Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vietējās zemenes četrreiz dārgākas nekā dienvidnieces

© Rūta Kalmuka F64

Neskatoties uz vēlo pavasari, vietējās steidzinātās zemenes šogad ienākušās pat agrāk nekā pērn. Tomēr zemeņu pārdevēji lēš, ka to cenas ilgāk turēsies augstas.

Rīgas Centrāltirgū līdzās redīsiem, tomātiem, gurķiem, salātiem uz tirgus galdiem lēzenās kastēs gozējas arī zemenes no Spānijas, Polijas, Ēģiptes, Grieķijas un Ungārijas. To kilograms maksā apmēram 2,50 latu. Zemeņu tirgotājs Vladislavs, kuram pārdošanā bija ogas gan no tuvākām, gan tālākām valstīm, zināja ieteikt, ka saldāku ogu cienītājiem vajadzētu izvēlēties Ēģiptē audzētās, savukārt no Polijas un vēlāk arī no Lietuvas vestās esot aromātiskākas. Vidzemes tirgū zemeņu pārdevēju vakar bija krietni mazāk nekā Centrāltirgū, savukārt vidējā ogu cena – trīs lati kilogramā.

Starp svešzemju glancētajiem augļiem un ogām vakar Rīgas Centrāltirgū pārdeva arī vietējās zemenes – smaržīgas un saldas. Tās uz tirgu bija atvedusi zemnieku saimniecība Priedes no Talsu novada Valdgales pagasta. Lai gan to cena ir četras reizes augstāka nekā dienvidniecēm, vietējām zemenēm bija liela piekrišana.

Pirmās zemenes ir zemnieku saimniecībā Priedes saimniekojošās Grundštoku ģimenes firmas zīme, jo nu jau vairākus gadus tieši šai saimniecībai ogas iegūt izdodas visagrāk. Par spīti vēlajam pavasarim, šogad pārspēts pat pagājušā gada rekords – pirmās zemenes Grundštoku siltumnīcā ienācās pat pāris dienas agrāk nekā pagājušajā gadā. Saimnieks Inārs Grundštoks Neatkarīgajai skaidroja, ka šogad pavasaris, jo īpaši marts, bijis saulains, un tas veicinājis agrākas ražas veidošanos. Tomēr ar sauli vien ir par maz, lai ražu iegūtu tik agri. Zemeņu stādi šajā saimniecībā tiek apčubināti un aprūpēti – tie aug uz speciāliem galdiem, un pavasara aukstajās naktīs siltumnīca tiek apkurināta.

Inārs stāsta, ka pagaidām ogu vēl neesot tik daudz, lai tās varētu tirgū pārdot ik dienu. Šopavasar zemenes uz Rīgas Centrāltirgu atvestas vien divas reizes – 9. maijā un vakar. Tomēr drīzumā z/s Priedes ogas uz tirgu varēs vest jau trīs reizes nedēļā.

Vieni no pirmajiem agrās zemenes var baudīt arī talsinieki, jo daļa Grundštoku saimniecībā izaudzētā nonāk Talsu tirgū. Kad pirms pusotras nedēļas uzzināju, ka Talsos jau nopērkamas pirmās vietējās ogas, neticēju, jo domāju, ka kāds par Latvijā audzētām uzdod ievestās. Tomēr talsinieki pārliecināja, ka ogas tiešām vietējās, jo Grundštoku ģimeni Talsos pazīst kā agro zemeņu audzētāju jau vismaz desmit gadu.

Talsinieki tāpat zina, ka šajā saimniecībā var iegādāties arī citus lauku labumus – pavasarī pirmos salātiņus, gurķus, vasaras beigās arī pa kādam kartupelim un burkānam. Z/s Priedes nodarbojas arī ar trušu un aitu audzēšanu.

Pašlaik vietējo zemeņu kilograma cena gan Rīgā, gan Talsos turas 10 latu robežās, tas ir tikpat, cik pērn, taču vēlāk, pieaugot piedāvājumam, tā samazināsies. Tomēr līdz brīdim, kad ar ogām varēs mieloties, cik tik lien, šogad būs jāgaida ilgāk nekā citus gadus, jo aukstā pavasara dēļ arī zemenes dārzos, visticamāk, ienāksies vēlāk nekā citus gadus. Tas ļaus tirgotājiem ilgāk turēt augstas cenas.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas dati gan liecina, ka arī pērn vietējo zemeņu cena bijusi visai augsta – 17. maijā atsevišķi pārdevēji zemeņu kilogramu Rīgā pārdeva pat par 15 latiem kilogramā. (No Talsu novada vestās arī pērn maksāja 10 latus kilogramā.) Salīdzinoši augsta cena – trīs lati kilogramā – pagājušajā gadā saglabājās pat līdz 20. jūnijam.

***

UZZIŅAI

Siltumnīcu platības zemeņu audzēšanai, tūkst. m2

Pierīgā 1,4

Vidzemē 15,8

Kurzemē 6,6

Zemgalē 6,5

Latgalē 0,2

Kopā Latvijā 30,5

Avots : CSP