© Publicitātes foto

Garas, slaidas kājas pēdējos gadu desmitos ir bijušas seksualitātes un skaistuma etalons. Un, ja paveras vēsturē, tad tikai svingojošos sešdesmitajos meitenes visā krāšņumā publiski parādīja savas kājas  - pirms nieka 60 gadiem.

Kāju pievilcības izpausmes var ietvert intīmu fizisku mijiedarbību - pieskaršanās vai viegls glāsts, dažreiz tām veltīts kompliments vai vienkārši darboties kā fantāzija, ko apbrīnot no tālienes. Vīrieši, kuriem ir krurofilija (kāju fetišs), mēdz uzskatīt kājas par vispievilcīgāko sievietes ķermeņa daļu to vilinošā rakstura dēļ.

Īsāk sakot, sievietes kājas var iepriecināt un ķircināt. Un, lai gan sievietes krūšu vai sēžamvietas daļēja attēlošana jeb ekspozīcija “funkcionē” daudz acīmredzamākā, pavedinošākā veidā, nav noliedzams, ka daudziem vīriešiem tikai glītu kāju pāris spēj radīt šo īpašo, sajūsmināto reakciju. Un vēl, kāds iebildīs, ka krūtis ir pavedinošākas. Tomēr krūtis atrodas “zem” acīm, un sieviete uzreiz pamanīs, ka vīrieši neskatās viņām acīs. Savukārt ar kājām ir cits stāsts. Uz tām var atskatīties, tas stāsta par kāroto vietu tur augšā, tās rosina uz radošāku priekšspēli. Un kājas ir tik eiropeiski.

Publicitātes foto

Kājas ir sievietes trīsvienības stūrakmens un tās uzskata par vienu no seksuālākajām sievietes ķermeņa daļām to erogēnā rakstura dēļ, kur “augšstilba iekšpusē ir visjutīgākā un maigākā āda”. Sievietes ķermeņa būtība atrodas starp viņu kājām. Tas ir viņu spēks. Sieviešu augšstilbu iekšpusē ir kaut kas tāds, kas daudziem vīriešiem ir ļoti īpašs. Pieskaršanās to iekšpusei, glāstīšanas un skūpstīšana vīrietī palielina jutekliskās domas un uzbudinājumu.

Kā vizuāli pagarināt kājas?

Sieviešu kājas bieži izskatās garākas nekā vīriešu, tā vidukļa un gurnu izliekuma dēļ. Ir pat teiciens, ka dažām no mums kājas aug no kakla.

Efektu var pastiprināt, ja tiek valkāts īss apģērbs ar augstu jostasvietu vai stilettos stila apavi. Kas ir stilettos?

Tās ir kurpes, kas bija populāras pirms revolūcijas Francijā un kuras nēsāja vīrieši. Labi, bez aplinkiem runājot - tās ir augstpapēžu kurpes, ko latviski sauc neveiklā vārdā “augstpapēžu laiviņas”.

Par stiletto krusttēvu tiek uzskatīts franču dizainers Rodžers Vivjē, kurš 1954. gadā izstrādāja aiguille (adatu) papēdi. Viņš bija pirmais, kurš papēdī ievietoja metāla stieni, stiprinot kurpes struktūru un izstiepjot sievietes siluetu. Stiletto papēžus joprojām sauc par “neapturamas pavedināšanas instrumentiem”.

Publicitātes foto

Franču luksusa dizainers Kristians Labutens (Christian Louboutin) piešķīra 10 cm augstajam papēdim savu slaveno stiletto ar sarkano zoli, radot visveiksmīgāko kombināciju - sievietes kājas, augsts papēdis un sarkanā krāsa.

Kā padarīt kājas pievilcīgākas?

Uz šo jautājumu ir tikai viena atbilde - mīliet tās! Pat ja neesat dzimusi ar slaidām kājām, degunu augšā - ir daudz veidu kā tās padarīt pievilcīgas. Sports, masāžas, koriģējošs apģērbs. Un, protams, to … skūšana. Apmatojuma noņemšana ir viena no retajām estētiskajām tradīcijām, kas no skaistumkopšanas rutīnas ir kļuvusi par higiēnisku.

Tomēr masveidā to kopšana pieejama ir nedaudz vairāk nekā simts gadus, jo kājas bez apmatojuma kā sieviešu mandāts tika noteikts tikai 20. gadsimta sākumā.

Pirms tam kāju apmatojuma likvidēja gan vīrieši, gan sievietes - vēl akmens laikmetā, pēc tam senajā Ēģiptē, Grieķijā un Romas impērijā - izmantojot gliemežvākus, bišu vasku un dažādas citas depilācijas.

Agrākos laikos apmatojuma noņemšana galvenokārt tika uzskatīts par veidu, kā uzturēt ķermeni tīru. Senie romieši to saistīja arī ar klasi: jo gludāka bija jūsu kāju āda, jo tīrāka un labāka jūs bijāt.

Publicitātes foto

Tomēr eiropieši ne vienmēr bija apsēsti ar kājām bez matiem. Viduslaikos kārtīga katoļu sieviete ļāva saviem matiem augt, lai parādītu sievišķību, vienlaikus paturot tos publiski slēptus. Un seja bija vienīgā vieta, kur mati tika uzskatīti par neizskatīgiem. 14. gadsimta dāmas plūca matus no pieres, lai atstumtu matu līnijas un piešķirtu sejai ovālāku izskatu.

Kad 16.gadsimtā Lielbritānijā pie varas nāca Elizabete I, viņa padarīja uzacu noņemšanu par modes lietu. Tomēr jāatceras, ka runa ir par augstāko sabiedrības slāni.

Vienkāršās sievietes par kāju skūšanu pat nedomāja. Šeit gan rodas jautājums, vai princis, piemērot Pelnrušķītes kurpīti, pamanīja viņas neskūtās kājas?

Kāju matu depilācija - vai citādi - jau sen ir veidojusi dzimuma dinamiku, kas kalpojusi par šķiras un definētu sievišķības un “ideāla ķermeņa” jēdzienu apzīmētāju.

Caur deju uz sirdīm

Publicitātes foto

Izejot vēstures līkločus, droši varam apgalvot, ka sieviešu kājas jau ģenētiski tika iekodētas kā baudas un laimes priekšvēstnesis. Neskaitāmas liecības ir par to, ka kāda draiskule, parādot potīti publikai, kritusi nežēlastībā. Jo no potītes visi ceļi ved uz augšu, šādi paceļot priekškaru dejotājām. Vēstures gaitā deju izpildītāji ir pārkāpuši pieņemamas ģērbšanās robežas.

Laikā, kad sievietei uzskatīja par nepiemērotu atsegt potīti vai ikru, uz skatuves to darīt gluži pretēji bija nepieciešams. Lai uzlabotu tehniskās prasmes un atbrīvotu ķermeni kustībā, sāka parādīties potītes, ikri un ceļgali, līdz galu galā bija redzama visa kāja.

Rietumu sieviešu mode 20. gadsimta pirmajā pusē un pēc tam pakāpeniski padarīja kāju atklāšanu par pieņemamu vai pat normu, aizsega neesamība bieži tika uzskatīta par īpašu seksuālu pieskaņu.

Divdesmitā gadsimta pirmajā desmitgadē sociālās un kultūras pārmaiņas radīja zināmu pagātnes konvenciju mīkstināšanu. Piemēram, sports kļuva par pieņemamu izklaidi, kas ļāva sievietēm izbaudīt bikšu nēsāšanu riteņbraukšanai un izjādēm. Modes skatījumā desmitgadē dominēja apakšveļas kleita, kas bija smalki detalizēta ar mežģīnēm, lentēm un izšuvumiem, kas veidota pēc astoņpadsmitā gadsimta tualetes tērpa.

Elegantā sieviete to valkāja vasaras mēnešos pēcpusdienas dārza ballītēm, promenādēm un jūrmalai. Lai gan nosaukums liecina par apakšveļas kleitu, tā vienmēr tika valkāta ar slaidu, korsete, apakšveļu vai kombinētu apakšveļu un zeķēm.

Dejotājas ir pavērušas ceļu modes sievietēm, lai izpētītu jaunus veidus, kā parādīt savu ķermeni kopumā un jo īpaši kājas. Viena no slavenākajām mūsdienu dejotājām bija Aisedora Dunkane (Isadora Dunkan). 1900. gadā viņas deja pārņēma Parīzi, apšaubot un pārkāpjot visas pieklājības un labas gaumes robežas. Lai gan viņa ir dzimusi un augusi Amerikas Savienotajās Valstīs, viņas izrāviens notika Eiropā, kur viņas radikālie priekšnesumi apbūra augstāko sabiedrību, māksliniekus un gaumes veidotājus.

Viņa bija pazīstama kā “baskāju dojotāja”, lai gan viņa apgalvoja, ka ir “šausmīgi šokēta”, dzirdot par sevi šādus vārdus. Neņemot vērā pēdu darbu, viņas kā dejotājas lielais jauninājums bija korsetes likvidēšana, kas savukārt apvienoja ķermeņa augšdaļu un kājas, radot gludas, jutekliskas un paplašinātas kustības.

Interesanti fakti par kājām

  • Vai esat kādreiz domājuši, kā jūs saglabājat līdzsvaru, stāvot vai kustoties? Tas ir pateicoties mazajiem sensoriem jūsu kājās, ko sauc par proprioreceptoriem. Šie sensori sniedz atgriezenisko saiti jūsu smadzenēm par ķermeņa stāvokli un kustībām, palīdzot saglabāt stabilitāti un koordināciju.
  • Lai gan tas var nebūt plaši pazīstams, jūsu kājās faktiski atrodas daži svarīgi orgāni. Piemēram, augšstilba kauls satur kaulu smadzenes, kas ir atbildīgas par sarkano un balto asins šūnu veidošanos. Turklāt jūsu kājās atrodas arī limfmezgli, ka m ir svarīga loma jūsu imūnsistēmā
  • Tāpat kā citās ķermeņa daļās, arī jūsu kājām ir plašs nervu tīkls, kas pārraida signālus starp smadzenēm un kāju muskuļiem. Šie nervi ir ļoti svarīgi, lai jūs varētu kustēties, sajust sajūtas un saglabāt kontroli pār kājām.
  • Jūsu kājas var palīdzēt regulēt ķermeņa temperatūru. Papildus savām mehāniskajām funkcijām jūsu kājām ir arī nozīme ķermeņa temperatūras regulēšanā. Izmantojot procesu, kas pazīstams kā vazodilatācija, jūsu kāju asinsvadi var paplašināties, izdalot lieko siltumu, savukārt vazokonstrikcija vajadzības gadījumā var saglabāt siltumu.
  • Vidējais cilvēks dzīves laikā noiet aptuveni 170 kilometrus.
  • Zilonis ir vienīgais sauszemes zīdītājs bez spējas lēkt, jo viņa kājas vienkārši nevar izturēt sava ķermeņa svara radīto triecienu.
  • Maikls Flatlijs, kurš ir slavenās deju grupas “Riverdance dejotājs”, 1999. gadā apdrošināja savas kājas par 40 miljoniem dolāru.
  • Pirms kļūšanas par Francijas karalieni Katrīna de Mediči 1533. gadā lika kurpniekam izveidot pirmo augstpapēžu kurpju pāri.
  • 20 gadus vecā Mači Kurina (ASV) iekļuvusi Ginesa pasaules rekordu grāmatā - viņai ir pasaulē garākās kājas. Viņas kreisās kājas garums ir 135,267 cm, bet labās kājas garums ir 134,3 cm. Viņas kājas faktiski veido 60% no viņas kopējā auguma.

Publicitātes foto

  • Kā garāko slaveno kāju īpašniece tiek minēta supermodele Žizele Bundhena. Garās kājas, slaids ķermenis un harizma padarīja Žizeli par vienu no vislabāk apmaksātajām modelēm pasaulē. Tomēr bijušajam Victoria’s Secret eņģelim īsti nav jostasvietas. Un, kad viņa valkā pareizo apģērbu, šo mazo detaļu nav iespējams pamanīt. Tomēr šis mazais trūkums viņas kājas vizuāli padara vēl garākās.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv