© Foto: pixabay.com

Pierastajam priekšstatam par kafiju kā uzmundrinošu un smadzenes stimulējošu dzērienu pēdējos gados ir pievienojusies vēl kāda īpašība: tā ierobežo liekā svara rašanos.

Kafija savu uzmundrinošo efektu nodrošina ar tajā esošo kofeīnu. Kofeīns bloķē hormona adenozīna relaksējošo iedarbību. Nomācot šo “nomierinošo” hormonu, paaugstinās serotonīna un citu par garastāvokli atbildīgo hormonu ražošanas līmenis. Rezultātā palielinās efektivitāte, koncentrēšanās spējas un labs garastāvoklis.

Par dažādiem kafijas veidiem lasiet šeit.

Kofeīna stiprās un vājās puses

Foto: pixabay.com

Kofeīns var paātrināt svara zudumu vai nedaudz palēnināt papildu kilogramu pieaugumu, bet ne vairāk, uzskata Ketrīna Zeratska, Amerikas Diētas asociācijas sertificēta dietoloģe un Mayo klīnikas eksperte. Ir vairākas teorijas, kas izskaidro, kāpēc kofeīns ietekmē svara zudumu.

Samazinās ēstgriba. Kofeīns uz īsu brīdi mazina vēlmi ēst. Kaloriju dedzināšana. Kofeīns stimulē termoģenēzi, tas ir, ķermeņa siltuma un enerģijas ražošanu, tāpēc aktivizējas un uzlabojas vielmaiņa, pastiprinās taukskābju oksidēšanos un to izvadīšanu no taukaudiem.

Tas gan notiek tādā mērā, kas nav pietiekams, lai izraisītu ievērojamu svara zudumu.

Droši varot teikt tikai vienu: kafijas tauku dedzinošā iedarbība nav pietiekami pētīta. Tāpēc tā jālieto ar mēru, neaizmirstot par svarīgiem ierobežojumiem.

Cilvēks, kas sver 70 kg, var patērēt ne vairāk kā 500 mg dienā (pāris tasītes), pretējā gadījumā iespējams, ka radīsies paaugstināta uzbudināmība, paaugstināts asinsspiediens, bezmiegs, slikta dūša un citas reakcijas. Devu pārsniedzot palielinās iespējamā atkarība no kofeīna, tādā gadījumā svara zudums samazinās un dažkārt nemaz nav jūtams.

Zaļā kafija pret lieko svaru

Foto: pixabay.com

Zinātnieki ir novērojuši, ka bezkofeīna kafijai ir arī zināma ietekme uz svara kontroli, jo kafija papildus kofeīnam satur arī citas vielas, kas “atbild” par cīņu ar lieko tauku daudzumu.

Visaktīvākā cīņā ar svaru ir tā sauktajai zaļajai kafijai - negrauzdētas parastās kafijas pupiņas. Izrādās, ka zaļās pupiņas satur hlorogēnskābi, spēcīgu antioksidantu, un tai ir tauku dedzinoša iedarbība.

Hlorogēnskābe kavē glikozes uzņemšanu tievajās zarnās, kā arī veicina glikozes izdalīšanos no aknām. Rezultātā glikozes līmenis asinīs samazinās un organisms sāk dedzināt tauku šūnas (enerģijai), nevis ogļhidrātus. Tauki tiek sadedzināti, asinsspiediens pazeminās.

Tauku dedzināšanas efekts, kas ir spēcīgāks nekā melnajai kafijai, ir saistīts ar to, ka zaļajā kafijā hlorogēnskābe saturs ir vairākas reizes lielāks. Kafijas grauzdēšanas procesā samazinās šīs skābes daudzums - pēc 12 minūšu kafijas pupiņu apstrādes 230°C temperatūrā skābes daudzums samazinās par 50%, bet 250°C temperatūrā 21 minūti skābe gandrīz pazūd.

Zaļā pret melno kafiju

Foto: pixabay.com

Žurnālā The Journal of International Medical Research 2007.gadā parādījās pētījumi, kas apstiprināja zaļās kafijas efektivitāti svara zaudēšanā. Eksperimentā tie, kas dzēra zaļo kafiju, zaudēja 3,6% tauku un zaudēja svaru vidēji par 2,27 kg, bet tie, kas tajā pašā laika periodā dzēra melno kafiju, zaudēja attiecīgi 0,7% tauku un 0,45 kg svara.

Foto: pixabay.com

Klīniskie pētījumi ir devuši sarakstu ar kontrindikācijām, ko var izraisīt zaļā kafija. Kofeīns, kas ir gan zaļajā, gan melnajā kafijā rada: bezmiegu, paātrināta sirdsdarbību, kuņģa darbības traucējumus, sliktu dūšu, paaugstināta uzbudināmību, galvassāpes utt. Saskaņā ar Natural Medicines Comprehensive Database datiem, zaļā kafija jālieto piesardzīgi vai pilnībā jāatceļ, ja ir:

  • neirozes;
  • asins slimības;
  • cukura diabēts;
  • kuņģa darbības traucējumi un kairinātu zarnu sindroms;
  • glaukoma (kofeīns paaugstina acs spiedienu);
  • augsts asinsspiediens;
  • osteoporoze (kofeīns veicina kalcija izskalošanos),
  • ja esat grūtniece vai barojat bērnu ar krūti.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv