© Publicitātes foto

Ja cilvēks priecājas par dzīvi, arī viņa sirds pukst mierīgāk un funkcionē pilnvērtīgāk. Lai vasara būtu piepildīta ar jautriem piedzīvojumiem un pozitīvām emocijām, mīliet savu sirdi un rūpējieties par to ik dienu.

Vasara ir gadalaiks, kad atpūšamies, baudām sauli, vairāk uzturamies svaigā gaisā un esam arī fiziski aktīvāki. Lai arī dzīvojam mērenajā klimata joslā, arī mūsu vasaras mēdz pārsteigt ar augstām gaisa temperatūrām un karstuma rekordiem. Šādi laikapstākļi rada nopietnus riskus sirds veselībai. Vienlaikus karstais, tveicīgais un saulainais laiks var radīt lielāku slodzi un diskomfortu sirdij. Jo karstā laikā sirds strādā paaugstinātas slodzes apstākļos, lai apgādātu visus ķermeņa audus ar skābekli. Asinsvadi paplašinās, kā rezultātā asinsspiediens pazeminās, bet pulss paātrinās. Tāpat vasarā pastiprināti svīstam, zaudējot ūdeni un sāļus, kā rezultātā asinis var kļūt biezākas un pieaugt trombu veidošanās risks.

Kas jāzina par sirds veselības profilaksi vasarā un ko darīt, lai sirdij karstā laikā palīdzētu, konsultē farmaceite Dace Persa.

1. MĒRENĪBA UN ATPŪTA

Publicitātes foto

Izvērtējiet savas fiziskās sagatavotības līmeni un neuzsāciet intensīvus treniņus bez iepriekšējas sagatavošanās un vispārējā veselības stāvokļa pārbaudes. Īpaši senioriem un cilvēkiem ar jau esošām sirds un asinsvadu saslimšanām ļoti rūpīgi jāplāno dienas režīms, maksimāli samazinot fizisko slodzi dienas karstākajās stundās.

Laika posmā no plkst. 11.00 līdz plkst. 15.00, kad ir visaugstākā saules intensitāte, ieteicams atrasties atvēsinātās iekštelpās vai ēnā.

Sirds būs pateicīga, ja ļausiet tai nedaudz atpūsties un pusdienlaikā nerušināsieties piemājas dārziņā vai nespēlēsiet volejbolu uzkarsušajās pludmales smiltīs. Pastaiga vai sporta nodarbība noteikti jāplāno dienas vēsākajā laikā vai iekštelpās, kur tiek nodrošināta gaisa atdzesēšana.

2. ŠĶIDRUMA UZŅEMŠANA

Publicitātes foto

Negaidiet, līdz sajūtat slāpes, bet gan padzerieties pa malciņam visas dienas garumā. Lai piešķirtu ūdenim jaunas, interesantas garšas, tam var pievienot citrona šķēlīti vai svaigas ogas.

Dodoties ārpus mājas, noteikti atcerieties paņemt līdzi ūdeni.

3. PIEMĒROTS APĢĒRBS

Publicitātes foto

Karstajam laikam piemērots ir gaišs, brīvs apģērbs, kas izgatavots no plāna, elpojoša materiāla. Neaizmirstiet arī par galvassegu.

4. SABALANSĒTS UZTURS

Publicitātes foto

Iekļaujiet ēdienkartē svaigus dārzeņus, augļus un ogas. Īpaši vērtīgas sirds veselībai ir Omega-3 taukskābes, kuras pamatā var uzņemt ar treknajām zivīm vai uztura bagātinātājiem.

Izvairieties no produktiem ar augstu sāls un dzīvnieku izcelsmes tauku daudzumu.

5. TELPU ATVĒSINĀŠANA

Publicitātes foto

Lai nodrošinātu maksimāli komfortablu gaisa temperatūru iekštelpās, dienā aizsedziet logus ar gaismu un siltumu atstarojošiem aizkariem vai žalūzijām.

Telpas vēdiniet naktī, kad gaisa temperatūra ir zemāka.

6. ĀRSTA IZRAKSTĪTO MEDIKAMENTU LIETOŠANA

Publicitātes foto

Cilvēkiem, kuri lieto medikamentus asinsspiediena samazināšanai vai kuriem ir iepriekš konstatētas asinsspiediena izmaiņas, ir regulāri jāmēra asinsspiediens - vēlams divreiz dienā (no rīta un vakarā) apmēram vienā un tajā pašā laikā, ievērojot pareizu mērīšanas tehniku. Ja novērojat izmaiņas rādījumos, obligāti sazinieties ar savu ārstu.

Nekādā gadījumā bez ārsta konsultācijas nedrīkst pārtraukt medikamenta lietošanu vai mainīt tā devu.

Tāpat nedrīkst dot savus medikamentus citiem, jo recepšu medikamentu lietošanu var nozīmēt tikai ārstniecības persona. Neapdomīga rīcība, lietojot medikamentus, var radīt nopietnas sekas.

7. VĒRĪBA PRET SEVI

Publicitātes foto

Tādi simptomi kā galvassāpes, dūkoņa ausīs, spiediena sajūta galvā, reibonis, nespēks, paātrināta sirdsdarbība jeb sirds dauzīšanās var liecināt par izmaiņām asinsspiedienā. Īpaši bīstama ir strauja asinsspiediena pazemināšanās, kas var izraisīt samaņas zudumu.

Ja jūtat, ka zūd pamats zem kājām, metas tumšs gar acīm, nekavējoties apsēdieties un maziem malciņiem padzerieties ūdeni.

Ja ir iespēja, apgulieties un paceliet kājas augstāk par ķermeni, tas ļaus skābeklim piekļūt galvas smadzenēm, un izvairīties no samaņas zuduma. Ja simptomi nemazinās, jāsazinās ar neatliekamās palīdzības dienestu. Nekad nevajadzētu ignorēt šāda veida un citus ar sirds veselību saistītus simptomus, jo nereti tas var būt brīdinājums par nopietnu saslimšanu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv