© Foto: Pexel.com

Amerikā veikts pētījums, ka vidējais amerikānis katru dienu apēd piecas vai pat vairāk tējkarotes sāls. Tas ir apmēram 20 reizes vairāk, nekā ķermenim nepieciešams, raksta ucsfhealth.org.

Arī citas valstis neatpaliek, tostarp Latvija, jo sāli izmanto gandrīz pie katras ēdienreizes. Tam par piemēru var minēt statistiku. Zinātniskais institūts “BIOR” pirms dažiem gadiem veica pētījumu, kurā noskaidroja, ka 70% Latvijas iedzīvotāju sāli uzņem par daudz un tikpat daudz iedzīvotājiem organismā trūkst joda. Vairāk lasi šeit.

Sekas un riski

Foto: Pexel.com

Galvenais nātrija avots ir galda sāls. Ierobežojot nātrija daudzumu savā uzturā, veselība uzlabosies un vielmaiņa teiks tikai “paldies”.

Faktiski ķermenim katru dienu ir nepieciešama tikai 1/4 tējkarotes sāls, taču pārāk daudz nātrija lietošana ikdienā var paaugstināt asinsspiedienu, izraisīt šķidruma aizturi, kas izraisa kāju un pēdu pietūkumu vai citus veselības traucējumus. Nātrijs kontrolē šķidruma līdzsvaru ķermenī un uztur asins tilpumu un asinsspiedienu.

Dabiski nātrijs atrodams pārtikas produktos. Un pat tiem, kam nav sāļas garšas joprojām var saturēt daudz nātrija - konservētos, apstrādātos produktos un pusfabrikātos, pārtikā, ko pasniedz ātrās ēdināšanas restorānos.

Septiņi ieteikumi sāls patēriņa samazināšanai

Foto: Pexel.com

Droši vien visefektīvākais ir pirmais ieteikums, taču, ja tas nestrādā, ir citi varianti, kā veikt pārmaiņas.

  • Noņemiet sālstrauku no galda.
  • Ēdiet vairāk mājās gatavotu ēdienu. Restorānos un kafejnīcās neesiet blakus, kad ēdieni tiek gatavoti, tāpēc sāls patieso daudzumu nemaz nezināt. Turklāt garšas kārpiņas reizēm var maldināt.
  • Lasiet pārtikas produktu etiķetes. Svarīgi ir zināt.
  • Izslēdziet no uztura sāļus ēdienus un samaziniet ēdiena gatavošanā izmantotā sāls daudzumu. Sāciet pakāpeniski.
  • Atcerieties, ka jūras sāls nav labāks par parasto sāli.
  • Esiet radoši, tāpēc aizstājiet savās maltītēs sāli ar dažādām garšvielām, zaļumiem, citronu, ķiploku, ingveru, etiķi un pipariem.
  • Pārtikas produktos, kas pagatavoti no nulles, dabiski ir mazāk nātrija nekā lielākajā daļā šķīstošo un iepakoto maisījumu.

Pārskatiet ēdienkarti

Foto: Pexel.com

Domājot par veselību, ieteicams izlasīt sarakstu ar īpašu vērību. Jūs būsiet pārsteigti, jo daudzu produktu alternatīvas ir ne tikai veselīgas, bet arī garšīgas.

Gaļa, zivis, pākšaugi, olas un rieksti

Foto: Pexel.com

Pārtika ar augstu nātrija saturu

  • Kūpināta, sālīta, konservēta gaļa, zivis vai mājputni, bekons, auksti gaļas gabali, šķiņķis, desas, sardīnes, kaviārs un anšovi;
  • Burito un picas;
  • Konservēti ēdieni, piemēram, ravioli, dažādas pastas un čili;
  • Sālīti riekstiņi;
  • Konservētas pupiņas.

Alternatīvas ar zemu nātrija saturu

  • Jebkura svaiga vai saldēta liellopu gaļa, jēra gaļa, cūkgaļa, mājputnu gaļa un zivis;
  • Olas;
  • Zemesriekstu sviests ar zemu nātrija saturu;
  • Žāvēti zirņi un pupiņas, kas nav konservētas;
  • Zivju konservi ar zemu nātrija saturu;
  • Nosusināti, ūdenī vai eļļā pildīti zivju vai mājputnu konservi.

Piena produkti

Foto: Pexel.com

Pārtika ar augstu nātrija saturu

Paniņas;

  • Parastais un kausētais siers, siera pastas un mērces;
  • Biezpiens.

Alternatīvas ar zemu nātrija saturu

  • Piens, jogurts, saldējums un ledus piens;
  • Sieri ar zemu nātrija saturu, krējuma siers, mocarella.

Maize, graudi un graudaugi

Foto: Pexel.com

Pārtika ar augstu nātrija saturu

  • Maize un maizītes ar sālītām virsmām;
  • Ātrmaizes, miltu, biskvītu, pankūku un vafeļu maisījumi;
  • Pica, grauzdiņi un sālīti krekeri;
  • Fasēti, apstrādāti garšvielu maisījumi kartupeļiem, rīsiem, makaroniem un pildījumam.

Alternatīvas ar zemu nātrija saturu

Maize, bageles un maizītes bez sālītām virsmām;

  • Smalkmaizītes un lielākā daļa ēšanai gatavu graudaugu;
  • Visi rīsi un makaroni, bet nepievienojot sāli, kad gatavo;
  • Kukurūzas un miltu tortiljas un nūdeles ar zemu nātrija saturu;
  • Krekeri un maizes kociņi ar zemu nātrija saturu.

Zupas

Foto: Pexel.com

Pārtika ar augstu nātrija saturu

Parasta konservēta un dehidrēta zupa, buljons;

  • Tase nūdeļu un garšvielu maisījums.

Alternatīvas ar zemu nātrija saturu

Konservētas un dehidrētas zupas ar zemu nātrija saturu;

  • Dārzeņu zupas;
  • Mājas zupas bez pievienotas sāls.

Dārzeņi un augļi

Foto: Pexel.com

Pārtika ar augstu nātrija saturu

  • Konservēti dārzeņi un dārzeņu sulas;
  • Olīvas, marinēti gurķi, skābēti kāposti un citi marinēti dārzeņi;
  • Dārzeņi no šķiņķa, bekona vai sālītas cūkgaļas;
  • Tomātu mērces un salsa.

Alternatīvas ar zemu nātrija saturu

  • Svaigi un saldēti dārzeņi bez mērcēm;
  • Konservēti dārzeņi, mērces un sulas ar zemu nātrija saturu;
  • Svaigi kartupeļi un kartupeļu biezenis;
  • Tomātu sula ar zemu sāls saturu;
  • Svaigi augļi, žāvēti augļi.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv