Svinīgā pasākumā Dailes teātrī trešdien, 18. oktobrī, tika parakstīts sadarbības līgums ar Rietumu Banku. Tā kļuvusi par Dailes teātra patronu, un līgums paredz, ka ik gadu ar bankas finansējumu teātra vērienīgāko jauniestudējumu budžets tiks papildināts par 100 000 eiro.

Savukārt, lai piesaistītu darbam Dailes teātrī augstākās raudzes profesionāļus no Eiropas, kā arī atbalstītu Dailes teātra esošo un potenciālo darbinieku apmācības Latvijā un ārvalstīs, teātris ir uzsācis sadarbību ar labdarības fondu “Nākotnes Atbalsta fonds”, kas ik gadu šim nolūkam teātrim ziedos 100 000 eiro.

TIEKSME PĒC AUGSTĀKĀS KVALITĀTES. Rietumu Banku ar Dailes teātri vieno galvenā vērtība - tieksme pēc augstākās kvalitātes, un kvalitāte nekad nav nejaušība. Dailes teātra direktors Juris Žagars un Rietumu Bankas valdes priekšsēdētāja un “Nākotnes Atbalsta fonda” padomes locekle Jeļena Buraja tikko parakstījuši sadarbības līgumu / Foto: Dmitrijs SUĻŽICS

“Nākotnes Atbalsta fonds” ir dibināts 2007. gadā un ik gadu atbalsta vairākus desmitus dažāda mēroga projektus visā Latvijā. Fonda darbības prioritātes ir veselības aprūpe un bērnu medicīna, sociālā joma, Latvijas un Eiropas māksla un kultūra - tajā skaitā jaunu talantu atbalsts un izglītība, bērnu un jauniešu sporta aktivitātes, pilsētvides attīstība, vēsturisko ēku un artefaktu atjaunošana u.c.

Svinīgajā pasākumā Dailes teātrī piedalījās gan teātra pārstāvji un radošais kolektīvs, gan mediji, gan sadarbības partneru pārstāvji. Teātra direktors Juris Žagars pateicās Dailes teātra kolektīvam par līdzšinējo darbu, kas ir novērtēts un pamanīts, kā arī apsveica klātesošos ar jaunās sadarbības sākumu. Savukārt Rietumu Bankas valdes priekšsēdētaja un “Nākotnes Atbalsta fonda” padomes locekle Jeļena Buraja savā uzrunā uzsvēra daudzās kopīgās vērtības, kas vieno teātri, Rietumu Banku un “Nākotnes Atbalsta fondu”, īpaši izceļot tiekšanos pēc izcilības un kvalitātes.

Nopelnījuši nopietnu, stabilu partneri

“Aiz mums ir tukša skatītāju zāle, un tam ir simboliska nozīme, jo tas, ko mēs šodien darīsim, ir domāts galvenokārt viņiem - skatītājiem, kuri piepildīs šo, Latvijā vislielāko teātra zāli,” tā, uzrunājot klātesošos, kuri tika aicināti kāpt uz Dailes teātra skatuves, teica teātra direktors Juris Žagars.

“Kad mums, jaunai komandai, uzticēja vadīt šo brīnišķīgo teātri, mēs apsolījām, ka mēģināsim šo teātri uzlikt uz Eiropas teātru kartes. Un tas nenozīmē tikai braukt uz festivāliem, viesizrādēs un tamlīdzīgi, tas nozīmē ievest pasaules elpu arī šeit pie mums. Mēs to gribējām virzīt nevis kā īslaicīgu akciju, bet kā nopietnu stratēģisku mērķi, tā bija mūsu apņemšanās un solījums. Un, lai šādu solījumu pildītu, nepietiek tikai ar apņemšanos, lielu gribu, prasmi runāt un kādu pierunāt. Lai iegūtu stabilu un paredzamu partneri, bija nepieciešami reāli rezultāti,” uzsvēra Juris Žagars.

Viņš uzskata, ka trijos gados Dailes teātrim ir izdevies parādīt, ka tas ir cienīgs šādu partneri iegūt.

“Mums ir brīnišķīgas izrādes, mums ir Teātra gada balvas “Spēlmaņu nakts” nominācijas, mums ir balvas, mēs braucam uz teātru festivāliem un dodamies viesizrādēs uz ārzemēm. Mūsu reputācija neapšaubāmi ir augusi un izaugusi līdz tādam līmenim, ka esam pelnījuši nopietnu, stabilu partneri.”

Juris Žagars īpaši uzsvēra, ka Dailes teātris arī pierādījis, ka tas ir savā ziņā prognozējams, ka līdzšinējie panākumi nav tikai īslaicīga mirkļa veiksme, tas ir kas vairāk.

“Līdz ar to esam nopelnījuši, ka ar mums grib sadarboties tik nopietns partneris kā Rietumu Banka. Un ne tikai sadarboties, bet kļūt par teātra patronu. Un tas nenozīmē īstermiņā un tas nekad nenozīmē maz. Jo mēs esam ļoti prasīgi un ambiciozi. Mūsu jaunais patrons uz to reaģēja pozitīvi, redzot, kas mēs esam par spēlētājiem -, ka ar mums šī sadarbība var būt tikai ilgtermiņā, nopietna un ļoti jaudīga.”

BAGĀTINĀT LATVIJAS KULTŪRU. Rietumu Bankas valdes priekšsēdētāja un “Nākotnes Atbalsta fonda” padomes locekle Jeļena Buraja un Dailes teātra direktors Juris Žagars uzsver, ka sadarbības mērķis ir atbalstīt Latvijas sabiedrības vērtības, bagātināt Latvijas kultūru un mākslu, stiprināt tās vietu pasaulē / Foto: Dmitrijs SUĻŽICS

Ieguvēji būs skatītāji

Dailes teātra direktors klātesošos arī informēja, kam tiks tērēts šis ievērojamais pienesums teātra budžetā.

“Pirmkārt, mēs to izmantosim vērienīgiem iestudējumiem, iesaistot darbā starptautiskas komandas. Tas nekad nav vienkārši un tas nekad nav lēti.

Otrkārt, tas tiks izmantots mūsu esošo un potenciālo darbinieku izglītībai, profesionālā līmeņa pastāvīgai celšanai - ne tikai sūtot mācīties Latvijā un ārzemēs, bet ļaujot strādāt kopā ar pasaules līmeņa profesionāļiem, kas arī ir milzīga vērtība.

Un treškārt, mēs pamazām mēģināsim atjaunot kaut ko no mūsu oriģinālā, klasiskā modernisma arhitektūras interjera. Jo, kā zināms, Dailes teātra ēka ir modernisma arhitektūras ikona, un tādas ēkas un tik labi saglabājies interjers ir milzīgs retums visā pasaulē. Diemžēl atsevišķi modernisma stila interjera priekšmeti ir likvidēti, pazuduši, un ar šo atbalstu mēs esam nolēmuši to atjaunot,” atklāja Juris Žagars, noslēgumā apsolot, ka viss, kas tiks darīts sadarbībā ar Rietumu Banku, būs galvenokārt dēļ tiem, kas sēdēs skatītāju zālē.

Kvalitāte nekad nav nejaušība

“Šī diena ir gan nozīmīgs notikums Dailes teātrim, gan arī liels notikums visā Latvijas kultūrtelpā. Mums ir izdevies šī gada laikā piesaistīt pēdējo laiku lielāko mecenātu un atbalstītāju finansējumu teātra nozarē vienam teātrim, un tas ir lielisks aicinājums arī citiem potenciālajiem nozares atbalstītājiem un ziedotājiem.

Tā ir ilgtermiņa sadarbība, un Rietumu Banka un “Nākotnes Atbalsta fonds” kopumā piešķirs teātrim finansējumu 200 000 eiro vērtībā katru gadu. Izrādās - tā var.

Būtisks ieguldījums kultūrā ir iespējams arī no privātuzņēmēju puses, turklāt ar garantiju ilgtermiņā. Katrā ziņā teātra nozare Latvijā ir tā vērta, jo te acīmredzami ir kvalitāte. Šāds nozīmīgs mecenātisma solis ir arī mūsu līdzšinējā darba un panākumu novērtējums. Ieguvējs jebkurā gadījumā būs skatītājs, jo, šādi sadarbojoties, tiek sekmēta Latvijas teātra mākslas dažādošanās. Turklāt mēs ticam, ka ar šo sadarbību Dailei būs vēl vairāk iespēju reprezentēt Latviju un tās kultūru ārvalstīs.”

“Rietumu Banka un “Nākotnes Atbalsta fonds” jau daudzu gadu garumā sniedz atbalstu Latvijas kultūrai un mākslai. Tāpēc ir likumsakarīgi, ka esam kļuvuši par Dailes teātra, kas ir lielākais valsts repertuārteātris un viena no spilgtākajām mūsu kultūras vērtībām, patronu. Mēs nodrošināsim finanšu resursus, kuri ir nepieciešami vērienīgu radošu ideju īstenošanai un jaunu izcilu iestudējumu radīšanai,” teica Rietumu Bankas valdes priekšsēdētāja un “Nākotnes Atbalsta fonda” padomes locekle Jeļena Buraja, uzsverot, ka sadarbības mērķis ir atbalstīt Latvijas sabiedrības vērtības, bagātināt Latvijas kultūru un mākslu, stiprināt tās vietu pasaulē.

“Esmu pārliecināta, ka tas izdosies, jo Rietumu Banku ar Dailes teātri vieno galvenā vērtība - tieksme pēc augstākās kvalitātes, un kvalitāte nekad nav nejaušība.”

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv