© Foto: Depositphotos

Kakeibo, tradicionālā japāņu budžeta veidošanas un naudas taupīšanas metode, ir kļuvusi populāra visā pasaulē, pateicoties savai vienkāršajai, bet efektīvajai pieejai finanšu pārvaldībā. 

Mūsdienu pasaulē, kur ik dienu saskaramies ar finanšu radīto stresu, kakeibo principi piedāvā jaunu skatījumu uz finansiālas labklājības sasniegšanu - iespējams, šī metode var kļūt arī par jūsu jaunā gada apņemšanos un pēc svētku palīgu.

Kas ir kakeibo?

pixabay.com

Kakeibo, kas tulkojumā no japāņu valodas nozīmē "mājsaimniecības finanšu virsgrāmata", pirmo reizi 20. gadsimta sākumā ieviesa japāņu žurnālists Hani Motoko. Autors pats apgalvo, ka tā nav tikai budžeta veidošanas sistēma - tas ir dzīvesveids, kas veicina apzinātību un arī apzinātu naudas tērēšanu.

Kakeibo balstās uz četriem pīlāriem - ieņēmu un izdevumu uzskaite, uzkrāšanas mērķu uzstādīšana, savas grāmatvedības veidošana un pārdomas par tērēšanas paradumiem.

  • Ieņēmumu un izdevumu uzskaite

Kakeibo pamats ir visu ienākumu un izdevumu rūpīga uzskaite - tas ietver ikviena pirkuma pierakstīšanu neatkarīgi no tā, cik mazs tas ir, lai izveidotu visaptverošu pārskatu par jūsu finanšu paradumiem.

  • Uzkrāšanas mērķu uzstādīšana

Kakeibo uzsver, cik svarīgi ir noteikt skaidrus taupīšanas mērķus. Tikai nosakot konkrētus mērķus, jūs varēsiet efektīvāk sadalīt savus resursus un saglabāt motivāciju ietaupīt, apgalvo Kakeibo autors.

  • Savas grāmatvedības veidošana

Kakeibo ietvaros katra mēneša beigās jums ir jāpārskata savas finanšu atskaites - sakrātie čeki, bankas pārskats vai ieraksti mājsaimniecības grāmatā, lai novērtētu progresu, kas paveikts, lai sasniegtu savus ietaupījumu mērķus. Šis solis ļauj veikt korekcijas, nodrošinot, ka izdevumi atbilst noteiktajam mērķim.

  • Pārdomas par tērēšanas paradumiem

Regulāras pārdomas par tērēšanas paradumiem ir būtisks kakeibo aspekts. Tas ietver tādu jautājumu uzdošanu - "Vai šis pirkums bija nepieciešams?" un "Vai tas atbilst manām vērtībām un mērķiem?", veicinot apzinātu tērēšanu.

Kakeibo autors sniedz ne tikai teorētiskus, bet arī praktiskus padomus, lai ieviestu kakeibo jūsu dzīvē. Lūk, daži no tiem!

Izmantojiet fizisku mājsaimniecības uzskaites grāmatu

pixabay.com

Lai gan digitālie rīki ir ērti, kakeibo tradicionāli praktizē, izmantojot fizisko “virsgrāmatu”. Izdevumu fiziska pierakstīšana veicina dziļāku saikni un izpratni par finanšu aktivitātēm.

Kategorizējiet izdevumus

Sadaliet savus izdevumus kategorijās, piemēram, pārtika, transports un izklaide. Šī iedalīšana kategorijās palīdzēs noteikt jomas, kur, iespējams, pārtērējat un ļaus veikt mērķtiecīgas korekcijas.

Pixabay.com

Ievērojiet 30 dienu likumu

Pirms nozīmīga pirkuma veikšanas, nogaidiet 30 dienas, - šis noteikums dos laiku pārdomām, samazinot impulsīvu pirkšanu un veicinot apzinātus tēriņus. Kakeibo autors apgalvo - ja pēc 30 dienām pirkums vairs nav aktuāls, jūs esat pasargājis sevi no liekas naudas tērēšanas.

Sviniet nelielas uzvaras

Foto: Depositphotos

Atzīstiet un atzīmējiet nelielus sasniegumus savā ietaupījumu ceļā. Šis pozitīvais apliecinājums motivēs jūs turpināt finanšu disciplīnu! Svarīgi atcerēties, ka apbalvojumam nav jābūt materiālam, bet gan radītam sajūtu līmenī.

Kakeibo principi ir guvuši lielu atsaucību visā pasaulē, pārsniedzot kultūras robežas. Iespējams, kakeibo uzrunā ar savu vienkāršību un principiem, kas patiesībā ir saprotami un zināmi ikvienam, tomēr tos ir tik viegli “aizmirst” mūsdienu patērētāju pasaulē.

pixabay.com

Koncentrēšanās uz apzinātību, apzinātiem tēriņiem un mērķu izvirzīšanu nodrošina universālu sistēmu finansiālās stabilitātes un sirdsmiera sasniegšanai.

Pasaulē, kas ir piepildīta ar finanšu sarežģījumiem un materiāliem izaicinājumiem, kakeibo piedāvā laika pārbaudītu pieeju, ļaujot veidot ceļu drošākai un pilnvērtīgākai finanšu nākotnei.

Japāņu dzīvesveida principi bieži koncentrējas uz vienkāršību un līdzsvaru, kas var būt vērtīgi mūsdienu pasaulē. Lūk, vēl daži japāņu dzīvesveida padomi, kas ir aktuāli visos laikos un kultūrās.

Ikigai - mērķa atrašana

Foto: Depositphotos

Ikigai, kas bieži tiek tulkots kā "esamības iemesls", ir jēdziens par dzīvesprieka un gandarījuma atrašanu, izmantojot mērķa izjūtu. Mūsdienu pasaulē, kurā cilvēki nereti jūtas pārslogoti ar ikdienas izvēļu pieņemšanu un to daudzumu, ikigai uzsver, cik svarīgi ir neaizmirst, ka ikvienai izvēlei ir jāsniedz piepildījums un jāsaskan ar personīgajām vērtībām.

Shinrin-Yoku - peldēšanās mežā

Foto: Depositphotos

Shinrin-yoku jeb peldēšanās mežā ir prakse, kas aicina “iegremdēties dabā”. Mūsdienu digitālajā laikmetā, kad mūsu uzmanības centrā ir ekrāni, laika pavadīšanai dabā var būt ievērojams ieguvums garīgajai un fiziskajai veselībai.

Īsas pauzes zaļajās zonās, neatkarīgi no tā, vai tas ir parks, mežs vai piemājas dārzs, var mazināt stresu un uzlabot vispārējo labsajūtu.

Wabi-Sabi - saskatīt skaisto nepilnībās

Foto: Depositphotos

Wabi-sabi ir estētisks jēdziens, kas atrod skaistumu nepilnībā un nepastāvībā. Mūsdienu dzīvē pieņemt wabi-sabi nozīmē pieņemt lietu pārejošo raksturu, atrast skaistumu vienkāršībā un novērtēt katra mirkļa unikalitāti.

Komorebi - saules gaismas starošanās caur lapām

Foto: Depositphotos

Komorebi apzīmē gaismas un lapu mijiedarbību, kad saules gaisma starojas caur kokiem.

Pasaulē, kur cilvēki daudz laika pavada iekštelpās, apzināta komorebi mirkļu meklēšana var radīt miera sajūtu un saikni ar dabisko pasauli.

Apsveriet iespēju to iekļaut savā ikdienas rutīnā, pavadot laiku pie logiem vai ārā, vērojot saules staru spēles!

Ma - aptvert telpu un klusumu

Foto: Depositphotos

Ma japāņu valodā apzīmē “telpas un pauzes” jēdzienu. Mūsu noslogotajā dzīvē, kas ir piepildīta ar pastāvīgiem stimuliem, japāņi aicina iekļaut ma mirkļus - gan ar meditāciju, gan apzinātu elpošanu, gan vienkārši baudot klusu laiku, tas var veicināt garīgo skaidrību, radošumu un miera sajūtu.

Omotenashi - viesmīlība un augstsirdība

pixabay.com

Omotenashi ir japāņu viesmīlības māksla, kas uzsver patiesas rūpes par citiem. Omotenashi praktizēšana ietver laipnību, dāsnumu un pārdomātus žestus. Neatkarīgi no tā, vai esat mājās, darbā vai sabiedrībā, šā principa iekļaušana var radīt pozitīvas attiecības un veicināt līdzjūtīgāku sabiedrību.

Kaizen - nepārtraukta uzlabošana

Foto: Depositphotos

Kaizen ir nepārtrauktas uzlabošanas filozofija. Mūsdienu dinamiskajā pasaulē pieņemt kaizen domāšanas veidu nozīmē veikt nelielas, pakāpeniskas izmaiņas personiskai un profesionālai izaugsmei.

Regulāra paradumu, procesu un mērķu novērtēšana un uzlabošana var radīt ilgtermiņa panākumus.

Japāņu dzīvesveida principi - runājot par naudas taupīšanu, skaistā saskatīšanu nepilnībās vai saules staru spēļu vērošanu - var veicināt līdzsvarotāku un pilnvērtīgāku eksistenci mūsdienu steidzīgajā un stresa pilnajā pasaulē.

Foto: Depositphotos

Izvēlieties principu, kas uzrunā visvairāk, un padariet to par savu jaunā gada apņemšanos, lai izveidotu skaistāku, mierīgāku un bagātāku dzīvi.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv