Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ameriks: Ostu nodevas ieviešanas ideja ir muļķīga un kļūdaina

Ostu nodevas ieviešanas ideja ir muļķīga un kļūdaina un šāds priekšlikums koalīcijas padomē akceptēts tikai tāpēc, ka "Vienotība" pakļaujas Reformu partijas (RP) spiedienam, lai pieņemtu nākamā gada budžetu, biznesa portālam "Nozare.lv" atzīst Rīgas ostas valdes priekšsēdis Andris Ameriks.

RP kopumā aktīvi darbojoties, lai "noreformētu" ostu struktūru, bet to vēl varot uzskatīt par vēlmi kaut ko uzlabot, taču piedāvājums aplikt ostas ar nodokli esot ļoti muļķīgs, jo osta pēc definīcijas ir iestāde. "Tad ar nodokli arī varētu aplikt Ekonomikas ministriju vai Valsts policiju, vai Rīgas domi," ironizē Ameriks.

Viņš norāda, ka par katru pārkrauto tonnu ostas maksa ir apmēram ir viens eiro. Pērn tika pārkrauti 34 miljoni tonnu , tātad ieguvums esot bijis 34 miljoni eiro (24 miljoni latu), no kuriem aptuveni puse aizejot valsts funkciju veikšanai. Pirms apmēram desmit gadiem ostām uzlikts par pienākumu uzturēt visu drošības infrastruktūru ostā. Tāpat Rīgas osta, piemēram, maksājot par bāku uzturēšanu, arī Kolkas bāku uzturēšanu, tāpat tā uzturot kapteiņdienestu un loču dienestu. Arī ledlauzis "Varma" darbojoties visā Rīgas jūras līcī. Ieviešot ostas nodevu, tikšot pazaudēti līdzekļi ostas infrastruktūras sakārtošanā, ūdens ceļu padziļināšanā, vides jautājumu risināšanā un policijas uzturēšanā.

"Ja vispār varētu būt ieguvums no šādas ieceres, tad šos līdzekļus no ostām vajadzētu novirzīt Rīgas, Ventspils un Liepājas autoceļu sakārtošanā," atzīst Ameriks.

Politiķis secina, ka šis esot bērnišķīgs piedāvājums no Reformu partijas puses, kurai nav izdevies iegūt lielo saldējumu un tā tagad grib pierādīt, ka kaut ko tomēr var izdarīt. Taču Latvijā esot tā, "ja vairākums nolems un pieņems šādu likumu, tad būs jāpilda, taču uzskatu, ka tas ir kļūdains".

Kā ziņots, valdības koalīcijas partneri nav konceptuāli iebilduši pret Reformu partijas ierosinājumu par ostas nodevu. Reformu partija rosina šos budžeta ienākumus no ostu nodevas novirzīt autoceļu uzturēšanai, "tādējādi atbrīvot budžeta naudu sociālajām vajadzībām - pedagogu, mediķu un iekšlietu sistēmas darbinieku algām un sociālajām garantijām", teikts partijas paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Reformu partijas pārstāvji norāda, ka koalīcijas partneri konceptuāli atbalstīja šo priekšlikumu un tas tiks iestrādāts valsts budžeta plānošanā. Uz nākamo koalīcijas sadarbības padomes sēdi Reformu partija arī iesniegs attiecīgu likumprojektu. Saeimas deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP) norādīja, ka nodeva varētu būt aptuveni 20% no ostu ieņēmumiem, kas ir aptuveni 12 miljoni latu, ko piedāvā novirzīt ceļu infrastruktūrai.