“Man patīk, ka es kā režisors, veidojot izrādi un redzot kopējo kompozīciju jeb bildi, varu to ietekmēt, izmainīt, rekonstruēt. Bet ir ļoti bailīgi, ka nav iespēju ietekmēt pasauli, jo ir kādi citi lieli režisori, kas ar mums spēlējas. Kā gribētos būt režisoram un apstādināt nejēdzības, kas notiek pasaulē!” saka “Spēlmaņu nakts” 2022./2023. Gada režisors Elmārs Seņkovs.  

Viņš saņēmis “Spēlmaņu nakts” balvu par izrādi “Nelabie. Pēc Dostojevska” Valmieras drāmas teātrī. Arī šī izrāde ieguvusi “Spēlmaņu nakts” balvu nominācijā Gada mazās formas izrāde.

Triumfē Valmieras drāmas teātris

Ceturtdien, 23. novembrī, Eduarda Smiļģa 137. dzimšanas dienā, Dailes teātrī tika apbalvoti 2022./2023. gada teātra sezonas labākie iestudējumi un individuālie sniegumi.

Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) organizētajā gada prestižākajā teātra notikumā “Spēlmaņu nakts” pārliecinoši triumfēja Valmieras drāmas teātris, iegūstot septiņas “Skatuves naglas” - Gada mazās formas izrāde, Gada izrāde bērniem un/vai jauniešiem, Gada režisors, Gada aktrise otrā plāna lomā, Gada scenogrāfs un divas balvas nominācijā Gada jaunais skatuves mākslinieks.

Valmieras drāmas teātris saņēma arī Latvijas Mobilā Telefona un LTDS Teātra inovācijas balvu - Laikmetīgās mākslas telpas “Kurtuve” ātra adaptācija Valmieras drāmas teātrī.

TEĀTRA INOVĀCIJAS BALVA - Valmieras drāmas teātrim par Laikmetīgās mākslas telpas “Kurtuve” ātru adaptāciju. Balvu saņem Valmieras drāmas teātra direktore Evita Ašeradena / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Lai piepildīts ikkatrs mirklis

Latvijas Nacionālā teātra aktrise Lolita Cauka, saņemot balvu par mūža ieguldījumu skatuves mākslā, sveica visus šā gada “Spēlmaņu nakts” nominantus un uzsvēra, ka absolūti visi ir pelnījuši, lai viņu rokās nonāktu “Skatuves nagla”.

“Šis ir jūsu mirklis, izbaudiet to! Šis skaistais, labais, gaišais mirklis, kas šai pašā brīdī jau kļūst par pagātni. Tā paiet mirklis, mirklis un - viss radošais mūžs…

Esmu bezgalīgi pateicīga, ka visu šo mūžu esmu varējusi kalpot teātrim. Nevis pakalpot, bet kalpot - Liepājas un Nacionālajā teātrī.

Esmu bezgalīgi pateicīga saviem kolēģiem, mīļajiem partneriem un partnerēm, jo bez viņiem mēs neesam nekas. Esmu pateicīga saviem režisoriem, kuri mani redzēja, un tikpat pateicīga tiem, kuri neredzēja, bet caur to es kļuvu stiprāka,” saka Lolita Cauka, ikvienam novēlot, lai katrs mirklis, ko pavadām, būtu piepildīts.

BALVA PAR MŪŽA IEGULDĪJUMU TEĀTRA MĀKSLĀ - Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Lolitai Caukai. “Šis skaistais, labais, gaišais mirklis, kas šai pašā brīdī jau kļūst par pagātni. Tā paiet mirklis, mirklis un - viss radošais mūžs…” / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

BALVU PAR MŪŽA IEGULDĪJUMU TEĀTRA MĀKSLĀ Valmieras drāmas teātra aktierim Agrim Māsēnam pasniedz Dailes teātra aktrise Olga Dreģe. “Viņš nekad nerāda skābu vaigu, un partneres par viņu saka, ka viņš ir kā spoža broša pie pelēkā ikdienas uzvalka” / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Runge, Stafecka un Āboliņa

Nominācijā Gada jaunais skatuves mākslinieks balvas saņēma divi Valmieras drāmas teātra aktieri - kursabiedri Sandis Runge un Diāna Krista Stafecka.

“Valmieras teātris ir vieta, kurā jūtos gaidīts, vajadzīgs un profesionāli izaicināts. Tā ir laime un privilēģija augt gan kā cilvēkam, gan profesionāli,” saka Sandis Runge. Viņa milzu paldies - pedagogiem Indrai Rogai un Mihailam Gruzdovam.

GADA JAUNAIS SKATUVES MĀKSLINIEKS - Valmieras drāmas teātra aktieris Sandis Runge. “Valmieras teātris ir vieta, kurā jūtos gaidīts, vajadzīgs un profesionāli izaicināts" / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

“Gruzdovs turpina dzīvot. Viņš dzīvo mūsos, ļoti daudzos no mums, un tā tas vienmēr būs!” pārliecināts ir Gada jaunais skatuves mākslinieks.

Arī jaunā aktrise Diāna Krista Stafecka saka paldies saviem pedagogiem, kā arī režisorei Inesei Mičulei - par Lavīnijas Menonas lomu izrādē “Sēras piestāv Elektrai”.

“Paldies par uzticēšanos, jo šis ceļš, ko ejam kopā, man ir ļoti svarīgs.”

GADA JAUNĀ SKATUVES MĀKSLINIECE - Valmieras drāmas teātra aktrise Diāna Krista Stafecka. Viņa saka paldies režisorei Inesei Mičulei - par Lavīnijas Menonas lomu izrādē “Sēras piestāv Elektrai” / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Valmieras teātrim ir arī Gada aktrise otrā plāna lomā - Anna Nele Āboliņa.

“Kad mācījos devītajā klasē, mana ome, viņa arī bija aktrise (Jaunatnes teātra aktrise Vera Singajevska), paskatījās manu liecību un teica: “Nekas vairāk par aktrisi jau no tevis nesanāks”. Un tagad man ir šī balva!” priecīga ir Anna Nele Āboliņa.

GADA AKTRISE OTRĀ PLĀNA LOMĀ - Anna Nele Āboliņa / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Viņa vislielāko paldies saka savai skolotājai Mārai Ķimelei, kā arī režisoram Elmāram Seņkovam un saviem kursabiedriem, atgādinot, ka “darbs dara darītāju”!

Segliņa, Busels un “Zēni nav meitenes”

Latvijas Teātra darbinieku savienība sadarbībā ar Latvijas profesionālajiem teātriem, sabiedrisko mediju portālu lsm.lv un Latvijas teātra katalogu izrades.lv no maija līdz novembrim rīkoja skatītāju simpātiju balsojumu, kurā teātra skatītāji varēja nobalsot par savu mīļāko aktrisi, aktieri un izrādi.

Skatītāji lēmuši, ka Gada aktrises titulu nopelnījusi ir Ieva Segliņa par titullomu izrādē “Brands” Dailes teātrī, bet Gada aktiera godā tika celts Maksims Busels par titullomu izrādē “Hamlets” Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

SKATĪTĀJU SIMPĀTIJU BALVU kā Gada aktieris izpelnījies Maksims Busels par titullomu izrādē “Hamlets” Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

SKATĪTĀJI LĒMUŠI, ka Gada aktrises titulu nopelnījusi ir Ieva Segliņa par titullomu izrādē “Brands” Dailes teātrī / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

“Ziniet, skatītāji, jums piemīt ļoti liela vara. Jūs mūs varat mīlēt un varat ienīst, jūs mūs varat pacelt un varat nopelt. Jūs lemjat, cik garas dzīves būs mūsu varoņiem, un tā ir milzu vara,” secina Ieva Segliņa. Priecīga par skatītāju simpātiju balvu, viņa saka paldies, ka Branda sarežģīto jautājumu ceļu skatītāji gājuši kopā ar izrādes radošo komandu.

“Paldies, ka jūs domājat un jautājat kopā ar mums, jo, manuprāt, šodienas pasaulē tam ir milzu vērtība un nozīme.”

Savukārt par Gada izrādi skatītāji atzinuši režisores Diānas Kaijakas iestudēto “Zēni nav meitenes” Dailes teātrī, kas ir Dārtas Danevičas monoizrāde.

SKATĪTĀJU BALSOJUMĀ par Gada izrādi atzīta režisores Diānas Kaijakas iestudētā “Zēni nav meitenes” Dailes teātrī, kas ir Dārtas Danevičas monoizrāde / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

“Man ir neizsakāms prieks par šo novērtējumu!” atzīst režisore Diāna Kaijaka, sakot paldies visiem tiem, kuri pēc šīs izrādes aizgājuši mājās ar asarām acīs un, cerams, gaismu sirdī.

“Un paldies visiem, kuri, noskatoties šo izrādi, izvēlas dzīvot ar mīlestību un ticot mīlestībai.”

Aktrise Dārta Daneviča uzskata, ka šīs izrādes tēma nav nodalāma no šī balsojuma. “Manuprāt, ir ļoti, ļoti īpaši, ka skatītāji ir vēlējušies to izcelt un pieminēt, un raisīt diskusiju par tēmu, kas mūsu valstī diemžēl ir pārāk aktuāla. Veidojot šo izrādi, pat neapzinājāmies cik ļoti aktuāli tas ir,” piebilst aktrise.

Daneviča un Krūzkops

Aktrises Dārtas Danevičas veikumu izrādē “Zēni nav meitenes” novērtēja arī “Spēlmaņu nakts” žūrija, piešķirot balvu nominācijā Gada aktrise.

“Šī ir mana pirmā balva mūžā,” tā, saņemot “Skatuves naglu”, teica Dārta Daneviča, sakot milzīgu paldies žūrijai, kas viņas darbu ir novērtējusi. Lielu paldies aktrise teica arī režisorei Diānai Kaijakai, paužot cerību, ka viņai beidzot būs sava režisore.

GADA AKTRISE - Dārta Daneviča. “Teātris ir ļoti, ļoti īpaša, brīnišķīga vieta, kas ir kā bāka, kas visai sabiedrībai rāda ceļu, kas veicams,” viņa to saka izrādes “Zēni nav meitenes” kontekstā / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

“Paldies manai ģimenei, draugiem, draudzenēm, kuri mani atbalsta, kuri man tic un ir ticējuši arī tad, kad pati sev neticēju. Teātris ir ļoti, ļoti īpaša, brīnišķīga vieta, kas ir kā bāka, kas visai sabiedrībai rāda ceļu, kas veicams, un to es saku šīs izrādes kontekstā.

Un tas ir liels gods, patiesībā, arī privilēģija - būt par bāku un būt soli priekšā pārējiem, atgādinot, kas tad mums ir svarīgs.”

Nominācijā Gada aktieris balvu saņēma aktieris Artūrs Krūzkops - par Ričarda lomu izrādē “Ričards. Nekā personīga” Latvijas Nacionālajā teātrī.

GADA AKTIERIS - Artūrs Krūzkops. “Mans Ričards izrādē “Ričards. Nekā personīga” vairākas reizes saka: “Jūs neuztraucieties, tas vis notiek manā galvā.” Es ļoti ceru, ka šis nav tikai manā galvā, ka tas notiek pa īstam.” / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

“Šis ir ļoti īpašs moments, jo es saņemu balvu par lomu Latvijas Nacionālajā teātrī, kas ļoti ilgus gadus bija manas mājas, un es to saņemu uz Dailes teātra skatuves.

Nacionālais teātris man deva iespēju no otrā plāna aktiera kļūt par pirmā plāna aktieri, un es vienmēr mīlēšu Latvijas Nacionālo teātri!” pateicīgs savam bijušajam teātrim ir tagadējais Dailes teātra aktieris Artūrs Krūzkops.

30.reizi

Ar Kultūras ministrijas, Borisa un Ināras Teterevu fonda un Rīgas domes atbalstu “Spēlmaņu nakts” balvas šogad pasniedza 30. reizi. Laureātiem tika pasniegtas metālmākslinieka Arvīda Endziņa izgatavotās balvas - “Skatuves nagla”, kuras dizainu veidojis metālmākslinieks Juris Gagainis. Apbalvošanas ceremoniju vadīja aktieris Gundars Āboliņš.

GADA LIELĀS FORMAS IZRĀDE - “Malleus Maleficarum. Jaunais līgums” (fonds “Initium”, režisore Iveta Pole, darbs tapis koprades procesā ar māksliniecisko komandu - Katrīna Neiburga, Agnese Krivade, Jette Loona Hermanis, Anika Barkan (Dānija), Lea Blau (Horvātija), Maarja Nuut (Igaunija), Martina Georgina (Malta), Irēna Grauda) / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

2022./2023. gada sezonas “Spēlmaņu nakts” žūrijas komisijā strādāja: žūrijas komisijas priekšsēdētājs - teātra kritiķis Toms Čevers, teātra kritiķe Kitija Balcare, teātra kritiķe, interneta žurnāla “Satori” redaktore Anna Andersone, teātra kritiķe un Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķis un laikraksta “Diena” žurnālists Atis Rozentāls, Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dace Bonāte un režisore, skatuves mākslas pasniedzēja Latvijas Kultūras akadēmijā Māra Ķimele.

Ceremoniju, sapludinot skaistākos mirkļus no iepriekšējiem 30 gadiem “Spēlmaņu nakts” ceremonijās gan mūzikā, gan video, veidoja radošā komanda: režisore Laura Groza, scenārija autors Mārtiņš Meiers, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, muzikālais vadītājs Juris Vaivods, videomākslinieks -8, kostīmu konsultante Kristīne Pasternaka, horeogrāfe Elza Leimane, videoklipu režisors un montāžas režisors Matīss Kaža, producente Ilona Matvejeva.

Atrast skaidrību

“Mūsu pasaule nav vairs tāda, kāda tā bija agrāk. Mēs trīs gadus dzīvojām kovidā, mēs dzīvojam ar iebrucējiem Ukrainā, mēs dzīvojam ar “Hamās”. Mēs vienkārši vairs neesam tādi, kā bijām. Mēs vairs neesam vienkārši, un tas mums ļoti palīdz izrādēs. Mēs vairs neesam vienkārši, bet tas mums galīgi nepalīdz komunikācijā,” tā, atbildot uz jautājumu par nesaskaņām, kas šodien notiek teātra pasaulē, saka LTDS valdes priekšsēdētājs Ojārs Rubenis.

ATRAST SKAIDRĪBU. “Iznesot uz āru “teātra ģimenes likstas” un neizmantojot iespēju paklusēt, skatītājiem zālē tiek laupīts teātra brīnums,” uzskata LTDS valdes priekšsēdētājs Ojārs Rubenis. Viņš visai teātra saimei vēl atrast to skaidrību, ar ko saprast pašiem sevi! / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Viņaprāt, bieži vien, iznesot uz āru “teātra ģimenes likstas” un neizmantojot iespēju paklusēt, skatītājiem zālē tiek laupīts teātra brīnums -, jo viņiem ir jādomā par tiem, kas ir uz skatuves un kuri to visu veic un dara.

“Tāpēc Latvijas Teātra darbinieku savienības valdes vārdā es novēlu atrast to skaidrību, ar ko saprast pašiem sevi!”

“SPĒLMAŅU NAKTS" BALVU SAŅĒMĒJI 2022./2023. GADA SEZONĀ

* Balva par mūža ieguldījumu skatuves mākslā - Lolita Cauka (Latvijas Nacionālā teātra aktrise) un Agris Māsēns (Valmieras drāmas teātra aktieris)

* Gada mazās formas izrāde - “Nelabie. Pēc Dostojevska” (Valmieras drāmas teātris, režisors Elmārs Seņkovs)

* Gada lielās formas izrāde - “Malleus Maleficarum. Jaunais līgums” (fonds “Initium”, režisore Iveta Pole, darbs tapis koprades procesā ar māksliniecisko komandu - Katrīna Neiburga, Agnese Krivade, Jette Loona Hermanis, Anika Barkan (Dānija), Lea Blau (Horvātija), Maarja Nuut (Igaunija), Martina Georgina (Malta), Irēna Grauda)

* Gada izrāde bērniem un/vai jauniešiem - “Paolo un Frančeska” (Valmieras drāmas teātris, režisore Indra Roga)

* Gada režisors - Elmārs Seņkovs (“Nelabie. Pēc Dostojevska”, Valmieras drāmas teātris)

* Gada aktrise - Dārta Daneviča (loma izrādē “Zēni nav meitenes”, Dailes teātris)

* Gada aktieris - Arturs Krūzkops (Ričards izrādē “Ričards. Nekā personīga”, Latvijas Nacionālais teātris)

* Gada aktrise otrā plāna lomā - Anna Nele Āboliņa (Marija Ļebjadkina izrādē “Nelabie. Pēc Dostojevska”, Valmieras drāmas teātris)

* Gada aktieris otrā plāna lomā - Rūdolfs Apse (Konferansjē izrādē “Bez morāles. Ar lellēm”, Latvijas Leļļu teātris)

* Gada jaunie skatuves mākslinieki - Sandis Runge (Pēteris Verhovenskis izrādē “Nelabie. Pēc Dostojevska”, Valmieras drāmas teātris) un Diāna Krista Stafecka (Lavīnija Menona izrādē “Sēras piestāv Elektrai”, Valmieras drāmas teātris)

* Gada jaundarbs dramaturģijā - Rasa Bugavičute-Pēce (“Dziesmu svētki”, Liepājas teātris)

* Gada scenogrāfs - Mārtiņš Vilkārsis (“Sēras piestāv Elektrai”, Valmieras drāmas teātris)

* Gada kostīmu mākslinieki - “Mareunrol’s” (“Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos”, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris)

* Gada jaundarbs mūzikā - Jēkabs Jančevskis (“Brands”, Dailes teātris)

* Gada gaismu vai video māksliniece - Katrīna Neiburga (video izrādē “Malleus Maleficarum. Jaunais līgums”, producē fonds “Initium”, Ieva Niedre, Minna Triin Kohv (Igaunija), Karīna Zeļonka, Sõltumatu Tantsu Lava (Igaunija))

* Gada horeogrāfe vai kustību māksliniece - Kristīne Brīniņa (“Hamlets”, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris)

* Latvijas Mobilā Telefona un Latvijas Teātra darbinieku savienības Teātra inovācijas balva - Laikmetīgās mākslas telpas “Kurtuve” ātra adaptācija Valmieras drāmas teātrī

* Bērnu un jauniešu žūrijas simpātijas balva - izrādei “Trīs sivēntiņi un vilks” (Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, režisore Paula Pļavniece)

* “Spēlmaņu nakts” skatītāju simpātijas balsojums portālā lsm.lv, sadarbībā ar Latvijas Teātra darbinieku savienību un Latvijas teātru katalogu izrades.lv:

Gada izrāde - “Zēni nav meitenes” (Dailes teātris, režisore Diāna Kaijaka)

Gada aktrise - Ieva Segliņa (“Brands”, Dailes teātris)

Gada aktieris - Maksims Busels (“Hamlets”, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris)

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv