© Foto: Daiga Ellaby

Zīmola PIPARMĒTRA radītājas Līga Rīga un Rebeka Liepiņa pirms deviņiem gadiem bija vienas no pirmajām, kas Latvijā sāka radīt plānotājus. Unikālus līdz pēdējai lapaspusei. Ar savu rokrakstu. Un ar savu stāstu.

Tagad, kad ir parādījušies plānotāju veidotāji, kas skaitāmi nu jau uz abu roku pirkstiem, meitenes ir palikušas uzticīgas sev.

Foto: Daiga Ellaby

Radot jaunā gada plānotāju, viņas nonāca pie svētīgas devīzes “mierā būt”. Divi vārdi, kas ikvienam atgādina šajā laika mašīnā izvirzīt priekšplānā sevi. Nesteigties, bet gan ieklausīties, jo arī mieram piemīt sava skaņa. Atliek tikai sadzirdēt un iepazīt.

Nav melots, ka jūsu radītie PIPARMĒTRAS plānotāji ir iekarojuši daudzu sirdis. Vai jūtat atgriezenisko saiti? Aiz muguras ir gadi, kad abas savu draudzību pārvērtāt zīmolā, turklāt veiksmīgā.

Foto: Daiga Ellaby

Esam radījušas jau devīto dizaina plānotāju un varam teikt, ka katru gadu pārsteidzam gan pašas sevi, gan PIPARMĒTRAS klientus ar lieliskām idejām saistībā ar plānotāju. Katru gadu mums ir cita galvenā tēma, kas vijas cauri plānotājam. Jāsaka, ka atsauksmes un siltie vārdi, ko mums cilvēki raksta e-pastā un sociālajos tīklos, ir labākais novērtējums, kas mums ļoti daudz nozīmē.

Jaunā plānotāja devīze “mierā būt”, liek aizdomāties, jo viens, protams, ir pasaules kontekstā domājot, bet otrs, kad skatāmies uz savu ikdienu un 24 stundām. Kā radās ideja?

Foto: Daiga Ellaby

Kad jautājam ikdienā cilvēkiem: “Kā tev iet? Nu tā patiešām un godīgi?” mēs dzirdam satrauktas sirdis. Un tāpēc šajā gadā sapratām, ka gribam runāt par mieru. Mēs ticam, ka pilnīgs miers jebkurā dzīves vētrā ir iespējams tikai no debesīm. MIERPILNĪBA ir tā, kas sevī tur žēlastību un pārliecību, ka tev ir labi, un tu esi mierā ar to, kur tu tagad esi, kas tu esi, bet,atstājot vietu, kur augt. Ja mēs izvēlamies nosargāt mieru, tad viss pārējais - visi dzīves kalni, dzīves vētras, dzīves takas - ir izejams ar pateicību un klātesošam.

Ko vēl vēlaties pateikt ar saviem plānotājiem 2024. gadā?

PIPARMĒTRAS plānotājs šogad runā par un ap MIERU. Mēs dzīvojam laikā, kad pasaule skaļi kliedz - SKRIEN. PĒRC. STEIDZIES. NEAPSTĀJIES. TU NOKAVĒSI. TEV VAJAG TAGAD.

Foto: Daiga Ellaby

Šķiet, tu nomirkšķini acis un viens gads paskrien, atnesot nākamo. Un tu bieži vien attopies ar to sajūtu, ka kaut ko esi palaidis garām. Neesi pietiekami vērtīgs, jo neesi paspējis būt tur, kur ir kāds cits.

Vai varbūt, ka tev nepietiek ar to, kas tev dots? Mēs gribam pateikt, ka ir jānoklusina pasaule, lai sadzirdētu, ko saka debesis. Ja tu mirkli apstāsies un nedaudz ļausi sirdij noticēt, klusums sāks runāt. Un tas ierunās tevī mieru un žēlastību.

Foto: Daiga Ellaby

Nevaru nepieminēt unikālo dizainu. Katru gadu jūsu plānotāji runā paši par sevi. Kā rodas idejas?

Visas PIPARMĒTRAS idejas mēs realizējam tad, kad tās jau kādu laiku ir dzīvojušas mūsu domās. Kad tās atnāk, mēģinām ideju prātīgi saprast un uzlikt uz papīra. Daudz runājamies par un ap, un tad, kad atnāk īstais "klikšķis", mēs saprotam, ka, jā, ir īstais laiks, iespējas un vieta runāt par to. Dizaina ziņā mēs katru gadu mēģinām iekļaut plānotājā nedaudz citu stilu, lai gadu no gada tas neapnīk .

Cik, pēc jūsu domām, plānotāji šodien ir svarīgi? Laikā, kad digitālā vide ienes savas korekcijas.

Ja godīgi, tad diemžēl jāsaka, ka katru gadu arvien mazāk cilvēku izvēlas rakstīt ar roku dzīvā plānotājā un pēc aptaujām var secināt, ka tā vietā izvēlas savu dzīvi plānot elektroniski telefonā vai datorā, bet mēs vēl joprojām uzskatām, ka rakstīšanai ar roku ir īpaša vērtība, ko mūsdienās nedrīkst aizmirst.

Foto: Daiga Ellaby

Patiesībā, esam izpētījušas, ka nekas cits tā nestimulē smadzeņu darbību, kā rakstīšana ar roku, jo tajā laikā mēs aktīvi domājam un spriežam. Mēs labāk atceramies informāciju, ko pierakstām plānotājā.

Rakstot ar roku, mēs trenējam koncentrēšanās spējas un tādējādi nomierinām arī savu ķermeni un satraukto prātu. Un, protams, rakstīšana veicina arī radošumu. Mums šķiet, ka daudzi uzsver, cik svarīga rakstīšana ir bērniem, taču pieaugušajiem ir tikpat vērtīgi izmantot pildspalvu, lai pierakstītu lietas.

Kāpēc ir jāplāno? Protams, viens ir menedžments, lai neko neaizmirstu, lai visu paspētu, bet vai tikai tāpēc cilvēki pērk plānotājus un tie ir sabiedrotie ikdienā?

Mācēt plānot savu laiku - tā patiesi ir vērtība, jo mūsdienās bieži vien cilvēki attopas ikdienas skrējienā iztukšoti, jo nav saplānojuši laiku savai atpūtai, mīļajiem un vienkārši būšanai ar sevi. Laika plānošana mums jau no sākuma ir bijusi liela dzīves sastāvdaļa - ne velti radījām plānotājus, lai to varētu darīt skaisti, ērti un tieši tā, kā pašām gribās.

Ko jūs varat atklāt par jauno plānotāju? Vai saskārāties ar kādiem izaicinājumiem, kad tas tapa?

Foto: Daiga Ellaby

Katrs mēnesis sastāv no lielā mēneša citāta, mēneša plāna, kā arī uzskaitītiem nedēļas atvērumiem ar iedvesmojošiem atgādinājumiem. Nedēļas atvērumi izveidoti tā, lai ērti var sarakstīt savu dienas plānu vienā pusē un blakus brīvajā lapā radoši izpausties. Kabatiņā atradīsi mazu dāvaniņu - 2 dizaina kartītes un uzlīmītes. Taču ja runājam par izaicinājumiem - protams, ka, drukājot Latvijā, diemžēl var piedzīvot daudz ko nepatīkamu.

Pirms kāda laika jau bijām izvēlējušās vāka materiālu jaunajiem plānotājiem un pēkšņi no tipogrāfijas raksta, ka diemžēl šādi materiāli vairs nav un nebūs pieejami, ir jāizvēlas citi.

Bet, ja tu esi jau visu plānotāja dizainu pielāgojis vākiem, tad tā vienkārši atteikties nevar un jāmeklē alternatīvas, kas šajā tirgū gandrīz nav. Tā nu mēģinājām izlīdzēties ar citām papīra ražotāju firmām, bet galarezultāts, protams, ir tālu no idejas sākuma.

Foto: Daiga Ellaby

Kāds ir mirklis, kad rokās turat tikko no drukas atnākušu plānotāju? Laimes asaras ir?

Šogad kaut kā dikti ilgi norisinājās ražošanas process. Kad bijām nodevuši maketu tipogrāfijā, viss ievilkās un ilgi nevarējām sagaidīt, kad beidzot saņemsim galaproduktu. Protams, lai arī plānotājus radām jau gadu gadiem - pirmo eksemplāru prieks nav mazinājies un vienmēr gaidām izpakošanas brīdi, lai varētu visu izskatīt, apčamdīt un arī radoši safotogrāfēt.

Kā arī jāpiemin, ka tikko no drukas saņemti plānotāji vēl smaržo pēc iespiedmašīnām un katru reizi gribas teikt, ka atkal ir izdevies kas jaudīgs, estētiski skaists un praktisks.

Jūs abas liekaties gluži, kā cimds ar roku, bet kā ar ikdienas aizkulisēm, ir bijis, ka PIPARMĒTRAS vārdā pasakāt viena otrai kādu stingrāku vārdu? Un kā notiek darbu deleģēšana? Mīlat arī tirdziņus.

Uzsākot kopā darboties biznesā, mēs skaidri apzinājāmies to, ka mums sakrīt dzīves redzējums un kopīgas vērtībās. Mēs uzskatam, ka tas ir arī viens no pamatprincipiem, kā draudzība un bizness var kopā sastrādāties un sadzīvot. Arī pieņemot kādus kopīgus lēmumus - vienmēr mēģinām izvērtēt otras argumentus, nolikt malā savu ego un domāt par to, kā tas var palīdzēt mūsu uzņēmumam augt un kļūt par kaut ko skaistu.

Foto: Daiga Ellaby

Mēs ticam, ka pilnīgi visu var mierpilnā ceļā izrunāt, tāpēc mūsu dabā nav kliegt un apvainoties, jo ar tādu rīcību neko nevar atrisināt.

Protams, uzņēmējdarbībā saskaramies ar dažādām krīzes situācijām, kas ir jārisina, un tas ir pavisam normāli, jo diemžēl daudzus procesus, kas ir atkarīgi no trešajām pusēm, nevaram paredzēt un pat ietekmēt, bet, gadiem ejot, mēs arvien vairāk saprotam to darba vidi un varam sevi laikus sagatavot, ka ir normāli, ja kaut kas noiet greizi un vienkārši mainīt savu attieksmi, kā skatāmies uz grūtībām. Pēc mūsu domām, nekas nav par grūtu, ja blakus ir Dievs, kuram varam uzticēt visus sarežģījumus un izdomāt labākos risinājumus.

Foto: Daiga Ellaby

Jūsu novēlējums Latvijai 2024. gadā ir no sirds, proti, lai mierpilns nākamais gads. Taču ko novēlat sev un “PIPARMĒTRAI”?

Vēlam sakrāt mirkļus. Ne tikai savus. Bet kopā. Tad tam ir dziļāka vērtība. Garāks stāsts. Un siltāka nozīme. Un protams - vēlam iemantot mieru, neskrienot līdzi tam, ko pasaule bļauj, bet ļaujot pateicībā izdzīvot to, ko Dievs ir dāvājis.

Foto: Daiga Ellaby

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv