© Foto: Depositphotos

Iespējams, ka matu mazgāšana nav nekas tāds, par ko daudz jādomā. Protams, ka varbūt izpētat, kādu šampūnu un kondicionieri izvēlēties. Kopā ar Maximu dalīsimies padomos par pareizu matu mazgāšanu.

Vai ir pareizs veids, kā mazgāt matus? Tas ir nedaudz vairāk par matu samitrināšanu, mazgāšanu ar šampūnu, skalošanu un kondicioniera ielikšanu, raksta healthline.com.

Ir dažas lietas, kam jāpievērš uzmanība. Rūpīgi apsveriet, kādus produktus izmantojat. Neizvēlieties produktus tikai tāpēc, ka tie patīkami smaržo. Izvēlieties savam matu tipam piemērotu šampūnu. Ja neizvēlaties pareizo, tad, iespējams, var nodarīt matiem lielāku kaitējumu nekā labumu.

Pareizs šampūns

Foto: Pexels.com

Ja jums ir smalki mati (ja tik tikko redzat vai jūtat vienu matiņu starp pirkstu galiem), ieteicams izmantot maigu attīrošu šampūnu. Ja jums ir biezi vai rupji mati, meklējiet šampūnu ar mitrinošām īpašībām.

Ja jums ir krāsoti mati, pērciet kaut ko tādu, kas ir nekaitīgs krāsai, kas nenoskalos matu krāsu katru reizi, kad mazgājat. Balinātiem matiem nepieciešams šampūns, kas novērstu dzeltenos toņus.

Ja nezini, kādi mati tev ir, tad vajag lūgt padomu savam frizierim. Bet ir vienkāršs veids, kas var palīdzēt: paņemiet vienu matu šķipsnu un izrullējiet to starp īkšķi un rādītājpirkstu. Ja jūs to tik tikko redzat vai jūtat, jums ir smalki mati.

Neatkarīgi no jūsu matu tipa, iespējams, ka vēlēsities izvairīties no šampūniem, kas satur sulfātus un silikonus. Lai gan šīs sastāvdaļas var palīdzēt šampūnam putot un padarīt matus tīrus, laika gaitā mati var palikt sausi. Šīs sastāvdaļas samazina matu dabiskās eļļas, padarot matus lūstošus un tie izskatās blāvi. Tas jo īpaši attiecas uz gadījumiem, kad mati ir smalki, sausi mati vai mati, kuriem ir nosliece uz savelšanos.

Dažiem cilvēkiem sulfāti var izraisīt arī ādas kairinājumu, īpaši tiem, kam ir jutīga āda. Tāpēc cilvēki ar rozāciju, ekzēmu vai kontaktdermatītu var vēlēties izvairīties no šampūniem ar sulfātiem.

Dabīgie mazgāšanas līdzekļi

Dabīgie mazgāšanas līdzekļi arī ir labi. Matu mazgāšanai var izmēģināt ikdienišķas lietas, piemēram, ābolu sidra etiķi un cepamo sodu, ja vien tos atšķaida ar ūdeni. Šie produkti attīrīs matus un uzturēs matu dabisko mitrumu.

Ābolu sidra etiķis (ja vien tas ir atšķaidīts ar ūdeni) var noņemt noturīgos matu līdzekļus, dziļi iztīrīt matus un galvas ādu un pat samazināt vieglu galvas ādas iekaisumu, ko izraisa blaugznas.

Izmantot kondicionieri

Atrodiet mitrinošus kondicionierus, jo tie palīdz novērst matu galu šķelšanos vai sausumu. Var arī iegādāties aizsarglīdzekļus pēc mazgāšanas, it īpaši, ja ir tendence uz matu sprogošanos, un atšķetināšanas līdzekli, ja mati sapinās. Nepieciešama arī labas kvalitātes matu suka, kas nebojās un nelauzis matus.

Nemazgāt matus katru dienu

Foto: Pexels.com

Nemazgājiet matus katru dienu, pretējā gadījumā matiem pazudīs dabīgās eļļas. Tie var kļūt sausi un ilgtermiņā mazgājot katru dienu tas sabojā matus.

Taču, tāpat kā šampūns, arī optimālais matu mazgāšanas laiks nedaudz atšķiras atkarībā no matu tipa. Taukainiem matiem var būt nepieciešams mazgāt ik pēc 2 līdz 3 dienām, bet sausus matus var būt mazgāt tikai 1 līdz 2 reizes nedēļā. Jebkurā gadījumā, ļaujiet matiem izžūt dažas dienas starp mazgāšanas reizēm, lai matu dabīgām eļļām var darīt savu darbu un saglabāt matus veselus.

Ziniet savu ūdens veidu

Lielākā daļa nedomā par ūdeni, ko izmanto matu mazgāšanai, taču tam var būt nozīme. Ciets ūdens satur daudz minerālvielu, piemēram, kalciju un magnija, kas var atstāt plēvīti uz matiem. Šī plēve var apgrūtināt efektīvu matu mitrināšanu. Laika gaitā ciets ūdens var sausināt matus un tie vairāk sāk lūst. Tas var pat izraisīt matu izkrišanu, ja cietais ūdens stipri kairina galvas āda vai ja ir ādas slimība, piemēram, ekzēma vai psoriāze.

Lai atdzīvinātu cietā ūdens bojātos matus, varat izmantot šampūnus, kas domāti balinātiem matiem, un 1 līdz 2 reizes nedēļā uzklāt matu maskas. Ietekmi var samazināt arī, izmantojot kondicionierus, kas nav jaizskalo.

Pareizie matu mazgāšanas soļi, kas jāievēro

Foto: Pexels.com

Pamata soļi, kas jums jāievēro, mazgājot matus. Rūpīgi samitriniet matus. Nesteidzieties uzklāt šampūnu. Tā vietā ļaujiet matiem kļūt pilnībā mitriem. Atkarībā no matu biezuma vai blīvuma tas var aizņemt ilgāku laiku, nekā domājat. Tāpēc ļaujiet ūdenim plūst pāri galvai vismaz 1 minūti, pēc tam ar pirkstiem izbrauciet cauri matiem, lai pārliecinātos, ka tie visi (pat matu gali) ir pilnībā slapji.

Ļaujot matiem pilnībā saslapināties ar remdenu ūdeni, tas palīdz atvērt kutikulas, padarot matiem vieglāk uzsūkt kondicionieri.

Ielieciet savu šampūnu. Atcerieties, ka šim šampūnam jābūt piemērotam matiem. Jāpārliecinās, ka lietojat pareizo šampūna daudzumu savam matu garumam — ne pārāk daudz un ne pārāk maz.

Pirms šampūna uzklāšanas matos sajauciet to ar nelielu ūdens daudzumu plaukstā. Tādā veidā jūs samazināsiet šampūna tiešo ietekmi uz galvas ādu un samazināsiet produktu patēriņu. Pēc tam noteikti uzklājiet šampūnu pa visu galvas ādu. Uz matu galiem nevajag daudz šampūna. Patiesība ir tāda, ka ar šampūnu jāmazgā galvas ādas, nevis matu gali. Uzklājiet šampūnu tikai uz galvas ādas un ļaujiet tam noslīdēt pa matiem, kad tos izskalojat.

Stipri neberziet galvas ādu

Galvas āda ir ļoti neaizsargāta pret abrazīvu mazgāšanu. Nekad nevajadzētu ar nagiem berzt galvas ādu, jo tas var izraisīt nopietnu kairinājumu vai pat ļaut iekļūt infekcijām. Tā vietā aptuveni 3 minūtes masējiet galvas ādu ar vieglu spiedienu, bez nagiem. Centieties panākt tādus vieglus pieskārienus, ko veic frizieris, mazgājot matus un veicot galvas ādas masāžu.

Vajadzētu izvairīties no apļveida vai skarbām kustībām uz priekšu un atpakaļ, kamēr iemasēt šampūnu galvas ādā. Uzmanīgi kustiniet pirkstus un plaukstas, lai izvairītos no folikulu sapīšanas un sabojāšanas.

Rūpīgi izskalojiet

Foto: Pexels.com

Matus skalojiet 1 līdz 2 minūtes, lai pārliecinātos, ka nepaliek šampūns. Viena no lielākajām kļūdām, ko pieļauj, ir šampūna atstāšana matos, kas uzkrājas uz galvas ādas.

Ja jums ir sausi mati, iespējams, tos var skalot ar aukstu ūdeni, jo tas palīdz matiem palikt stiprākiem un veselīgākiem. Auksts ūdens nesausina matu sebuma slāni, kas ir dabiski ieeļļota barjera, kas aizsargā un saglabā matus stiprus.

Uzklājiet kondicionieri

Nav nepieciešams kondicionieri uzklāt uz galvas — tas var padarīt ādu taukainu. Tā vietā kondicionieri uzklāj no matu vidus līdz pat matu galiem.

Pēc tam ļaujiet kondicionierim nostāvēties noteikto laiku (parasti tas norādīts uz pudeles). Dažiem kondicionieriem ir jādarbojas 2 līdz 3 minūtes, savukārt citiem ir nepieciešamas 5 līdz 7 minūtes. Ļaujot nostāvēties nepieciešamo laiku, lai mati paliktu mīksti un izlīdzinās, tad tie būs spīdīgi, tiklīdz ir izžuvuši.

Kondicionieri nevajag atstāt pārāk ilgi, pretējā gadījumā to var būt grūti izskalot un tas atstāj nosēdumus. Kamēr kondicionieris ievelkas, var izmantot ķemmi ar platiem zariem, lai matus atšķetinātu.

Vēlreiz izskalojiet matus, lai nepaliktu kondicionieris. Tāpat kā ar šampūnu, pārliecinieties, ka viss tiek kārtīgi izskalots.

Nosusiniet matus ar dvieli

Noteikti izspiediet vai nosusiniet matus, nevis tos berzējiet. Ja iespējams, matu žāvēšanai izmantojiet mikrošķiedras dvieli vai vecu T-kreklu. Jo raupjāka ir materiāla šķiedra, jo vairāk bojājumu tā var nodarīt matiem. Pēc matu izslaucīšanas var ielikt matu aizsarglīdzekli.

Foto: Pexels.com

Izrādās, ka ir pareizs veids, kā mazgāt matus: ja velta laiku, lai rūpīgi izvēlētos produktus, iegulda līdzekļus ūdens mīkstinātājā, rūpīgi un cītīgi izmazgā matus ik pēc dažām dienām, nosusina ar dvieli— mati paliks stiprāki, veselīgāki un spīdīgāki.

“Maxima Latvija” veikala apmeklētājiem šogad būs iespēja par īpaši izdevīgām cenām iegādāties savus iemīļotākos skaistumkopšanas produktus, tajā skaitā arī matu kopšanas produktus, jo no līdz 24. aprīlim norisinās “Skaistuma Festivāls” visos 170 “Maxima” veikalos Latvijā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv