Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Nando - "Mamma mani apēdīs"

© Publicitātes foto

Pie mums ik pa laikam atdzimst dažādas pasaulē (pus)aizmirstas popmūzikas formas, kurām, protams, vienalga ir tiesības pierādīt savu dzīvotspēju. Kā, piemēram, meiteņu popgrupai «Nando» ar viņu debijas albumu.

«Nando» ir popgrupa piecu meiteņu sastāvā, kas darbojas pēdējā laikā aizvien labāk sevi pierādošās dziedātājas Rūtas Dūdumas vadībā. Nemainīgā sastāvā meitenes dziedot kopā jau astoto gadu. «Pēdējā gada laikā «Nando» ieguvusi visas iespējamās augstākas godalgas prestižākajos Latvijas jauno vokālistu konkursos. Jau četru gadu garumā grupai izveidojusies cieša sadarbība ar tērpu mākslinieci Elitu Patmalnieci, kura rūpējas par meiteņu skaistajiem skatuves tērpiem. Šobrīd popgrupa gatava jaunam izaicinājumam un nāk klajā ar savu pirmo oriģināldziesmu albumu. Sadarbībā ar dzejnieku Guntaru Raču un komponistu, grupas «Framest» māksliniecisko vadītāju Jāni Ķirsi, ir tapušas 12 jaunas dziesmas. Šis albums noteikti būs kas jauns un vēl nebijis Latvijas jauniešu mūzikas pasaulē,» tiek pieteikts šis muzikālais darbs. «Šķiet, ir sanācis lielisks albums ar 12 spilgtiem, krāsainiem Guntara Rača dzejoļiem talantīgo meiteņu izpildījumā. Esmu gandarīts par padarīto un priecīgs, ka latviešu mūzikā ir jauns albums jauniešiem,» tā Jānis Ķirsis. «Man tā bija pilnīgi jauna pieredze. Ar Jāni kopā dziesmas jau biju rakstījis, bet ne tādai jauniešu popgrupai kāda ir «Nando». Te vairs nederēja dziesmiņas par zaķīšiem un kaķīšiem, te bija jāskatās, kas ir aktuāls jauniešiem «Nando» meiteņu vecumā. Man pašam ir mājās ir šāds tīneidžeris, un man bija kur smelties idejas,» piebalso Guntars Račs. Savukārt pašas «mammas» Rūtas Dūdumas atzinums ir šāds: «Vislielākais prieks un gandarījums man kā pedagogam, ir redzēt, ka meitenēm pašām patīk tas, ko viņas dara. Un vēl, kā viņas muzikāli aug un attīstās. Sākot darbu pie diska materiāla, kopā sapratām, ka iznākums būs mūsdienīgs, ne vairs bērnišķīgs un pilns ar lipīgiem hitiem! Klausos un priecājos!». Klausīsimies un skatīsimies, kas no tā sanāks.

PAR. Šīs mūsu meitenes nav nekādas «Spice Girls», bet krietni cita vecuma dziedātāju kopums, tāpēc nevajadzētu viņas vērtēt pārlieku kritiski. No albumā iekļautajām dziesmām labi sanākušas tās, kurā skanējumu kuplinājuši tā saucamie viesmākslinieki - «PeR» mūziķis Edmunds Rasmanis («Mamma mani apēdīs»), Reiks («Saulesbrilles») un Edavārdi («Fizikas skolotājs») - šajos gadījumos ir sanācis pilnvērtīgs popmūzikas produkts.

PRET. Nav īsti skaidrs, pa kuru auditoriju šīs produkts varētu trāpīt. Pieaugušajiem? Smieklīgi bērnišķīgs. Bērniem? Tā tomēr nav bērniem domāta mūzika. Tīneidžeriem un tiem, kuriem zem 18? Beidziet, tie internetā «nokačās» Džastinu Bīberu vai viņam līdzīgos un klausīsies savos «aifonos» svilpodami! Laikam šis albums domāts Jānim un Rūtai, kā arī šo piecu meiteņu vecākiem un klasesbiedrenēm.