© Publicitātes foto

Ziemassvētki un gada nogale ir laiks, kad ieplānoti dažādi svētku pasākumi, kuros vēlamies izskatīties īpašāk nekā ikdienā. Protams, lai sejas āda izskatītos kopta un svētku grims labi klātos un izskatītos pēc iespējas labāk, tam jāgatavojas jau laicīgi, pareizi kopjot ādu. Šoreiz daži padomi, ko vēl var pagūt mirkli pirms svētkiem.

Kā svētku laikā parūpēties par sejas ādu, lai tā būtu mirdzoša un veselīga, ko darīt ar matiem, lai tie būtu apjomīgi un veselīgi, un ko darīt, ja piemeklē negaidīti izaicinājumi, stāsta “Benu Aptiekas” kosmētikas speciāliste Marina Kigitoviča un “Apotheka” kosmētikas konsultante Arta Bogdānova.

Ziemas periodā sejas āda tiek pakļauta īpaši lielai slodzei - mitrums, vēja brāzmas un pazeminātā gaisa temperatūra kombinācijā ar iekštelpu sauso, piesārņoto gaisu, apkārt klīstošajiem vīrusiem un baktērijām tai ir īsts pārbaudījums. Āda var izskatīties pelēcīgi blāva, sausa, raupja, jo arī šūnu atjaunošanās procesi un ādas vielmaiņa šai laikā kļuvusi lēnāka. Lai āda būtu veselīga un mirdzoša, to nepieciešams rūpīgi kopt, pilnvērtīgi attīrot, mitrinot un aizsargājot no apkārtējās vides nelabvēlīgās ietekmes.

ATTĪRĪŠANA

Publicitātes foto

Pirmais, ar ko jāsāk, ir ādas rūpīga attīrīšana, ko vislabāk darīt ar dažādiem maigiem eksfoliācijas līdzekļiem.

Tie noņem atmirušās šūnas, attīra poras, tādējādi uzlabojas ādas mikrocirkulācija un āda efektīvāk spēj uzņemt kopšanas līdzekļu vērtīgās sastāvdaļas.

MITRINĀŠANA

Publicitātes foto

Īpaša uzmanība jāpievērš ādas mitrināšanai, jo tikai uz labi mitrinātas ādas grims būs nevainojams un labi turēsies. Šim nolūkam labi noder mitrinošas sejas ādas maskas, kas jāizvēlas atbilstoši savam ādas tipam. Šobrīd pieejamas ir arī nakts maskas, ko pirms svētku balles var uzklāt ierastā nakts krēma vietā. Pirms svētkiem var palutināt sejas ādu un lietot maskas biežāk, pat katru dienu.

Dienas laikā ieteicams mitrināt ādu ar sejas termālajiem avotu ūdeņiem, kas pieejami aerosolu veidā - tie sejas ādu ne tikai mitrinās, bet arī veldzēs un atsvaidzinās.

MIEGS, ŪDENS UN SABALANSĒTS UZTURS

Publicitātes foto

Veselīgai sejas ādai nepieciešams miegs, regulāras fiziskās aktivitātes, ūdens un sabalansēts uzturs. Tāpēc arī šajā laikā jo īpaši ieteicams izvēlēties produktus, kas bagātīgi satur antioksidantus, mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes, kā arī probiotikas un prebiotikas.

Ūdens ādas dziļākajos slāņos palīdz nogādāt nepieciešamās barības vielas un skābekli, lai āda spētu pilnvērtīgi atjaunoties un izskatītos veselīga.

Tāpēc jāatceras dzert pietiekoši daudz ūdens - vismaz pusotrs litrs dienā. Tā ir ne tikai ādas mitrināšana, bet arī attīrīšana - ūdens palīdz attīrīt ādu no toksīniem.

AKTĪVĀS VIELAS

Publicitātes foto

Ādas vitalitātei noderēs krēmi, serumi un kosmētiskie līdzekļi ar tādām aktīvajām vielām kā

- kolagēns,

- peptīdi,

- elastīns,

- vitamīni (E, A (retinols), C, F, K, B3 jeb niacīnamīds),

- Q10,

- probiotiķi,

- omega 3 un 9 taukskābes.

Savukārt ādu labāk mitrinās produkti, kuru sastāvā ir hialuronskābe, alantoīns, mannoze, ramnoze, glicerīns, pantenols, urīnskābe, karboksilskābes glikolskābe, polifenoli vai šī sviests.

Lai panāktu veselīgas un starojošas ādas efektu, pirmssvētku ikdienas rutīnā ieteicams iekļaut serumu, jo tas satur aktīvās vielas, kas palīdz ātrāk sasniegt vēlamo efektu. Tas iedarbojas ātri, padarot ādu mirdzošu, gludu un enerģijas piepildītu. Serumu jāizvēlas atbilstoši sejas ādas vajadzībām - tas var būt ar C vitamīnu, grumbiņu koriģējošs serums vai arī aktīvi mitrinošs serums ar hialuronskābi.

KAKLA UN DEKOLTĒ ZONA

Publicitātes foto

Veicot visas sejas procedūras, noteikti jāatceras arī par kakla un dekoltē zonu - attiecīgi kopšanas līdzekļi ir jāuzklāj arī šajās zonās.

ĀDA AP ACĪM

Publicitātes foto

Vislabākais līdzeklis mirdzošām acīm ir pilnvērtīgs miegs, tomēr, ja tas nav bijis iespējams, var izmantot intensīvas iedarbības maskas un speciālos serumus, kas paredzēti tieši acu zonai. Tie satur minerālus, kofeīnu, augu ekstraktus, hialuronskābi un gaismu atstarojošus pigmentus, ātras iedarbības grumbiņu aizpildītājus, kas mazina tūsku, tumšos lokus zem acīm, nogludina un izgaismo ādu. Acu masku var likt reizē ar sejas masku.

Dažas dienas pirms un arī dienā pirms svinībām ādai ap acīm ļoti ieteicams lietot “pačus”.

Tie noņem pietūkumu, uzlabo ādas tvirtumu un elastību. Rezultātā acu zona izskatās gaišāka un gludāka. Lai acis neizskatītos nogurušas arī pēc ballēšanās, vakaram izvēlieties krēmu ar gaismu atstarojošām daļiņām.

LŪPAS

Publicitātes foto

Lūpu krāsa izskatīsies nevainojami, ja lūpu zona tai būs sagatavota - ja vēlaties nevainojamu rezultātu, izmantojiet skrubi. Tas noņem atmirušās šūnas un mitrina lūpas, kas pozitīvi ietekmē turpmāku grima uzklāšanu.

MITRINOŠAS MATU MASKAS UN KONDICIONIERI

Publicitātes foto

Gatavojoties Ziemassvētku un Jaunā gada svinībām, jārēķinās, ka mati būs jāpakļauj biežākai karstuma iedarbībai, tiks vairāk lietotas matu putas, lakas un dažādi citi veidošanas līdzekļi. Tādēļ šajā periodā ieteicams kopt matus intensīvāk - ar intensīvi mitrinošām maskām un kondicionieri. Ja mati ir ļoti sausi, matu masku var lietot kondicioniera vietā, lai tos mitrinātu un pabarotu. Var noderēt arī matu serumi, kas pārklāj matu kutikulas un padara matus vijīgus un elastīgākus.

Pirms došanās gulēt ieteicams pamasēt galvu ar rokām - tas uzlabo asinsriti un palīdz matiem būt veselīgiem.

Negaidīti izaicinājumi. Ko darīt?

Publicitātes foto

Pat tad, ja svētkiem esat gatavojušies laikus, svinību dienā dažkārt piemeklē negaidīti izaicinājumi.

AUKSTUMPUMPA

Brīdī, kad lūpu apvidū jūtami pirmie simptomi, kas liecina par to, ka veidojas aukstumpumpa, proti, nieze, tirpšana vai dedzinoša sajūta, nekavējoties būtu jālieto ārstnieciskie līdzekļi vai speciālās smēres, kas ārstēs vīrusa skarto zonu un mazinās nepatīkamā izsituma apmērus.

Aukstumpumpu nav iespējams pilnībā nomaskēt tās uzbūves dēļ, bet ir vairāki veidi, kā to padarīt mazāk pamanāmu, piemēram, uzklājot speciālu plāksteri, kas ārstēs un mitrinās, kā arī ļaus virs tā uzklāt dekoratīvo kosmētiku.

Ja aukstumpumpa jau ir krevelītes stadijā, uz tās var uzklāt dekspantenolu saturošu ziedi, kas to mīkstinās, un pēc tam korektoru apsārtuma neitralizēšanai. Pēc saskarsmes ar vīrusa skarto zonu rokas un kosmētikas rīki obligāti jāmazgā.

KAITINOŠA AKNES PUMPA

Ja mirkli pirms svētkiem uz ādas parādījušies aknes izsitumi vai kāda kaitinoša pumpa, uz apsārtuma vietas var lietot korektoru ar zaļo pigmentu, kas neitralizēs izsitumu toni, un tos būs vieglāk maskēt ar tonālo krēmu.

Aptiekās pieejami arī speciāli produkti pret pūtītēm ar antibakteriālu iedarbību, kas gan dziedē, gan maskē, tādējādi pirms konsīlera vai tonālā krēma uzklāšanas nav nepieciešams lietot papildu krāsu korektoru.

Tāpat ir speciāli geli, kas palīdz samazināt pūtītes lielumu, veicinot tās izžūšanu un redzami izlīdzinot ādu.

PĒDĒJĀ BRĪŽA EKSPERIMENTIEM NĒ!

Ir daudzas kosmētiskās procedūras, kas uzlabo ādas izskatu un veselību, tomēr, ja kāda veida procedūra nav izmēģināta iepriekš, piemēram, paštonējošie līdzekļi, vaksācija vai ādas pīlings, labāk tās neatlikt uz pēdējo brīdi, lai nepārstimulētu ādu vai nedotu tai pietiekami daudz laika atjaunoties.

Pīlingu ieteicams veikt vairākas dienas iepriekš, tas palīdz noņemt atmirušās raga kārtas šūnas un uzkrātos netīrumus no ādas virsmas, padarot ādu veselīgāku un starojošāku.

ATTĪRĪŠANA

Ar ko sākām, ar to arī beidzam - lai kāds būtu nogurums, noteikti nedrīkst doties gulēt ar nenoņemtu kosmētiku un neattīrītu sejas ādu. Neattīrītā sejas ādā tiek nosprostotas un palielinātas poras, var rasties iekaisums un tūska, tostarp arī uz acu plakstiņiem. Rezultātā āda nespēj atjaunoties, sāk rasties veidojumi aknes skartajās zonās, kā arī var pasliktināties ādas kopējais stāvoklis, attīstīties ekzēma, rozācija vai dermatīts.

Tāpēc arī pēc svētku balles neatņemams ir ik vakara ādas attīrīšanas rituāls - dekoratīvās kosmētikas noņemšana, sejas mazgāšana un tonizēšana.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv