Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

Pilnīgi bez bremzēm

© F64

Latvijas jaunāko laiku vēsturē ir bijuši visādi gadījumi, kad dīvaini politiski spēki uznāk uz skatuves un kādu laiku pat tur paliek, veikdami visādas jokainas darbības. Taču pašlaik jau sāk izskatīties, ka cilvēki, kas sevi virza uz politiku, zaudējuši jebkādas bremzes un kauna izjūtu.

Viena šāda partijas ir Ģirts Kristovskis Ventspilī, kas aģitē par pārmaiņām, bet pats nav nekāds pārmainītājs. Gan jau vēlētāji Kristovski novērtēs. Nevar nekas rasties un notikt tā, ka kaut kāds no citurienes atnācis tēls tagad ņems un rullēs.

Vēl viena šāda partija ir Jaunā konservatīvā partija (JKP), kas sevi pieteikusi kā antikorupcijas skaistā partija, kas konkurēs ar Nilu Ušakovu uz mandātiem un varu Rīgas domē. Ušakovam šī partija neko gaužu nevar nodarīt, jo uznāciens ir par vēlu un nav pārliecinošs. Taču JKP var nodarīt gauži Vienotībai, kas līdz šim bija galvenā antikorupcijas karoga vicinātāja. Tagad JKP rauj šo karogu Vienotībai no rokām ārā.

Tomēr tas ir mērens ārprāts. Piemēram, interneta portāls kompromat.lv ziņo, ka viens no šīs partijas dižajiem, Juris Jurašs, uzstājies kā «rešala» konfliktā starp tiesībsargiem un sporta būves īpašniekiem.

Bijis tā, ka Skonto stadionā ieradies Juris Jurašs kopā ar savu sievu, advokāti Allu un neadekvāti iznesies - draudējis un visus savus oponentus solījis iemest cietumā. Ja netiks atrisināts konflikts, Latvija izskatīsies jokaini - 9. jūnijā paredzētā futbola spēle ar Portugāli būs jāpārceļ uz kādu citu stadionu. Tikmēr stadionā saimniekos kādi Gruzijas izcelsmes krievi, kas nojauks tribīnes un aizvāks caurules zem futbola laukuma, lai stadiona klājums pārtop par purvu.

Jurašam uzstāšanās «rešalas» lomā nav nekas jauns. Ir bijuši gadījumi, kad šis personāžs parādās kā Krievijas seriāla varonis, kam likumi nav rakstīti. Tāds gadījums bija, kad nevis viņš pats, bet viņa nosū tīti suņi kratīja laikrakstu redakcijas, domājot kaut ko atrast par tā saucamo oligarhu lietu. Neko viņi neatrada. Bet radīja «stindzinošo efektu» - iebiedēja žurnālistus. Nelietīgā veidā žurnālistiem tika pausts, ka viņi nav pareizajā vēstures pusē un aizstāv it kā koruptantus. Vēlāk gan ir atklājies, ka koruptantu kvēlie apkarotāji paši ir koruptanti.

Uz mana galda pašā papīru augšā stāvēja dokumenti par Juraša ne visai glītajām darbībām ar viņa tēva zirgu biznesu. Jurašs bija ņēmis kredītu no apšaubāmas, nodokļu parādos ieslīgušas firmas. Dokumenti gan liecināja, ka kredītu ņēmis tēvs, nevis Jurašs pats, taču bija jaušams, ka ne jau tēvs, bet Jurašs pats bijis tas, kurš šo kredītu dabūjis un «sakārtojis».

Kratīšanas laikā izmeklētājs ļoti gribējis šo dokumentu pievākt, taču mans kolēģis, kas bija tur klāt, to nepieļāva.

Var jau par visu ko balsot un ievēlēt, taču nevajadzētu uzķerties uz galēji marksistisku partiju piedāvājuma, kādu prezentē JKP. Tas ir par daudz vājprātīgs. Šie puiši un meitas piedāvā tikai visu atņemt visiem un izdalīt visiem, ietaupot miljardu eiro. Tad jau labāk par Vienotību.

Bet arī Vienotība ir gauži un galēji izgāzusies. Tāpēc laikam jāmeklē pēc kā cita.