Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Vides prasību neievērošanas dēļ slēdz "Līvānu Karbons" kokogļu ražotni

Līvānu novada Rožupes pagastā piespiedu kārtā slēgta SIA "Līvānu Karbons" kokogļu ražotne, to noplombējot, informē vietējā pašvaldībā. Pirms nepilniem diviem gadiem atvērtā ražotne slēgta, jo tajā nav ievērotas vides aizsardzības prasības.

Minētajā uzņēmumā ilgākā laika posmā tika veiktas gan novada būvvaldes, gan reģionālās vides pārvaldes pārbaudes un vairākkārt sastādīti dažādi akti. Prasības netika izpildītas, un ražošanas process tika turpināts, neskatoties uz aizliegumu to darīt.

Ilgstoši par rūpnīcas piesārņojošajām darbībām sūdzējās arī Līvānu novada Rožupes pagasta iedzīvotāji.

Pēc Līvānu novada domes priekšsēdētāja Andra Vaivoda sarunas ar Valsts Vides dienesta ģenerāldirektoru Vili Avotiņu pieņemts lēmums par ražotnes slēgšanu, to noplombējot.

SIA "Līvānu Karbons" kokogļu rūpnīca tika atklāta 2010.gada 23.jūlijā. Tās izveidē tika ieguldīti vairāk nekā pieci miljoni eiro (3,5 miljoni latu). Kokogļu ražošanā jaunā ražotne izmantoja "Lambiotte" tehnoloģiju. Šī tehnoloģija tikusi izvēlēta kā visefektīvākā, jo nodrošina zemāku kokogļu ražošanas pašizmaksu uz produkcijas vienību nepieciešamajam kokogļu daudzumam.

2010.gadā uzņēmuma ražošanas jauda bija 2500 tonnas kokogļu gadā. Ņemot vērā pieprasījuma palielināšanu, 2011.gadā uzņēmums bija plānojis palielināt ražošanas jaudu līdz 5500 tonnām.

Ražotnē nodarbināti aptuveni divdesmit darbinieki.

Apmēram 95% saražotās produkcijas uzņēmums eksportēja uz Zviedriju, Franciju. Kokogles iepirka arī vietējie iepircēji un restorāni.

"Līvānu Karbons" īpašnieki darbojas kokogļu ražošanā kopš 1994.gada.

SIA "Līvānu Karbons" īpašnieki ir Kiprā reģistrētā "Townwall Consultants Limited" (50%), Haiks Nikogosjans (40%, Armēnija), Seirans Nikogosjans (7,5%, Krievija) un Gevorgs Markosjans (2,5%, Latvija), liecina SIA "Lursoft" informācija.