Daugavpils universitāte prezentē elektromobiļus

ELEKTROMOBILIS. Daugavpils universitātes rektors Arvīds Barševskis uzsvēra ekoloģiskās domāšanas nepieciešamību © autora

Daugavpils universitāte (DU) aktīvi piedalās kvalitatīvas dzīves vides kampaņās un pozicionē sevi kā «zaļās domāšanas» universitāti, ko apliecina arī daudzi īstenotie vides projekti, uzsver DU sabiedrisko attiecību menedžere Zane Ločmele. 4. decembrī notika četru jauniegādāto elektromobiļu prezentācija, kuras laikā bija iespēja izmēģināt braukšanu ar elektromobili.

Savā uzrunā DU rektors akadēmiķis Arvīds Barševskis uzsvēra ekoloģiskās domāšanas un «zaļā dzīvesveida» principu realizācijas nepieciešamību, kā arī videi draudzīgu saimniekošanu. «Daugavpils universitāte īsteno daudzus projektus, piesaistot Eiropas Savienības fondu finansējumu, lai attīstītu universitātes studiju vidi, uzlabotu mācību kvalitāti un studējošie apgūtu jaunākās tehnoloģijas. Domāt zaļi var dažādi, elektromobiļu izmantošana Daugavpils universitātē būs vēl viens solis pretī klimata piesārņojuma samazināšanai,» informē A. Barševskis.

Projekta vadītājs, DU Sistemātiskās bioloģijas institūta direktora p. i. Uldis Valainis uzsver, ka elektromobiļu iegāde varētu atmaksāties piecu gadu laikā. Elektromobiļu ekspluatācijas izmaksas ir būtiski zemākas salīdzinājumā ar automašīnām, kas aprīkotas ar iekšdedzes dzinējiem. Šis auto patērē 11,7 kilovatstundas elektroenerģijas uz 100 kilometriem, izmaksas ir 1,76 eiro jeb apmēram 1,4 litru benzīna summa. Katra projektā iegādātā elektromobiļa plānotais nobraukums viena gada laikā būs vismaz 24 000 kilometru.

Svarīgākais