SANITA ĀBELĪTE absolvējusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu un ieguvusi maģistra grādu mākslās Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas katedrā © Publicitātes foto

“Veidošanas procesā domām un idejām ļauju brīvi plūst, process ir intuitīvs, un man ir tikai daļēja kontrole pār notiekošo,” saka māksliniece Sanita Ābelīte.  Viņa saņēmusi “Martinsona balvas” zelta godalgu.

Godinot izcilo Daugavpilī dzimušo keramiķi Pēteri Martinsonu (1931-2013) un aktualizējot laikmetīgās keramikas nozīmi, jau ceturto reizi Latvijas keramikas biennāles starptautiskajā konkursā “Martinsona balva” Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā svinīgi pasniegtas balvas. Šogad no konkursa izstādē iesniegtajiem 685 pieteikumiem žūrija noteica, ka zelta godalgu nacionālajā kategorijā saņem keramiķe Sanita Ābelīte par darbu “Aiz spoguļa”, savukārt starptautiskajā kategorijā - Milena Piršteliene no Lietuvas (Milena Pirštelienė) par darbu “Panic Rooms”.

AIZ SPOGUĻA. Šogad starptautiskās konkursa izstādes “Martinsona balva” balvu fonds veidoja 21 000 eiro, to sadalot zelta, sudraba un bronzas godalgās. Zelta godalgu nacionālajā kategorijā, saņemot 5000 eiro, ieguva keramiķe Sanita Ābelīte par darbu “Aiz spoguļa” / Publicitātes foto

Vēl neredzēts un unikāls izpildījums

“Jau ceturtā Latvijas keramikas biennāle un “Martinsona balva” ir apliecinājums keramikas mākslas nozīmīgumam un daudzveidīgumam pasaulē,” saka viens no keramikas biennāles kuratoriem Aivars Baranovskis.

“Starptautiskie un vietējie mākslinieki, kas piedalījās konkursa izstādē, demonstrēja plašu pieeju un tehniku klāstu, parādot arī vēl neredzētus un unikālus izpildījumus.

Godalgoto darbu mākslinieki ir paveikuši iespaidīgu darbu, un tie ir pelnījuši žūrijas atzinību, pateicoties savam radošumam un izcilajām prasmēm darbā ar materiāliem. Nešaubos, ka arī turpmāk biennāle būs nozīmīgs starptautiska mēroga notikums un pamudinās arī jaunos, topošos māksliniekus,” tā Aivars Baranovskis.

Šogad starptautiskās konkursa izstādes “Martinsona balva” balvu fonds veidoja 21 000 eiro, to sadalot zelta, sudraba un bronzas godalgās. Zelta godalgu nacionālajā kategorijā, saņemot 5000 eiro, ieguva keramiķe Sanita Ābelīte par darbu “Aiz spoguļa”.

Sudraba godalgu un 3000 eiro saņēma Dainis Lesiņš ar darbu “In search of the lost world”, bet bronzas godalgu un 2000 eiro - Haralds Jegodzienskis ar darbu “Flinstone #22”.

SUDRABA GODALGU saņēma Dainis Lesiņš ar darbu “In search of the lost world” / Publicitātes foto

BRONZAS GODALGU saņēma Haralds Jegodzienskis ar darbu “Flinstone #22” / Publicitātes foto

Savukārt starptautisko darbu kategorijā zelta godalgu un 5000 eiro saņēma lietuviešu māksliniece Milena Piršteliene (Milena Pirštelienė) par darbu “Panic Rooms”.

“PANIC ROOMS”. Zelta godalgu starptautisko darbu kategorijā un 5000 eiro saņēma lietuviešu māksliniece Milena Piršteliene (Milena Pirštelienė) par darbu “Panic Rooms” / Publicitātes foto

Šogad izņēmuma kārtā tika paziņoti divi sudraba godalgu ieguvēji - Zivens Ksu (Ziwen Xu) no Ķīnas ar darbu “Bonsai. Ritual” un Marta Radiks (Marta Radics) no Ungārijas ar darbu “Cave Creek”, abi saņemot naudas balvu 3000 eiro apmērā, līdz ar to bronzas godalga šogad netika pasniegta.

Vairāk nekā 20 gadu

“Man ir patiesi liels pagodinājums saņemt “Martinsona balvu” un izjust kopības sajūtu ar citiem keramikas māksliniekiem,” saka “Martinsona balvas” ieguvēja keramiķe Sanita Abelīte. Viņa atklāj, ka ”Aiz spoguļa” ir pavisam jauns, šai konkursa izstādei radīts darbs, un to iedvesmojis Latvijas Keramikas biennāles kurators, mākslinieks Valentīns Petjko - ar savu aizrautību rīkot šādus konkursus.

“Ar keramikas materiālu es esmu saistīta vairāk nekā divdesmit gadu, un mani darbi top intuitīvi.

Šā gada biennāles darbi ir fantastiski, un es visiem varu ieteikt tos nākt aplūkot,“ aicina Sanita Ābelīte. Viņas personālizstāde “Terra” vēl līdz 30. septembrim ir aplūkojama Rīgas Mākslas telpas Intro zālē.

Cieņas, mīlestības un uzticības apliecinājums

Sanita Ābelītes personālizstāde “Terra” (tulkojumā no latīņu valodas - Zeme) ir cieņas, mīlestības un uzticības apliecinājums materiālam, ar kuru māksliniece ir saistīta jau vairāk nekā divdesmit gadu.

Formās un krāsās daudzveidīgā un daudzskaitlīgā kompozīcija veido vienotu ainavu, kur katram priekšmetam ir sava nozīme un vieta.

TERRA. Izstādē “Terra” eksponētie priekšmeti ir veidoti no māla, porcelāna un šamota, izmantotas dažādas apdedzināšanas tehnikas - naborigama, raku, elektriskais un gāzes dedzinājums / Publicitātes foto

“Veidošanas procesā domām un idejām ļauju brīvi plūst, process ir intuitīvs, un man ir tikai daļēja kontrole pār notiekošo,” savu radošo darbu raksturo māksliniece.

Izstādē skatāmie darbi ir radīti no 2020. līdz 2022. gadam. Eksponētie priekšmeti ir veidoti no māla, porcelāna un šamota, izmantotas dažādas apdedzināšanas tehnikas - naborigama, raku, elektriskais un gāzes dedzinājums. Atsevišķi mākslas darbi tapuši Lodes ķieģeļu rūpnīcā, Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolā, kā arī sadarbībā ar Danuti Sīli (raku) un Imantu Klīdzēju (naborigamas ceplis Salacgrīvā), taču lielākā daļa mākslas darbu ir veidoti un dedzināti Sanitas Ābelītes darbnīcā, kurai šogad aprit divdesmit gadi.

KERAMIĶE Sanita Ābelīte ar keramikas materiālu ir saistīta jau vairāk nekā divdesmit gadu / Publicitātes foto

Sanita Ābelīte ir dzimusi 1978. gadā Kuldīgā. 2004. gadā absolvējusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu un 2010. gadā ieguvusi maģistra grādu mākslās Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas katedrā. Kopš 2006. gada sarīkojusi vairākas personālizstādes, piedalījusies simpozijos, rezidencēs un grupu izstādēs daudzās Latvijas pilsētās, kā arī Dānijā, Baltkrievijā, Itālijā, Ziemeļkiprā, Ķīnā un citviet.

Latvijas Keramikas biennāle

Latvijas Keramikas biennāles ietvaros notiks vēl sekojoši pasākumi:

- līdz 30. septembrim - Sanitas Ābelītes personālizstāde “Terra”;

- līdz 15. oktobrim - starptautiskā keramikas simpozija “KUR” izstāde Rīgas Porcelāna muzejā;

- līdz 30. septembrim - portugāļu laikmetīgās keramikas izstāde “Kopsolī” Rīgas mākslas telpā;

- 4. oktobrī - Korejas laikmetīgās keramikas izstādes “Pašterapija” atklāšana Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Rīgā;

- 28. oktobrī - Baltijas valstu laikmetīgās keramikas izstādes “Baltic Current” atklāšana Aveiro pilsētas muzejā, Portugālē.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv