Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika

Lieldienās pieprasītas arī netradicionālu putnu olas

Lieldienās ir pieprasītas arī netradicionālu putnu olas, norāda biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie putnkopji.

Latvijā lielākās paipalu fermas "Pūcītes", kas atrodas Skrundas novadā, saimnieks Ervīns Davidenko stāstīja, ka Lieldienās pieprasījums pēc paipalu olām dubultojas.

"Diemžēl šogad nespēsim nodrošināt visu pieprasījumu pēc paipalu olām, jo pirms Lieldienām paipalas nesāk dēt dubultā. Olas realizējam Rīgas, Ventspils un Liepājas veikalos, kur pēc tām ir pieprasījums. Nevaru pateikt, cik daudz oliņu šogad Lieldienu laikā realizēsim, jo neesmu skaitījis kopā, taču pavadzīmes tiek rakstītas viena pēc otras," stāsta Davidenko.

"Pūcītēs" pašlaik ir Latvijā lielākā paipalu audzētava, kur Japānas paipalas tiek audzētas 11 gadus. No 16 paipalām saimniecība ir izaugusi līdz aptuveni 7000 putniem. Vienā mēnesī "Pūcītes" pārdod aptuveni 80 000 olu. Saimniecības kūts, olu uzglabāšanas un fasēšanas telpas atbilst Eiropas Savienības prasībām. "Pūcīšu" saimniecībā paipalas tiek visu gadu barotas ar zaļbarību, tādēļ to oliņas ir lielākas.

"Ikdienā mūsu ģimene uzturā lieto tikai paipalu oliņas, taču Lieldienās krāsojam lielās olas, jo bērni zina, ka Lieldienu zaķis nes lielas un krāsainas olas, tādēļ bērnus apmānīt ar paipalu oliņām neizdodas," teica Davidenko.

SIA "Rats AB" valdes priekšsēdētājs Armands Zdanovskis stāstīja, ka šogad pirms Lieldienām tirdzniecības centriem pārdotas aptuveni 70 strausu olas.

"Šopavasar aukstā laika dēļ strausi sāka dēt vēlāk, un tādēļ nebija pietiekami daudz olu, ko Lieldienu laikā piedāvāt tirdzniecībai. Pēc Lieldienām dētās olas tiek atliktas cāļu perēšanai inkubatorā, un pērn Latvijā izdevies veiksmīgi pārdot arī strausu cāļus," stāstīja Zdanovskis.

Uzņēmums realizē arī gaļu, kas tiek kauta vienīgajā bioloģiski sertificētajā kautuvē SIA "Viesuļi", un gaļas produktus. Patlaban strausa gaļu iepirkt atsācis pavārs Mārtiņš Rītiņš, uzņēmums eksportē gaļu arī uz Vāciju.

SIA "Rimi Latvia" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa stāsta, ka Lieldienu tuvums veikalos pēdējās dienās ir ļoti jūtams.

""Rimi" veikalos olas ir ļoti pieprasītas, ko noteikti veicinājusi arī 15% atlaide no olu cenām. Salīdzinot pēdējās divas dienas ar pagājušās nedēļas to pašu periodu, pieprasījums pēc paipalu olām pieaudzis četras reizes, bet pieprasījums pēc baltajām un brūnajām olām - kopā 2,5 reizes. Pašlaik droši varam teikt, ka aptuveni 300 000 balto olu, kas iegādātas "Rimi", Lieldienās ietērpsies daudz košākās krāsās, un prognozējam, ka to skaits vēl pieaugs," teica Eniņa.