Iespējams, ka šī ir viena no pārsteidzošākajām Pasaules grāmatu dienām vēsturē, jo Latviju ieskauj balts sniegs. Taču tas nemazina prieku rakstniekiem, kā arī grāmatu mīļotājiem, jo šī diena viņiem ir nozīmīga.

Tieši tāpēc šodien ielūkosimies, kuras ir tās grāmatas, kas ir ierindojušas topa virsotnēs, pateicoties Latvijas lasītājiem. Vai tās ir pašmāju rakstnieku? Vai tomēr atzītas pasaules klasiķu bestselleri?

Pasaules grāmatu dienas vēsture

Foto: Pexels.com

Izrādās, ka Pasaules grāmatu un autortiesību diena tiek atzīmēta kopš 1995. gada, godinot autorus un viņu darbus, kā arī pievēršot sabiedrības uzmanību literatūras nozīmei cilvēku dzīvē un autoru ieguldījumam sabiedrības sociālajā un kultūras progresā.

Katalonijā aizsāktā Grāmatu un autortiesību diena tiek atzīmēta 23.aprīlī, kas ir Viljama Šekspīra (1564 - 1616) dzimšanas diena un Migela de Servantesa (1547 - 1616) nāves diena.

Starptautisku nozīmi šim datumam UNESCO piešķīra 1996. gadā, kā mērķi izvirzot sabiedrības, īpaši jauniešu, pievēršanu literatūrai, grāmatu lasīšanai un izglītošanu autortiesību jautājumos.

UNESCO katru gadu šajā dienā aicina sabiedrību izcelt grāmatu un caur to sniegto zināšanu nozīmi izglītības, kultūras un ekonomiskas labklājības sekmēšanā, kā arī - veicina sabiedrības interesi par grāmatām, dažādu tautu literatūru un dažādiem autoriem.

Kāpēc ir vērts lasīt grāmatas?

Foto: Pexels.com

Pirmkārt, grāmatu lasīšana ir lielisks veids, kā atslēgties un relaksēties pēc darba dienas. Mēdz teikt, ka grāmatu lasīšana ir arī prāta SPA. Tas tāpēc, ka tu esi spiests aizmirst par saviem ikdienas pienākumiem un nepadarītajiem darbiem.

Otrkārt, lasīšana ne tikai attīsta valodu, bet arī attīsta rakstītprasmi. Ne velti skolās un vēlāk arī augstskolās ir obligātās literatūras saraksti. Lasīšanai ir tikai plusi.

Treškārt, lasot grāmatas, ir iespēja nonākt pavisam citā pasaulē, izdzīvojot citu cilvēku dzīves, stāstus, iegūstot daudz vērtīgu atziņu, kā arī grāmatas spēj raisīt emocijas. Grāmatas prot aizkustināt un iepriecināt. Tāpat tās spēj likt arī raudāt, liek izjust netaisnību, dusmas, sāpes un ciešanas.

Foto: Pexels.com

Grāmatas ļauj pārdzīvot. Turklāt pēc tām cilvēkam galvā raisās miljoniem domu - par tikko izlasīto.

Interesanti fakti par grāmatām

Foto: Pexels.com

  • Pēc datiem uz pasaules ir apmēram 130 miljoni dažādu grāmatu, taču šis skaitlis ar katru gadu kļūst aizvien lielāks un lielāks.
  • 68% grāmatu pērk sievietes.
  • Pasaules populārākā rakstniece ir Agata Kristi. Viņas grāmatas ir publicētas 44 pasaules valodās, un kopā ir izdoti vairāk nekā 2 miljardi viņas grāmatu eksemplāru.
  • Pētnieki uzskata, ka labākais vecums, lai bērnu iemācītu lasīt, ir no 4 līdz 6 gadiem.
  • Lai uzrakstītu romānu, vidēji ir nepieciešamas vismaz 475 stundas.
  • Pasaules garākā biogrāfija ir Vinstona Čerčila dzīves apraksts. Tas sastāv no 22 sējumiem.
  • Pasaules garākā publikācija ir Britu parlamenta dokumentu izdevums, tas sastāv no vairāk kā 1000 sējumiem.
  • Pasaules smagākā grāmata ir ģeogrāfiskais atlass, kas glabājas Britu muzejā, tas sver vairāk nekā 320 kilogramus.

Grāmatu tops Latvijā

Izdevniecība “Zvaigzne ABC” sociālajos tīklos un mājaslapā publicējusi pirktāko grāmatu top.

Topa trijniekā - Harijs Vagrants, Inga Grencberga, kā arī “100 pastaigu takas Latvijā”. Vairāk skaties šeit:

Grāmatnīca “Globuss” atskatījies uz aizvadītās nedēļas pirktāko topu un redzam, ka tajā godpilnajā trijniekā ierindojas: Ruta Zimnoha, Andra Rušmane - Vēja, kā arī Anna Jansone. Vairāk skaties šeit:

Arī grāmatnīca “Jānis Roze” veic šos topa atskatus, kur var redzēt, ka trijniekā ierindojas: Zanda Rubene, Lāsma Gaitniece un Morgans Hauzels. Vairāk aplūko šeit:

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv