© Publicitātes foto

Vecgada vakars ir svētki, ko svin gandrīz visi - neatkarīgi no tautības, reliģijas vai dzīvesvietas, atšķiras vien tas, kā šie svētki tie svinēti, kā arī dažādās tradīcijas. 

Lūk, dažas patiešām interesantas paražas un ticējumi, kurus arī jūs varat aizgūt no visas pasaules neparastākam svētku vakaram!

Publicitātes foto

Spānija - 12 vīnogas veiksmei

Spānijā valda tradīcija, sagaidot pusnakti, apēst 12 vīnogas - pa vienai katram pulksteņa zvanam. Tiek uzskatīts, ka tas nesīs veiksmi un labklājību katram nākamā gada mēnesim. Turklāt svarīgas ir ne tikai ogas un to skaits, bet arī tas, kur tās tiek apēstas - sagaidot pagājušo gadu, par TikTok hitu kļuva video, kur cilvēki, skanot pulksteņa zvaniem, ēd vīnogas, paslēpušies zem galda. Vai tas strādā? Spriežot pēc TikTok video, kurā cilvēki tagad, gandrīz pēc gada, dalās ar piedzīvoto - jā, šo tradīciju ir vērts izmēģināt!

Skotija - “pirmās kājas” tradīcija

Skotijā pirmo personu, kas ienāk mājā pēc pusnakts nozvanīšanas, sauc par "pirmo kāju". Tiek uzskatīts, ka šī persona nākamajam gadam nesīs veiksmi. Tradicionālās dāvanas pirmajam viesim ir viskijs, smilšu kūka un monētas. Jāpiebilst gan, ka tiek arī uzskatīts, ka vīrietis atnesīs veiksmi, savukārt sieviete - nelaimi.

Publicitātes foto

Japāna - tempļu zvani

Japānā Jaunais gads, kas pazīstams kā "Oshogatsu", tiek svinēts, zvanot tempļa zvaniem. Tempļi visā valstī zvana 108 reizes, simbolizējot 108 cilvēku grēkus budistu ticībā un attīrot cilvēkus no šiem grēkiem.

Dānija - trauku plēšana

Dānijā ir ierasta tradīcija visu gadu glabāt vecos un neizmantotos traukus un pēc tam Jaungada vakarā mest tos pie draugu un ģimenes durvīm. Jo vairāk saplēstu trauku ir ārpus jūsu durvīm, jo populārāks jūs esat.

Filipīnas - apaļais nes veiksmi

Filipīnieši uzskata, ka apaļa forma simbolizē labklājību, tāpēc Vecgada vakarā ir ierasts valkāt punktainus apģērbus un uz galda likt apaļus augļus, lai piesaistītu bagātību un veiksmi nākamajam gadam.

Dienvidāfrika - lēciens no krēsliem

Dienvidāfrikā ir tradīcija pusnaktī lēkt no krēsliem, lai simbolizētu ielēkšanu Jaunajā gadā ar pozitīvu skatījumu un pagātnes negatīvisma atstāšanu - brīnišķīga, jautra aktivitāte, kas noteikti liks jauno gadu iesākt ar smaidu!

Publicitātes foto

Brazīlija - valkā baltu

Brazīlijā Vecgada vakarā ir pieņemts ģērbties baltā, jo tiek uzskatīts, ka baltā krāsa nākamajam gadam nesīs mieru un veiksmi. Daudzi cilvēki arī ziedo ziedus un sveces jūras dievietei Jemanjai, izlūdzoties tās svētību.

Ekvadora - vecā gada sadedzināšana

Ekvadorā cilvēki veido cilvēkiem līdzīgus tēlus jeb "Años Viejos", kas attēlo veco gadu. Šie tēli tiek sadedzināti pusnaktī, lai simbolizētu pagātnes attīrīšanu un jauna sākuma sākumu.

Itālija - veco lietu izmešana

Dažviet Itālijā Vecgada vakarā ir ierasts izmest vecus priekšmetus pa logu. Šī tradīcija simbolizē pagātnes atlaišanu un vietas radīšanu jaunām lietām nākamajā gadā.

Publicitātes foto

Ieviesiet šīs tradīcijās arī savā ģimenē, līdzās mūsu jau tik zināmajām - laimīšu liešanai, tērpšanos maskām un zivju zvīņu ielikšanu makā.

Vai arī jūsu ģimenē skaita sekundes līdz pusnaktij un, sagaidot jauno gadu, saskandina šampanieša glāzes? Šīs tradīcijas ir populāras daudzviet pasaulē, bet vai zināt, no kurienes tās cēlušās?

Sekunžu skaitīšana līdz pusnaktij

Sekunžu skaitīšana līdz pusnaktij ir simbolisks veids, kā iezīmēt pāreju no vecā gada uz jauno. To bieži pavada pulksteņa skaņas, kas pusnaktī sit 12 reizes, simbolizējot viena gada beigas un cita sākumu.

Kopīga skaitīšana rada gaidīšanas un vienotības sajūtu, jo cilvēki no visas pasaules pievienojas svinībām, turklāt, tā kā pusnakts dažādās pasaules vietās pienāk dažādā laikā, ir aizraujoši, piemēram, televizora ekrānā vērot cilvēkus, kas svinīgo brīdi jau sagaidījuši.

Daudzviet angliski runājošās valstīs brīdī, kad pulkstenis sit 12, ir ierasts, ka cilvēki dzied "Auld Lang Syne" - tā ir tradicionāla skotu dziesmu, kas atspoguļo pagājušos laikus un to, cik svarīgi ir saglabāt vecas draudzības. Tas ir aizkustinošs pārdomu un savienošanās brīdis, un, sākoties jaunajam gadam, cilvēki bieži sadodas rokās un dzied šo dziesmu.

Šampanieša tosts

Tradīcija dzert šampanieti ir svētku un laba vēlējumu simbols nākotnei - šampanieša pudeles korķa izšaušana un glāžu pacelšana, tās saskandinot, ir svinīgs un priecīgs veids, kā sagaidīt jauno gadu. Šampanieša putošanās bieži tiek saistīta ar ideju par burbuļojošu optimismu un cerību uz gaišu un dzirkstošu nākotni.

Publicitātes foto

Arī glāžu saskandināšana ir ar savu nolūku - tiek uzskatīts, ka tas arī atbaida ļaunos garus.

Turklāt acu kontakta veidošanās ar cilvēkiem, ar kuriem jūs vienojaties tostā, tiek uzskatīta par sirsnības un laba vēlējumu pazīmi.

Lai gan šampanietis ir klasiska izvēle Jaungada svinībām, cilvēki visā pasaulē izmanto arī citus dzirkstošos vīnus vai pat bezalkoholiskās alternatīvas - svarīgs ir mirkļa gars un kopā sanākšana, lai svinētu!

Pusnakts skūpsts

Vēl viena skaista tradīcija ir Jaungada nakts skūpsts tieši pusnaktī. Tiek uzskatīts, ka pirmais cilvēks, ar kuru jūs jaunajā gadā vienosieties skūpstā, noteiks toni jūsu attiecībām turpmākajos mēnešos - īpaši interesanti ir, ja jūs atrodaties ar cilvēkiem pilnā vietā, un nekad nevar zināt, kāds svešinieks jums atradīsies līdzās svarīgajā mirklī.

Tradīcijas - īpaši mirkļi, kuriem nozīmi piešķirat tieši jūs.

Svētkiem ne vienmēr jābūt tradicionāliem vispārpieņemtā nozīmē - jūs varat tos svinēt tieši tā, kā vēlaties jūs un jūsu tuvie. Lūk, dažas idejas.

Uzziniet par vietējiem Jaungada sagaidīšanas pasākumiem un svinībām, kas notiek jūsu apkārtnē - daudzas pilsētas rīko publisku laika atskaiti vai balles svētku vakarā.

Veltiet laiku, lai pārdomātu pagājušo gadu, atzīstot gan augstākos, gan zemākos punktus. Apsveriet savus sasniegumus, gūtās mācības un lietas, par kurām esat pateicīgs - iespējams, par brīnišķīgu tradīciju var kļūt jūsu personīgais aizgājušā gada atskats, pārdomāts vai pierakstīts skaistā vēstulē.

Publicitātes foto

Daudziem cilvēkiem patīk izvirzīt Jaungada apņemšanās vai ieceres nākamajam gadam - tie var būt personīgi mērķi, ieradumi, kas jāattīsta, vai pozitīvas izmaiņas, kuras vēlaties ieviest savā dzīvē.

Arī tās ir vērts pierakstīt, padarot šo pārdomu mirkli svinīgāku.

Šobrīd īpaši aktuāla ir manifestācija jeb jūsu vēlmju piesaistīšana ar domu spēku - uzrakstiet īpašu, pozitīvi uzlādētu vēstuli vai izveidojiet vēlmju kolāžu - šī var kļūt par jautru un sirsnīgu aktivitāti gan vienatnē, gan draugu vai ģimenes lokā.

Publicitātes foto

Neatkarīgi no tā, vai izvēlēsieties svētkus svinēt skaļi vai mierīgi, atcerieties, ka vissvarīgākais Jaunā gada sagaidīšanas aspekts ir darīt to tā, lai jūs gūtu prieku un pozitīvu noskaņu nākamajam gadam. Izbaudiet svētkus un brīnišķīgu jauno 2024. gadu!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv