Esmu strādājusi kā trenere ar klientēm sievietēm jau 7 gadus, un esmu apkopojusi interesantus un nestandarta secinājumus par tievēšanas procesu. Savā ziņā viss ir ļoti vienkārši, ja mūsu organisms ir puslīdz harmonijā. Jo viens ļoti svarīgs aspekts ir tava mentālā pasaule, kas arī ietekmē tavu izskatu un pat aprises. Tavu ķermeni var ietekmēt ļoti daudz faktori, par kuriem vairāk pastāstīšu šajā rakstā.

Publicitātes foto

Ja cilvēkam trūkst vitamīnu, ir minerālvielu deficīts, ja viņš nelieto kādus specifiskus medikamentus, kas ietekme hormonos (kontracepcija, antidepresanti - tie dažiem var veicināt tūsku - pufīgumu) vai kādas citas vērā ņemamas veselības problēmas, tad ar uzturu un treniņiem vajadzētu 100% pietikt, lai veiksmīgi sakārtotu proporcijas. Bet manā pieredzē ir bijušas sievietes, kas tiešām ēd kaloriju deficītā un sporto, bet svars krītas ļoti lēnām vai stāv uz vietas. Tāpēc svarīgi būtu:

  • apskatīt pilno asins ainu, dzelzi un tā rezerves un D vitamīnu. Ja ir labs dakteris, iespējams papildus liks veikt dažu minerālvielu pārbaudi.
  • diezgan svarīgi būtu vairogdzedzeris un hormoni. Jo, ja disbalanss būs kaut kur tur, tad būtu jāsāk ar cēloņa risināšanu - sakārtot hormonus, vairogdziedzeri vai padzert iepriekš minētos vitamīnus un tad arī tievēšanas procesi aizies raitāk. (Bet nedzer vitamīnus visu laiku uz savu galvu.)

Publicitātes foto

  • ēst mazāk ne vienmēr ir labāk - svarīgi ko un cik tu ēd. Dažkārt tieši vajag palielināt olbaltumvielu uzņemšanu, jo tieši olbaltumvielas atbild par daudziem svarīgiem procesiem ķermenī - atjaunošanās pēc slodzes, palēlina novecošanas procesus utt.. Jo labāk funkcionēs tavs ķermenis, jo labāki būs pārējie procesi - tajā skaitā vielmaiņa un nepieciešamo vielu sintēze un uzsūkšanās.

Publicitātes foto

  • mentālā veselība un kortizola pārbaude. Stresa hormonu kortizolu var pārbaudīt analīzēs. Mūsdienās vairumam cilvēku šis hormons ir paaugstināts, ko var dēvēt par ātrās dzīves sindromu. Tieši tāpēc pēdējā laikā cilvēki intuitīvi sākuši vairāk meditēt un praktizēt apzinātību. Jo ilgtermiņā ar paaugstinātu kortizolu nebūs viegli dzīvot. Svara kontekstā - tas rada gan apetīti, gan mazina sāta sajūtu, gan “apstādina/iesaldē” vielmaiņu. Ļoti bieži cilvēkiem sāk mazināties svars tieši paralēli treniņiem un pareizam uzturam, sākot veikt elpošanas prakses utt.. Jo mazinās stresa hormons.
  • spēka treniņu iekļaušana savā ikdienā. Tieši muskuļi veicinās tavu vielmaiņu. Tas ir mīts, ka, lai notievētu, jāveic tikai kardio treniņi, tieši uzsākot spēka treniņus, tavs ķermenis sāks strādāt turbo režīmā.

Publicitātes foto

Viena formula visiem nestrādā, bet iepriekš minētais var izmainīt ļoti daudz - tāpēc iesaku pavērot savu ķermeni, ja nepieciešams veikt pārbaudes un atrisināt cēloni. Kā piemēru no prakses minēšu savu klienti, kas man pirms mēneša sūdzējās par pēkšņu motivācijas trūkumu, bezspēku, milzīgu vēlmi pēc cukura un līdz ar to svara pieaugumu. Pirmais man ienāca prāta dzelzs - teicu, lai uztaisa analīzes, tad skatīsimies un domāsim tālāk. Un ar pirmo reizi notrāpījām simtniekā - dzelzs un D vitamīns zem normas, kas arī 99% procenti bija pie vainas sliktajai pašsajūtai.

Jau pēc mēneša, lietojot vitamīnus, pašsajūta un spēks atgriezās, vēlme pēc saldumiem mazinājās un svars normalizējās. Jo viss sākas ar mūsu bāzes vajadzībām.

Ja tu neesi izgulējusies un jūties morāli slikti, būs grūti saņemties treniņam un veselīgi ēst. Sākumā sakārto bāzi, jo pārējais ir dekorācijas. Lielisks veids, kā sākt, ir atrast atbalsta grupu - tas var būt uztura speciālists, treneris, draugs vai ģimenes loceklis.

Pasakot savu apņemšanos skaļi - tu tā ka paraksti neredzamo līgumu ar sevi, un iedvesma rīkoties pieaug. Labs speciālists izvērtēs no malas tavu ikdienu, uzturu un veiks korekcijas, jo bieži vien mēs nespējam paši uz sevi paskatīties objektīvi, jo liekas, ka visu dari “pareizi”, bet beigās kalorijas ir par daudz, kustību par maz, stress 24/7. Atceries mēs neesam vienādi roboti - katram derēs kaut kas savs.

Publicitātes foto

Mana skatījumā vairs nepietiek ar standarta pieeju - tas ir novecojis modelis. Ķermenis ir jāskatās kā viens veselums fiziski un mentāli, zinātniski un holistiski. Jo visā valda dualitāte. Nav tikai labs 24/7 bez slikta. Tāpat mēs nevaram noturēt savu ideālo figūru gadiem no vietas, un tas ir ok. Ja vēlies notievēt, iesaku sākt ar savu mentālo pasauli un pašvērtējumu, bāzes vajadzībām, paralēli pārbaudot veselības rādītājus, regulāri kustoties, elpojot un pārdomājot, ko liec uz sava šķīvja.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv