© Publicitātes foto

Mūžu dzīvo mūžu mācies, bet…ar paģirām tā diemžēl nav. Lai cik būtu bijis slikti pēc kārtējās ballītes un lūzuma punktā svēti nosolāties to vairs nedarīt, bieži vien nākamajā ballītē solījumi ir piemirsti.

Tad nu vien atliek saglabāt pāris ieteikumus paģiru lāpīšanai un svinēt dzīvi.

Ko darīt?

Ir daudz veidu, kā novērst paģiras. Galvenais no tiem? Nelietojiet alkoholu (ticiet man, šā teikuma rakstīšana sāp vairāk nekā lasīšana). Bet būsim godīgi: ja jūs lasāt šo, jūs, iespējams, esat pāri punktam, no kura nevar atgriezties. Jums, vai nu šobrīd ir paģiras vai arī paredzat, ka tādas būs nākotnē. Ja tas izklausās pēc jums, neesiet pārāk skarbs pret sevi. Ir paģiras — jūsu simptomi pāries un viss būs kārtībā. (Piezīme. Ja ir aizdomas, ka esat saindējies ar alkoholu vai ir smaga atūdeņošanās, pēc iespējas ātrāk dodieties pie ārsta). Bet, ja situācija ir “var iztikt, tik sāp galva vai šķebina”, tad, lūk, daži ieteikumi, kā pārdzīvot nākamo dienu.

Vistas nūdeļu zupa

Publicitātes foto

Augstais nātrija saturs zupā var palīdzēt rehidrēt, savukārt standarta sastāvdaļas ir bagātas ar uzturvielām, kas var palīdzēt cīnīties ar paģirām (vistas gaļā ir olbaltumvielas, burkāni palīdz detoksicēt un nūdeles satur ogļhidrātus, kas palīdz regulēt cukura līmeni asinīs). Sastāvs: vista, burkāni, ķīniešu nūdeles vai itāļu pasta.

Olas

Publicitātes foto

Atcerieties, ka vistas gaļa ir lielisks olbaltumvielu avots, kas var palīdzēt paātrināt atveseļošanos? Tāpat var ar olām. Vārītas, sakultas vai ceptas, sākot savu dienu ar olu (vai divām vai trim), var palīdzēt cīnīties ar novājinošiem paģiru simptomiem.

Ūdens

Publicitātes foto

Pirms ēdat vai dzerat kaut ko citu, izdzeriet daudz ūdens. Paģiru simptomus izraisa dehidrācija, ko izraisa pārmērīga alkohola lietošana. Kāds ir labākais rehidrācijas veids? Ūdens, īpaši labi noderēs tie minerālūdeņi, kas ir bagātāki ar minerālvielām.

Banāni

Publicitātes foto

Dzeltenajos augļos ir daudz kālija, ko ķermenis zaudē pēc alkohola dzeršanas. Kālija trūkums var izraisīt sliktu dūšu un nogurumu, tāpēc pirms ballītes iegādājaties dažus banānus nākamajai dienai.

Marinēti gurķi

Publicitātes foto

Vai esat kādreiz ievērojuši, kā sāls dažreiz var novērst sliktu dūšu? Tas ir tāpēc, ka atūdeņošanos bieži izraisa vemšana vai pārmērīgs alkohola patēriņš, un nātrija zudums ir komplekss piedāvājums. Marinēti gurķi (īpaši marinētu gurķu sula) ir piepildīti ar sāļiem elektrolītiem, kas var palīdzēt jūsu ķermenim ātrāk atgūties.

Rieksti

Publicitātes foto

Rieksti, piemēram, zemesrieksti, valrieksti un mandeles, ir bagāti ar daudzām uzturvielām, kas cīnās pret paģirām, īpaši magniju un olbaltumvielām. Magnijs (kas tiek zaudēts dzeršanas laikā) var palīdzēt organismam sadalīties un izvadīt alkoholu, savukārt olbaltumvielas papildina aminoskābes.

Žeņšeņa tēja

Publicitātes foto

Daudzas tējas var palīdzēt atvieglot pārmērīga alkohola lietošanas seku simptomus (piparmētra un ingvers ir īpaši noderīgi sliktas dūšas mazināšanai). Tomēr žeņšeņa tēja faktiski var saīsināt paģiras, palīdzot organismam ātrāk metabolizēt alkoholu. Un C vitamīnam piegrieziet citronu.

Kokosriekstu ūdens

Publicitātes foto

Kokosriekstu ūdens vienlaikus rehidrēs jūsu ķermeni, vienlaikus aizstājot daudzus vitamīnus un uzturvielas (nātriju, kāliju, elektrolītus un cukuru), ko pazaudējāt pagājušās nakts laikā.

Paģiru zupa

Publicitātes foto

Daudzās paģiru zupās ietilpst bagātīgs buljons, kas pagatavots no kauliem, dārzeņi, piemēram, burkāni un sīpoli, olbaltumvielas, piemēram, vistas vai liellopa gaļa, kā arī daudz garšvielu un garšaugu. Galvenais ir izveidot garšīgu un apmierinošu zupu, kas palīdzēs rehidrēt un sniegs jūsu ķermenim nepieciešamās uzturvielas, lai tas atgūtos.

Publicitātes foto

Tas ir dabisks risinājums. Daudzas paģiru tabletes un dzērieni ir piepildīti ar kofeīnu, cukuru un citiem stimulatoriem, kas ilgtermiņā var pasliktināt pašsajūtu. Savukārt paģiru zupa ir pagatavota no veselām, svaigām sastāvdaļām, ko ķermenim ir viegli sagremot un uzņemt. Tas nesniegs jums īslaicīgu enerģijas palielinājumu, piemēram, dažas tabletes vai enerģijas dzērieni.

Paģiru zupu pagatavo no dažādām barojošām sastāvdaļām, piemēram, dārzeņiem, liesām olbaltumvielām un veseliem graudiem. Šīs sastāvdaļas palīdz papildināt ķermeni ar būtiskām uzturvielām, vitamīniem un minerālvielām, kas tiek zaudētas dzeršanas laikā.

Piemēram, dārzeņi - burkāni, selerijas un sīpoli - ir bagāti ar antioksidantiem, vitamīniem un minerālvielām, kas palīdz organismam detoksicēt un mazina iekaisumu.

Publicitātes foto

Dzeršana var izraisīt gremošanas trakta iekaisumu, izraisot sliktu dūšu, vemšanu un caureju. Paģiru zupa ir viegli sagremojama un saudzīga pret vēderu, kas padara to par ideālu maltīti cilvēkiem, kas cieš no paģirām. Zupas buljons ir viegli sagremojams, savukārt sastāvdaļas tiek pagatavotas līdz mīkstai konsistencei, ļaujot viegli sadalīties un uzņemt barības vielas.

Un, lūk pati recepte, kas ir vairāk nekā 2000 gadus veca tradicionāla korejiešu paģiru zupa.

Publicitātes foto

SASTĀVDAĻAS:

1 kilograms gaļas kaulu (lielos būtu veselīgāk)

8 glāzes, ūdens

½ sīpola, sagriezts

½ burkāna, šķēlēs sagriezts

2 puravi, sasmalcināti

½ tase pupiņu dīgsti (Rimi nopērkami pie Āzijas virtuves produktiem)

½ tase sagrieztu redīsu

½ tase sagrieztu kāpostu (der visi krustzieži)

¼ tase spinātu

¼ tase sagrieztu šitaki sēņu

2 ķiploka daiviņas, maltas

1 ēdamkarote sezama eļļas

1 ēdamkarote sojas mērces

sāls un pipari pēc garšas

sarkano piparu pārslas vai pulveris (pēc izvēles)

vārīti rīsi, pasniegšanai

PAGATAVOŠANA

  • Lielā katlā liek liellopa kaulus un ūdeni. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, pēc tam samazina siltumu līdz minimumam un ļaujiet vārīties uz lēnas uguns 1-2 stundas vai līdz buljons ir bagātīgs un garšīgs.
  • Izkāš buljonu un izmet kaulus. Noņem liekos taukus no buljona virsmas.
  • Ielej buljonu katlā un pievieno sīpolu, burkānu, puravu, pupiņu dīgstus, redīsus, kāpostus, šitaki sēnes un ķiplokus. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, pēc tam samazina karstumu līdz minimumam un ļauj vārīties 20-30 minūtes vai līdz dārzeņi ir mīksti.
  • Pievieno sezama eļļu, sojas mērci, sāli, piparus un sarkano piparu pulveri (ja lieto) pēc garšas. Kad gatavs, iemet spinātus.
  • Pasniedz karstu ar vārītiem rīsiem. Izbauda gardo un barojošo paģiru zupu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv