Vīrietim novecojot, organismā notiek tikpat lielas pārmaiņas, kā sievietei menopauzes laikā. Vīrietim “labākajos gados” palēninās vielmaiņa, izsīkst enerģija, samazinās hormona testosterona līmenis, krītas libido un pieaug liekais svars, jo īpaši vēdera zonā. Šie simptomi liecina, ka ir iestājusies andropauze.

Kas ir andropauze, kas ir pseidoandropauze, kādi ir biežākie simptomi, kāpēc tie ir jākompensē un jāārstē, un kādi ir tās riski, skaidro dermatoloģe un preventīvās medicīnas ārste (“Anti Aging Institute”), Rīgas Stradiņa universitātes lektore un zinātniskā pētniece Dr. Med. Jana Janovska.

Ilgs un pakāpenisks process

Novecošanās ir bioloģisks, hronoloģisks un fizioloģiski neizbēgams process, kas, kā atklājuši zinātnieki, sākas jau no 24 gadu vecuma. Atšķiras tikai sieviešu un vīriešu attieksme pret to - ja sieviete apzinās, ka viņai kādreiz iestāsies menopauze jeb klimakss, tad vīrietis lielākoties nedomā, ka viņu skars andropauze.

Ja sievietei reproduktīvo hormonu līmenis krītas diezgan īsā periodā, strauji samazinoties pāris gadu laikā, tad vīrietim tas ir ilgs un pakāpenisks process, kas turpinās vairākus gadus.

“Menopauzi un andropauzi regulē hormoni, un abos gadījumos simptomi ir diezgan līdzīgi, atšķiras tikai vecums - sievietei tie ir 45-55 gadi, vīrietim - 50-60 gadi. Tas, protams, var būt ļoti individuāli, jo novecošanās procesu nosaka ne tikai ģenētika, bet arī dzīvesveids, tostarp ēšanas paradumi un fiziskās aktivitātes.

Andropauze ir periods vīrieša dzīvē, kad organismā krasi krīt testosterona līmenis. Vīrietis pret testosteronu ir vairāk jutīgs un no tā atkarīgs nekā sieviete, simptomi ir smalkāki, mazāk pamanāmi, jo testosterona līmenis dzīves gaitā samazinās pakāpeniski - aptuveni par vienu procentu gadā, sākot no 30 gadu vecuma. Tāpēc andropauze bieži tiek traktēta kā “vidējo gadu krīzes periods” un tiek ignorēta,” stāsta Dr. Med. Jana Janovska. Viņa gan norāda, ka, atšķirībā no sievietes, kurai menopauzē vairs nevar iestāties grūtniecība, vīrietis arvien var kļūt par tēvu, jo sperma joprojām tiek producēta.

Publicitātes foto

Gan menopauzes, gan andropauzes periodā abiem - gan sievietēm, gan vīriešiem - var zust seksuālā kaisle un vajadzība pēc seksa.

Visbiežākie andropauzes simptomi

“Andropauzes gadījumā visbiežāk redzu divu androgēno hormonu samazināšanos - tas ir DHEA (dehidroandrostendions) un testosterons,” skaidro preventīvās medicīnas speciāliste. Viņa uzskaita, kādi ir visbiežākie andropauzes simptomi:

  • samazināta seksuālā aktivitāte, erektilā disfunkcija, - garastāvokļa izmaiņas, depresīvs noskaņojums, psihoemocionālas svārstības, var parādīties arī “kaprīzākas notis”,
  • samazināta muskuļu izturība un spēks,
  • sirdsdarbības traucējumi, - svara pieaugums (īpaši palielinās vēdera apkārtmērs),
  • osteoporoze, muguras sāpes,
  • miegainība,
  • karstuma viļņi, svīšana naktī,
  • matu izkrišana (lai arī tas atkarīgs no hormonu līmeņa organismā un ģenētiskās predispozīcijas, plikpaurība biežāk sastopama vīriešiem nekā sievietēm).

Pseidoandropauzes riska faktori

Dr. Med Jana Janovska vērš uzmanību: atsevišķos gadījumos vīrietim var iestāties pseidoandropauze, kas nav fizioloģiska novecošanās. To paātrina:

  • aknu slimības,
  • beta blokatoru un asinsspiedienu koriģējošo medikamentu lietošana (pie arteriālās hipertensijas),
  • cinka deficīts (tas var iedarboties gan uz testosterona daudzumu, gan uz audu jutīgumu pret testosteronu),
  • magnija deficīts,
  • vairogdziedzera disfunkcija,
  • depresija,
  • obstruktīva miega apnoja,
  • pārmērīga alkohola, narkotisko un psihotropo vielu, kā arī sedatīvo preparātu lietošana.

“Šīs problēmas identificējot, risinot un atrisinot, testosterona līmeni un reproduktīvo funkciju iespējams atjaunot normas robežās,” norāda preventīvās medicīnas speciāliste, paskaidrojot, kāpēc pseidoandropauzi ir jākompensē un jāārstē.

Pirmkārt, lai uzlabotu vīrieša dzīves kvalitāti - lai paaugstinātu libido un muskuļu tonusu, uzlabotu garastāvokli un saglabātu skaidru prātu. Un otrkārt, lai samazinātu sirds un asinsvadu slimību, Alcheimera un demences attīstību risku.

Tauki uz vēdera - īpaši bīstami

Publicitātes foto

“Ja sievietei menopauzē tauki kumulējas “ģitāras formā”, tad vīrietim - galvenokārt ap vēdera orgāniem. Tā ir tā saucamā viscerālā aptaukošanās, un šī tipa aptaukošanās ir visbīstamākā,” saka daktere, uzsverot, ka šie ir tauki, kas veicina iekaisuma procesa uzturēšanu audos, un ir tieši saistīti ar cukura diabēta un sirds un asinsvadu saslimšanu attīstības risku. Tie paaugstina arī prostatas adenomas (prostatas apjoma palielināšanās) un prostatas vēža attīstības risku. Tāpēc viscerālie tauki ir īpaši bīstami, un tāpēc vīrietim primāri uzmanība jāpievērš sava svara izmaiņām. Parasti vīrietim svars ir normāls - testosterona klātbūtne paaugstina metabolismu un tauku kumulācija ir minimāla.

Asins bioķīmiskā analīze

Publicitātes foto

Kādas ir diagnostikās metodes, ar kuru palīdzību iespējams izvērtēt vīrieša veselību? Dr. Med. Jana Janovska (attēlā) stāsta, ka vissensitīvākais parametrs, kā noteikt testosterona līmeņa samazināšanos organismā, ir asins bioķīmiskā analīze. Viņa norāda, ka ieteicamais vecums pirmajām “chek up” analīzēm ir 28-30 gadi. Jo vairumam vīriešu testosterona līmenis asinīs varbūt pazemināts bez jebkādu simptomu klātbūtnes. Turpretī kādam šī hormona deficīts var izraisīt izmaiņas seksuālajā dzīvē: erektilu disfunkciju, samazinātu seksuālo aktivitāti, spontānu erekciju, piemēram, miega laikā, arī neauglību. Dažkārt samazināts testosterona līmenis var izraisīt miega traucējumus: bezmiegu vai gluži pretēji - paaugstinātu miegainību. Tāpat tas mazina motivāciju, krītas pašvērtība, noskaņojums kļūst depresīvs, ir grūtības koncentrēties un atcerēties kādas sīkas nianses.

Lai arī menopauze un andropauze ir fizioloģiski neizbēgams process, to radītos simptomus ir iespējams mazināt, tādējādi gan samazinot dažādu slimību risku, gan atvieglojot pašsajūtu, uzlabojot garastāvokli un reizē arī dzīves kvalitāti.

Ieteicamā diagnostika

Publicitātes foto

“Andropauzes simptomu mazināšanai visbiežāk tiek pielietota hormonālā terapija, kas palīdz atgūt hormonu līmeni organismā atbilstošā līmenī. Šajā gadījumā gan ir ļoti svarīgi pacientu novērot,” uzsver preventīvās medicīnas speciāliste, uzskaitot, ko sevī ietver hormonālā terapija: tie ir sintētiskie hormoni, bio-identiskie hormoni un medicīnas augu ģenēzes preparāti.

“Iespējams, kādam nav nepieciešama hormonālā terapija, jo ir vesela plejāde ar vitamīniem un mikroelementiem, kuru deficīts var izraisīt apātiju, nogurumu, enerģijas trūkumu, kā arī paaugstināt dažādu saslimstību attīstības risku,” saka Dr. Med. Jana Janovska. Tāpēc, lai izvērtētu vīrieša veselības stāvokli, viņa iesaka pārbaudīt aknu un nieru rādītājus, insulīna rezistenci, glikozes rādītājus, noteikt prostatas specifisko antigēnu un veikt hormonālās sistēmas diagnostiku. Tāpat vajadzētu veikt arī ultrasonogrāfiju vēdera dobumam, hormonālajai sistēmai, vairogdziedzerim, kā arī apmeklēt urologu. Ļoti būtiski ir pievērst uzmanību kardiovaskulārajai sistēmai - apmeklēt kardiologu un veikt speciālista ieteiktus preventīvus pasākumus.

Apstādināt laiku nav iespējams, bet ar mūsdienu medicīnas iespējām var uzlabot dzīves kvalitāti, justies labi jebkurā vecumā un novecot skaisti.

Publicitātes foto

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv