Dombrovskis: Recesija Latvijā ir beigusies

Pēc visiem jaunākajiem ekonomikas rādītājiem secināms, ka recesija Latvijā ir pārvarēta, šodien uzsvēra Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Valdības vadītājs atzīmēja, ka jau 2. ceturksni pēc kārtas ir vērojams iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums, kas nozīmē, ka Latvija ir pārvarējusi recesiju un atgriezusies pie ekonomikas izaugsmes. Vērojams arī IKP krituma tempa samazinājums, un ekonomika pēc 18% krituma pagājušajā gadā sākusi pamazām atkopties.

Tāpat vērojama ekonomikas struktūras maiņa, kurā lētus kredītus, patēriņa pieauguma un nekustamā īpašuma burbuli nomaina rūpnieciskā ražošana un eksports, norādīja premjers.

Savukārt ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) prognozēja, ka jau 3.ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ekonomikā būs vērojams jau pozitīvs pieaugums. Ministrs atzīmēja, ka Latvija ar šiem izaugsmes tempiem virzās uz priekšu straujāk nekā iepriekš prognozēts, tāpēc šo gadu varētu noslēgt ar 2% recesiju, kas ir mazāk nekā, veidojot šā gada budžetu, prognozētie 4%.

Dombrovskis arī žurnālistus informēja, ka, ņemot vērā šos jaunos IKP rādītājus, Finanšu un Ekonomikas ministrijām būs jāsāk vērtēt nākamā gada budžeta konsolidācijas apjomi, tiesa, gala lēmums gan tiks pieņemts, balstoties uz 3.ceturkšņa IKP rādītājiem.

Precīzus iespējamos budžeta samazinājuma apjomus premjers gan pagaidām vēl nenosauca, vien norādot, ka ekonomika atlabst pozitīvāk, nekā bija prognozēts, tāpēc var pieļaut, ka budžeta konsolidācijas apjoms arī būs mazāks nekā iepriekš prognozētais.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas IKP šā gada otrajā ceturksnī salīdzināmajās cenās (sezonāli neizlīdzināts), salīdzinot ar pirmo ceturksni, pieaudzis par 13,4%, bet salīdzinājumā 2009.gada otro ceturksni - samazinājies par 3%, liecina Centrālā statistikas pārvaldes ātrais novērtējums.

2010.gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2009.gada attiecīgo periodu, rūpniecības nozarē apjomi pieauguši par 14%, bet ievērojams kritums saglabājas būvniecībā un pakalpojumu nozarēs.

Svarīgākais