinātāja paraksta apliecinājumu? Es domāju, ka vajadzētu atstāt vienu kopīgu nodevu un lai tad Uzņēmumu reģistrs pats tiek galā ar saviem partneriem," piedāvā Māris Ginters, papildinot, ka vairāki maksājumi ne tikai sarežģī procesu, bet arī rada potenciālajā uzņēmēja nedrošību par citiem papildus maksājumiem un tēriņiem uzņēmuma dibināšanas laikā.

Svarīgākais