© Publicitātes foto

Reiz dzirdēju īsu un pamācošu stāstu par greizsirdību. Tas bija apmēram šāds: uz balli ieradies skaists un laimīgs pāris. Balles laikā, kā jau tas pienākas, notiek socializēšanās, dejas, klātesošs ir flirts, komplimenti, par iekāri vēstoši acu skatieni. Uz brīdi pāris pašķiras un dodas katrs uz savu pusi. Tālāk stāsts attīstītās divos veidos, viss atkarīgs no pašu izvēles...

Pirmais variants: Vienā brīdī vīrietis pamana, ka ap viņa dāmu “lakstojas” kāds cits tēviņš. Viņš brīdi vēro šo skatu, pamana greizsirdību izskrienam caur ķermeni, tas mijas ar uzbudinājumu... viņš ar lepnumu pie sevis nodomā: “Mana skaistā sieviete! Arī citi veči no tevis nenovērš skatienu!”. Vēlāk viņi atkal abi satiekas, viņš uzliek savu roku viņai maigi uz muguras un iečukst ausī pavedinošu komplimentu - “mani traku darīja tas, kā viņš uz tevi blenza un es tevi tik ļoti iekāroju!” Mājās viņi bauda ļooooooti kaislīgu nakti un juteklisku seksu.

Otrais variants: Vienā brīdī sieviete pamana, ka ap viņas vīrieti “lakstojas” kāda cita mātīte. Viņa brīdi vēro šo skatu, kļūst nervoza, greizsirdība pārņem viņu, izjūtot impulsu parādīt šai slampai, ka šis ir viņas vīrietis! Viņa straujiem soļiem tuvojas abiem neķītreļiem un krāpniekiem, pienākusi klāt, nesasveicinājusies, viņa draudīgi norāda savam partnerim, ka laiks doties mājās. Vīrietis un viņa sarunu biedrene ir neizpratnē, taču mīļā miera labad viņš tomēr piekrīt doties prom. Mājupceļā notiek strīds ar pamatīgu bļaustīšanos, asarām, taisnošanos, apvainošanos. Nakti katrs pavada savā istabā, nākamās trīs dienas viņi nesarunājas, izjūt vainas, kauna un netaisnības sajūtu.

Vai sievietes ir greizsirdīgākas par vīriešiem?

Nē, šāda nav stāsta morāle. Gan vīrieši, gan sievietes izjūt greizsirdību. Pētījumi liecina, ka romantisko attiecību ietvarā vīrieši izjūt lielāku greizsirdību par seksuālo neuzticību (reālu vai izdomātu), savukārt sievietes mēdz izjust lielāku greizsirdību par emocionālo neuzticību.

Greizsirdība ir sarežģītas emocijas, kas atstāj plaša spektra ietekmi uz attiecībām. Dažkārt tā noved pie pamatīga konflikta un pat šķiršanās. Citkārt tā liek novērtēt savu partneri augstāk. Nevar noliegt, ka greizsirdība tiek arī erotizēta un seksualizēta, kļūstot par spēcīgu seksuālu fantāziju un pat neparastu seksuālo attiecību pieredzi. Varam secināt, ka greizsirdība pēc būtības nav sliktas emocijas. Greizsirdības daba ir duāla. Tās ietekme atkarīga no tā, ko cilvēks dara ar savām greizsirdības jūtām, kā tās projicē uz partneri.

Kaut mēs biežāk spētu paskatīties ar lepnumu uz savu partneri, kurš ir interesants arī citiem cilvēkiem.

Protams, es nevēlos apgalvot, ka greizsirdībai nekad nav pamata. Patiesībā tas ir vienmēr. Iemesls var būt gan paša zemais pašvērtējums, gan arī partnera pamatoti nepieņemama uzvedība. Taču pirms pārsteidzīgiem pieņēmumiem vai rīcības, vēlams noskaidrot “lietas apstākļus”.

Kā tu parasti piedzīvo greizsirdību? Vai tā ir patīkama, lai arī nedaudz nervus kutinoša līdzgaitniece, kas liek iekārot partneri stiprāk un uzkurina attiecībās lielāku kaisli, vai arī šī emocija tavā dzīvē ir postoša?

Kā var izmantot greizsirdību par labu attiecībām?

Greizsirdība ir normāla sajūta, tai attiecībās ir vieta. Tomēr, kad tā sāk pārņemt un ietekmēt attiecību kvalitāti negatīvā veidā, ir vērts pievērst greizsirdības tēmai īpašu uzmanību. Grūti būt laimīgiem partnerattiecībās, ja pastāvīgi ir aizdomas, ka partneris kaut ko dara aiz muguras vai krāpj mūs, vai ne? Par greizsirdību ir vērts sarunāties, tā var kļūt par noderīgu resursu attiecībās. Pāru sarunas ir pirmais solis uz veselīgākām, laimīgākām attiecībām. Sarunas palīdz justies pieņemtam, it īpaši partnerim, kurš jūtas nedrošs. Otrs, labāk sapratis, kas notiek, spēs mierināt partneri un sniegt drošības sajūtu, ka viņam var uzticēties.

Lūk, daži veidi, kā cieņpilnā veidā risināt greizsirdības situācijas attiecībās:

  • Komunicē ar partneri par jebkuru greizsirdības sajūtu, kas tev rodas. Runā no “es”, “manas sajūtas” pozīcijas, proti, bez pārmetumiem.
  • Kad jūties greizsirdīgs, centies domāt par to, ko patiesībā šobrīd vēlies un ko tev vajag no partnera, nekoncentrējies uz īpašībām, kas viņam ir vai nav.
  • Ja ir bažas par partnera lojalitāti, pārbaudi, vai ir kādas neuzticības pazīmes, pajautājot par tām atklāti.
  • Ievēro savas domas - prāta teiktais bieži ietekmē to, kam tici, bet tās var būt tikai tava prāta projekcijas, ne realitāte.
  • Nesalīdzini savas attiecības ar citu cilvēku attiecībām.
  • Neklausies draudzeņu vai draugu padomos, jo viņi tev var sniegt tikai ieteikumu, kas balstīts viņu subjektīvās attiecību pieredzēs, un visbiežāk nederēs tev.
  • Drosmīgi paud savas bažas vai domas partnerim.
  • Pievērsies savai dzīvei, hobijiem un sapņiem. Nepazaudē galvu otra cilvēka dēļ. Neizšķīsti otrā cilvēkā. Cilvēks, kuram ir sava dzīve un aizraušanās, ir krietni interesantāks ne vien apkārtējiem, bet jo īpaši partnerim.
  • Centies nebūt valdonīgs vai kontrolējošs attiecībās ar partneri. Meklē atbildes par savu nedrošības sajūtu savā iekšpasaulē vai terapijā.
  • Necenties mainīt partneri.
  • Ja greizsirdība ir kontrolēta un pašvērtējums pietiekams, izmantojiet greizsirdību, kā tēmu erotiskām fantāzijām un sarunām. Iztēlojieties izdomātus notikumus un cilvēkus, stāstiet, kā mijiedarbojaties ar šiem cilvēkiem, pārmaiņus radiet kopīgus stāstus, kas jūs abus iekvēlina un uzbudina. Greizsirdība var būt resurss erotiskai iedvesmai!
  • Lasiet viens otram priekšā erotiskas grāmatas, kurās iekļauta greizsirdības tēma, fantāzijas par erotiskiem piedzīvojumiem trijatā vai pat neuzticības epizodēm. Atcerieties - fantāzijām ir erotiski uzbudinošs raksturs, tām nav saistības ar realitāti, ja to nevēlaties.
  • Skatieties kopā erotiskas vai pornogrāfiskas filmas, kas ļauj būt kopā vienā fantāzijā par šo tēmu. Tā ir arī lieliska iespēja just un vērot sevi, kādas emocijas piedzīvojat, šādus skatus vērojot, vai un kā tas jūs uzrunā, dalieties pārdomās, ļaujieties kaislei.
  • Vienojieties par robežām, kuras jūsu partnerattiecību ietvarā ir ievērojamas, lai abi jūtaties droši, pārliecināti un attiecības - uzticībā balstītas gan emocionālā, gan seksuālā kontekstā.

Reizi pa reizei var gadīties, ka jūties greizsirdīgs uz partneri. Īpaši, kad viņš vai viņa mijiedarbojas ar citiem cilvēkiem. Lai cik pamatota būtu šī sajūta, ir svarīgi neļaut greizsirdībai pārņemt un kontrolēt prātu. Romantisko attiecību greizsirdība ir iespēja kļūt tuvākiem un novērtēt sirdsāķīti augstāk. Greizsirdība ir nepieciešamas emocijas, ko izjust, jo tā motivē būt labākiem partneriem un uzlabot sev svarīgas attiecības.

Rakstu sagatavoja Ieva Sīmane, seksualitātes un attiecību speciāliste, grāmatu autore, raidieraksta “Par baudām” autore

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv