© Foto: pixabay.com

Pavasara ekvinokcija, kas šogad būs 19. martā pulksten 23.06, iezīmē brīdi, kad saule atrodas tieši virs Zemes ekvatora, virzoties uz ziemeļiem.

Ziemeļu un dienvidu puslodē saules stari vienādi dalās ekvinokcijā, un nakts un diena ir aptuveni vienāda garuma.

Ko nozīmē “ekvinokcija”?

Foto: Depositphotos

Vārds ekvinokcija cēlies no latīņu vārdiem “vienlīdzīga nakts” — aequus (vienlīdzīga) un nox (nakts). Ekvinokcijā dienas un nakts garums ir gandrīz vienāds visās pasaules daļās.

Astronomiski runājot, pavasara pirmā diena tiek atzīmēta ar pavasara ekvinokciju, kas katru gadu iekrīt 19., 20. vai 21. martā.

Ekvinokcija visā pasaulē notiek tieši tajā brīdī, lai gan pulksteņa laiki atspoguļo citu laika joslu. Šis datums tikai norāda uz pavasara sākumu ziemeļu puslodē, bet tas vēsta par rudens ierašanos dienvidu puslodē.

Interesanti, ka laika joslu atšķirību dēļ ASV kontinentālajā daļā nav bijis 21. marta ekvinokcija visā 21. gadsimtā. 21. marta ekvinokciju ASV atkal redzēs tikai 2101. gadā.

Meteoroloģiski domājot, oficiālā pirmā pavasara diena ir 1. marts (un pēdējā ir 31. maijs). Laikapstākļu zinātnieki gadu sadala ceturkšņos, lai būtu vieglāk salīdzināt sezonas un mēneša statistiku no viena gada uz nākamo.

Meteoroloģiskās sezonas ir veidotas no gada temperatūras cikliem un nevis pēc Zemes stāvokļa attiecībā pret Sauli, un tas vairāk atbilst Gregora kalendāram. Astronomisko ekvinokcijas un saulgriežu datumu izmantošana gadalaikiem radītu statistikas problēmu, jo šie datumi katru gadu var nedaudz atšķirties.

Kāda ir pavasara ekvinokcijas metafiziskā nozīme?

Foto: pixabay.com

Pavasara ekvinokcija ir priecīga diena, kuras centrā ir atdzimšana un izaugsme. Tā ir pavasara atnākšana. Zeme atkal atdzīvojas. Pavasara ekvinokcija ir atmodas un atdzimšanas svētki. Tumšie mēneši tagad ir beigušies, un virzāmies uz gaismas siltumu.

Vai ekvinokcijā diena un nakts ir vienādas?

Patiesībā diena un nakts ekvinokcijas laikā nav gluži vienādas (bet ir diezgan tuvu) divu iemeslu dēļ: pirmkārt, diena sākas brīdī, kad kāda Saules daļa parādās virs horizonta, un tā nav pabeigta, kamēr pēdējā Saules daļa pazūd zem horizonta. Ja Saule saruktu līdz zvaigznei līdzīgam punktam un dzīvotu pasaulē bez gaisa, pavasara un rudens ekvinokcijas patiešām būtu vienādas naktis un dienas.

Ko nozīmē pirmā pavasara diena?

Foto: pixabay.com

Pavasara ekvinokcija vēsta par jaunu sākumu un dabas atjaunošanos ziemeļu puslodē! Daudzās kultūrās tiek svinēti pavasara svētki, piemēram, Lieldienas un Pasā svētki.

Kas notiek pavasara sezonā?

Foto: pixabay.com

Pavasaris ir sezona, kurā dabiskā pasaule atdzīvojas un uzmundrina pēc aukstiem ziemas mēnešiem. Pavasarī atsāk augt snaudošie augi, no zemes izdīgst jauni stādi un pamostas ziemas guļošie dzīvnieki. Tas, ko lielākā daļa cilvēku sauc par pavasari, ir balstīts uz vārda astronomisko definīciju.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv