Klusā sestdiena ir nosaukums, kas piešķirts dienai starp Lielo piektdienu un Lieldienu svētdienu.

Daudzi kristieši atzīst Klusā sestdienu, septīto un pēdējo Klusās nedēļas dienu, par dienu, kurā Jēzus “atpūtās” no sava darba, dāvājot cilvēcei pestīšanu.

Kas ir Klusā sestdiena?

Foto: Depositphotos

Kad Jēzus nomira, Viņš sauca: "Tas ir pabeigts!" Nekāda turpmāka izpirkšana nebija vajadzīga; grēks tika izpirkts ar Kristus upuri pie krusta. Šogad Lielā sestdiena būs 30. martā, dienu pirms Lieldienām, 31. martā, raksta christianity.com. Klusā sestdiena ir diena, kurā Kristus atdusas kapā. Baznīca šo dienu sauc par svēto sabatu. Klusās sestdienas nozīme, tradīcijas un nozīme kristiešiem vēsturē un pasaulē.

Klusās sestdienas tradīcijas

Klusā sestdiena, ko sauc arī par Lieldienu vigīliju, piemin Kristus nāves pēdējo dienu, kas tradicionāli tiek saistīta ar Viņa triumfējošo nolaišanos ellē. Baznīcas, kas atzīmē Kluso sestdienu, tradicionāli to dara, pieminot drūmās meditācijas dienu, jo tās uzskata par tumsas pasauli, kas pastāvētu bez Kristus augšāmcelšanās cerības un pestīšanas.

Agrīnā baznīca pagodināja gavēņa beigas ar lieliskām kristību ceremonijām. Tomēr daudzus gadsimtus rietumu baznīcās Klusajā sestdienā nekādas ceremonijas netika ievērotas. Tas attiecās uz Kristus sekotāju apturēto statusu laikā starp viņa krustā sišanu un augšāmcelšanos.

Svētā uguns Klusajā sestdienā

Foto: Pexels.com

Svētā uguns ir brīnums, kas katru gadu Klusajā sestdienā parādās Svētā kapa baznīcā Jeruzālemē. To parasti uzskata par kristiešu pasaules ikgadējo brīnumu vecāko liecinieku, kas nepārtraukti dokumentēts kopš 1106. gada. Daudzās pareizticīgo valstīs Svētās uguns ceremoniju pārraida tiešraidē.

Svinības sākas pusdienlaikā, kad Jeruzalemes patriarhs vai cits pareizticīgo arhibīskaps nolasa noteiktu lūgšanu. Pēc tam sanākušie kristieši dziedās "Kungs, apžēlojies", līdz Svētā Uguns nolaidīsies uz olīveļļas spuldzes, ko tur patriarhs, kamēr viņš viens pats atrodas pie Jēzus Kristus kapa.

Pēc tam patriarhs izies no Jēzus kapa vietas un iedegs sveces, lai tās izdalītu ticīgajiem.

Tiek ziņots, ka uguns spontāni aizdedzina arī citas lampas un sveces ap baznīcu. Svētceļnieki saka, ka Svētā uguns pirmajās 33 minūtēs pēc tās aizdedzināšanas nesadedzina cilvēka ādu. Pirms ieiešanas Kunga kapā, Izraēlas varas iestādes pārbauda patriarhu vai prezidējošu arhibīskapu, lai pierādītu, ka viņam nav līdzekļu, lai pats iedegtu uguni.

Klusās sestdienas nozīme

Foto: Depositphotos

Ja Kristus nekad nebūtu augšāmcēlies, “jūsu ticība ir veltīga; jūs joprojām esat savos grēkos” (1. Korintiešiem 15:17). Mācekļi bija izklīduši, kad Jēzus tika arestēts (Marka 14:50), un viņi pavadīja pirmo Kluso sestdienu, slēpjoties, bažījoties par to, ka arī tiks arestēti. Diena starp Kristus krustā sišanu un Viņa augšāmcelšanos būtu bijusi izmisuma un apjukuma brīdis, jo mācekļi centās izprast Jēzus slepkavību un Jūdas nodevību.

Vienīgais Svēto Rakstu pieminējums par to, kas notika Klusajā sestdienā, ir atrodams Mateja evaņģēlijā 27:62-66. Piektdien pēc saulrieta augstie priesteri un farizeji apmeklēja Ponciju Pilātu. Viņi lūdza Pilātu Jēzus kapam sargu. Viņi atcerējās, ka Jēzus teica, ka Viņš celsies augšām pēc trim dienām, un vēlējās neļaut Kristum augšāmcelties no kapa. Romiešu apsardze nebija adekvāta, lai novērstu augšāmcelšanos, un sievietes, kas svētdienas rītā atgriezās pie kapa, atrada to tukšu. Kungs bija augšāmcēlies.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv