Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Rjaženka no skābpiena produktu saimes

© Lauris Vīksne F64

Ja jums garšo kefīrs, paniņas, rūgušpiens un jogurts, jūs noteikti protat novērtēt arī rjaženku. Citu skābpiena produktu vidū tā izceļas ar ļoti maigu garšu un jauku krēmkrāsas toni, ko rjaženka ieguvusi tāpēc, ka ir gatavota no karsēta piena.

Rjaženkas dzimtene ir Ukraina, kur to kopš seniem laikiem gatavo īpašos seklos māla podos. Pienu, kam pievienots arī saldais krējums, vispirms vairākas stundas karsē augstā temperatūrā, tomēr nepieļaujot uzvārīšanos, un pēc tam ieraudzē. Mūsdienu ražotājiem, protams, ir savas tehnoloģiskās gudrības un augstvērtīgas pienskābo mikroorganismu kultūras, kas nodrošina stabilu produkta kvalitāti. Veikalos nopērkama rjaženka ar dažādu tauku saturu. Tā var kalpot slāpju remdēšanai un dārzeņu salātu gatavošanai, bet no rjaženkas var pagatavot arī citus dzērienus un interesantus ēdienus.

***

NODERĪGI!

Līdzīgi citiem skābpiena dzērieniem, rjaženka ir veselīga, tā satur bioloģiski aktīvu vielu kompleksu, palīdz atjaunot līdzsvaru kuņģī, ja gadījies apēst pārāk smagu barību.

Rjaženka ieteicama tiem, kas cieš no gremošanas trakta problēmām, aterosklerozes, paaugstināta asinsspiediena, žultsceļu un aknu problēmām.

Izdzerot vienu glāzi rjaženkas, cilvēks uzņem 25% no diennaktī nepieciešamā kalcija un 20% no fosfora diennakts devas.

Olbaltumvielas no rjaženkas organismam ir vieglāk uzņemt nekā no piena.

Rjaženku var izmantot arī kā dabisku līdzekli ādas mīkstināšanai, pievienojot vannas ūdenim.

***

Dzērieni no rjaženkas

Lassi – Āzijas valstīs populārs atspirdzinošs dzēriens, ko var gatavot gan no rjaženkas, gan no jogurta, kefīra vai rūgušpiena, pievienojot ūdeni vai pienu, dažādas garšvielas un zaļumus. Tradicionālais variants ir sāļais lassi. Ņem 0,5 l rjaženkas un vienu glāzi auksta ūdens, pievieno ēdamkaroti smalki sakapātu zaļo čili piparu, šķipsniņu sagrūstu romiešu ķimeņu, vienu ēdamkaroti citronu sulas un nedaudz sāls, visu saputo. Pievieno 100 g sasmalcināta ledus un turpina putot, līdz dzēriens iegūst gaisīgu, burbulīšiem bagātu konsistenci.

Rjaženkas dzēriens ar mango. Trīs glāzes rjaženkas sajauc ar glāzi piena un glāzi ūdens, pievieno vienu glāzi mango biezeņa, pusglāzi cukura un visu kārtīgi saputo. Ja vēlas, pievieno ledu. Pirms pasniegšanas uzkaisa sīki kapātas pistācijas.

Banānu un rjaženkas kokteilis. Vienu gatavu banānu nomizo un sagriež gabaliņos, liek blenderī, pievieno mazliet cukura, pielej puslitru rjaženkas un pagatavo viendabīgu putojošu dzērienu. Katrā glāzē ieliek saldējuma bumbiņu, uzkaisa nedaudz rīvētas šokolādes vai kanēļa.

***

Ēdieni no rjaženkas

Rjaženkas pasha. Katlā lej divus litrus rjaženkas un divus litrus piena, piejauc 300 g skābā krējuma, pievieno sešus olu dzeltenumus, kas iepriekš rūpīgi saputoti ar pusglāzi cukura. Nepārtraukti maisot, uzvāra un turpina karsēt, līdz atdalās sūkalas. Atdzesē. Liek marles maisā, pakarina virs trauka un atstāj divas stundas notecēt. Masu izberž caur sietu. 100 g sviesta saputo ar glāzi cukura un paciņu vanilīna cukura, pievieno masai. To liek veidnē, kas izklāta ar marli, atdzesē.

Pankūkas no rjaženkas. Divas olas sakuļ, pievieno pusotru glāzi rjaženkas, nedaudz sāls, ēdamkaroti cukura un četras ēdamkarotes miltu, kam pievienota pustējkarote sodas. Rūpīgi samaisa viendabīgu mīklu, pielej vēl rjaženku, lai iznāktu šķidra pankūku mīkla, un pievieno mazliet augu eļļas. Cep plānās pankūkas pa visu pannu. Vislabāk izdodas čuguna pannā.

Salāti ar rjaženku. 200 g seleriju kātu sagriež, pievieno divus šķēlītēs sagrieztus nektarīnus un 100 g kubiņos sagrieztas vārītas vistas filejas, kā arī vienu ēdamkaroti diedzētu kviešu graudu. Pagatavo mērci no pusglāzes rjaženkas, divām ēdamkarotēm citronu sulas, vienas ēdamkarotes aprikožu biezsulas, pievieno sāli un

šķipsniņu Kajenas piparu. Salātus pārlej ar mērci, uzmanīgi izmaisa un uz brīdi ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas var izrotāt ar piparmētru galotnītēm.