© Foto: pixabay.com

Ir pilnīgi pieņemami barot suni tikai ar sauso barību, bet var to sajaukt ar vārītu vai neapstrādātu gaļu, zivīm, dārzeņiem un rīsiem.

Daudziem īpašniekiem patīk barot savus suņus ar neapstrādātu gaļu, un, lai gan tas dažiem suņiem var būt ļoti piemērots, ir daži svarīgi apsvērumi, kas jāzina.

Foto: pixabay.com

Suņu eksperti atklāj suņu superbarību. Pirmkārt, saldais kartupelis. Saldais kartupelis ir dabisks šķiedrvielu avots un bagāts ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem. Otrkārt, arbūzs ir barojošs superprodukts ar antioksidantiem, aminoskābēm, A, B un C vitamīniem, kāliju un magniju. Treškārt, sunim ļoti veselīgs ir arī kaulu buljons un tas laiku pa laikam savam mīlulim būtu jāuzvāra.

Vai suņi var ēst jēlu gaļu?

Lai gan viņu ķermenis joprojām spēj sagremot neapstrādātus dzīvnieku proteīnus, nav ieteicams viņus barot ar jēlu gaļu. Tas ir tāpēc, ka jēla gaļa un zivis var izraisīt nopietnas veselības problēmas, piemēram, saindēšanos ar pārtiku, kas var pat padarīt slimu ne tikai jūsu suni, bet arī ģimenes locekļus.

Vai rīsi ir piemēroti sunim?

Foto: pixabay.com

Jā, suņi var ēst rīsus. Rīsi bieži ir iekļauti komerciālās suņu barības sastāvā. Tomēr rīsu maltītei atsevišķi nevajadzētu būt ikdienas lietai - rīsiem vajadzētu būt tikai daļai no daudzveidīga uztura, kas nodrošina visas sunim nepieciešamās uzturvielas.

Vai suņi var ēst maizi?

Foto: pixabay.com

Suņi var droši nedaudz ar mēru ēst maizi, ja vien tā ir pilnībā izcepta un nesatur toksiskas sastāvdaļas, piemēram, rozīnes, ķiplokus, sēklas vai šokolādi. Diemžēl tas nesniegs viņiem nekādu uzturvērtību, tāpēc neiesaka ar to barot suni.

Vai var barot suni ar vistu un rīsiem katru dienu?

Nav veselīgi katru dienu dot suņiem barību, kas sajaukta ar vistu un rīsiem. Lai gan vista un rīsi ir veselīga barība suņiem, tie nesatur visas suņiem nepieciešamās uzturvielas. Tikai vistas un rīsu diēta var izraisīt uzturvērtības trūkumu, kas ilgtermiņā var izraisīt veselības problēmas. Tas pats sakāms par jebkuru vienveidīgu ēdienu, tāpat kā saimniekam arī sunim nepieciešama daudzveidīga barība.

Cik reizes dienā sunim vajadzētu ēst?

Foto: pixabay.com

Ēdienreižu skaits, ko suns ēd dienā, ir pilnībā atkarīgs no ģimenes grafika. Suņiem vajadzētu ēst vismaz divas ēdienreizes katru dienu ar aptuveni 12 stundu intervālu. Taču brokastu, pusdienu un vakariņu grafiks arī ir lieliska iespēja. Ja starp ēdienreizēm paiet vairāk nekā 12 stundas, tad kuņģī var paaugstināties skābes, izraisot sunim sliktu dūšu.

Mājās gatavota barība ir lieliska iespēja daudziem mājdzīvniekiem, taču suņu īpašniekiem iesaka izvairīties no grāmatu un interneta vispārīgām receptēm, bet tā vietā konsultēties ar sertificētu veterināro speciālistu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv