© Foto: Pexels.com

Kāda ir atšķirība starp epilāciju un vaksāciju, kādu vasku labāk izvēlēties sejai un ķermenim un kādi drošības noteikumi būtu jāzina pirms procedūru veikšanas pašam, kas jāzina par vaksāciju salonā un mājās.

Vaksācija tiek uzskatīta par vienu no populārākajām procedūrām, īpaši, sākoties pludmales un vasaras sezonai. Vaksācija nav tik jutīga kā lāzerepilācija, un efekts saglabājas ilgāk nekā pēc depilācijas ar skuvekli. Starp citu, daudzi joprojām jauc šos divus jēdzienus, taču starp tiem ir būtiska atšķirība.

Atšķirība starp depilāciju un epilāciju

Foto: Pexels.com

Epilācija ir matu noņemšana, izmantojot ierīces, kuras darbina ar elektrību: elos, foto, lāzera vai elektriskās ierīces. Un arī šī ir matu noņemšana, iekļūstot dziļākajos ādas slāņos un ietekmējot augšanas zonu tās pilnīgas vai daļējas iznīcināšanas dēļ.

Foto: Pexels.com

Depilācija ir matu noņemšana no ādas virsmas, neietekmējot iekšējos slāņus, un tas notiek, izraujot matiņus. Depilācija ietver vasku, cukuru, skuvekļus, depilācijas krēmus un elektriskos epilatorus lietošanai mājās. Un, ja depilāciju var veikt speciālisti bez medicīniskās izglītības, tad matu noņemšanu var veikt tikai ar medicīnisko.

Kas ir vaksācija?

Foto: Pexels.com

Vasks ir produkts, kas var saturēt gan dabiskos, gan sintētiskos sveķus. Pie dabīgajiem pieder glicerilrozināts (priedes sveķu glicerīna esteris), kolofonijs (skujkoku sveķi, sacietējuši šķidruma iztvaikošanas rezultātā) un sintētiskie - vakopolimērs, kopolimērs, polimērs, polidiciklopentadiēns. Ir jauktas kompozīcijas.

Vaksācijas priekšrocības

1.Nav nepieciešama īpaša apmācība. Pirms vaksācijas nedrīkst skūt kājas 7-10 dienas.

2.Ilgstošāks efekts nekā ikdienas skūšanās. Skūšanās efekts saglabājas vidēji trīs dienas. Kamēr pēc vaksācijas tas var ilgt vairāk nekā 10 dienas. Un atšķirībā no lāzerepilācijas, rezultāts būs tūlītējs.

Vaksācijas mīnusi

1.Dažas vietas ir grūti sasniedzamas. Vaksācija mājās var būt ar zemāku kvalitāti: piemēram, dziļš bikini. Vaksācijai šajā zonā ir nepieciešama pieredze, jo āda ir plāna, ļoti jutīga un viegli kairināma. Un principā normālas redzamības trūkums procedūras laikā var ietekmēt tās izpildi.

2.Pagaidu efekts. Kā veikt vaksāciju: saskaņā ar visiem noteikumiem vai pārkāpjot dažus soļus, protams, tas ietekmē matu izskatu. Tomēr, pat ja tā veikta pareizi, dažādu augšanas fāžu dēļ matiņi parādīsies 10. līdz 12. dienā.

3.Iespējamais kairinājums. Ja nezina savas ādas īpašības, tā var reaģēt ar kairinājumu. Ideālā gadījumā šāda reakcija ir jāparedz un kopšanai jāizvēlas atbilstošs vaska un kosmētikas veids, lai neitralizētu negatīvo efektu.

Kur to darīt labāk?

Mājās. Drošība ir galvenais punkts, izvēloties vietu depilācijai. Piemēram, pat šāda šķietami vienkārša padušu vaksācija var izraisīt alerģiju, ja produkts nav īpaši kvalitatīvs.

Salonā. Profesionālis uzņemas atbildību, arī juridisku atbildību: piemēram, ja esat apdeguši. Ja pats veiksit procedūru nepareizi, jūs būsiet atbildīgs.

Vaska depilācijas iezīmes pa zonām

Kurš vasks ir vislabākais depilācijai, tas ir atkarīgs no lietošanas vietas. Vietās ar vismazāko jutīgumu var strādāt ar siltu vasku, vietās ar plānu un jutīgu ādu - zemu temperatūru.

Seja, paduses, bikini

Foto: Depositphotos

Šīs zonas ir ļoti jutīgas. Tiem ieteicams plēves polimēru vasks, kas sacietē īsā laikā, paliekot plastisks, ir ar zemu 38-40 grādu darba temperatūru un neizraisa apdegumus.

Šāda veida depilācijas vasku var uzklāt plānā kārtā atbilstoši matu augšanai. Lai mazinātu sāpes un labāk to uzklāt pilienu vai plānu strīpiņu veidā. Procedūras laiks padušu zonā aizņem vidēji 5-7 minūtes, dziļam bikini no 10 līdz 30 minūtēm atkarībā no profesionalitātes, bet vidēji 15 minūtes.

Gurni, sēžamvieta

Foto: Pexels.com

Šīm vietām var izmantot karsto vasku, kas tiek uzklāts dažādos virzienos un noņemts ar maziem rāvieniem. Apstrādes laiks apakšstilbiem var svārstīties no 7 līdz 30 minūtēm atkarībā no speciālista pieredzes, bet vidēji tas ir aptuveni 10-15 minūtes.

Cik ilgi matiņi pēc vaksācijas neataug?

Foto: Pexels.com

Viss ir individuāli, un to nevar precīzi pateikt. Ir trīs matu augšanas stadijas - anagēns, katagens un telogēns. Visi mati vienlaikus neatrodas vienā stadijā - šie augšanas posmi mainās, un mati dažādās ādas vietās aug atšķirīgi; turklāt to ietekmē ģenētiskās īpašības, hormonālais stāvoklis un noteiktu medikamentu vai vitamīnu uzņemšana. Daži matiņi ataugs uzreiz, citi, kas atrodās zem ādas, bet, veicot depilāciju, vēl nav parādījušies uz ādas virsmas, prasīs 10 līdz 12 dienas.

Ko nevajadzētu darīt pēc vaksācijas?

Foto: Depositphotos

Pēc vaksācijas nedrīkst lietot krēmus ar skābēm 24-48 stundas, kā arī jāizvairās no jebkādām aktīvām darbībām, kas pastiprina sviedru un tauku dziedzeru darbu un var izraisīt pastiprinātu ādas berzi apstrādātajā zonā. Ierobežojumi ietver arī pirti, saunu, solāriju, riteņbraukšanu, sintētisku apģērbu valkāšanu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv