Rudens nepelnīti tiek pielīdzināts drūmajam gadalaikam. Vakari kļūst garāki, saule spīd mazāk. Bieži vien rudens vakari tiek saukti par drēgnajiem. Lai arī kāda realitāte valdītu ārā, mājās vienmēr var radīt svētku sajūtu.

Un lielisks veids kā to izdarīt ir nopirkt jaunu krūzi un uzvārīt gardu silto dzērienu. Un kā saka “Zvaigzne Cafe” barista Niks - rudens karstie dzērieni labāk izskatīsies stikla krūzē vai glāzē.

Vienkārši pagatavojami karstie dzērieni

Tās ir visas vasarā lasītas augu tējas. Liepziedu, piparmētru, kumelīšu. Tomēr, lai tās padarītu nedaudz interesantākas, cukura vai medus vietā var pievienot kādu eksotiskāku sīrupu, piemēram, kļavu sīrupu. Vēl lieliski tējas papildinās kaltētas dzērvenes vai citrona miziņa. Tomēr, ja gribas mazu vakara ballīti, piedāvāju dažas dzērienu receptes, kas ir ātri pagatavojamas.

1.Karstais dzērveņu un piparmētru tējas dzēriens

Publicitātes foto

Katliņā ielej 1 glāzi ūdens un pievieno 4 krustnagliņas, 1 kanēļa standziņu, sauju saldētas ogas, glāzi dzērveņu sulu un šķēlītēs sagrieztu pusi apelsīnu. Dzērienu vāra uz lēnas uguns, līdz tas sāk viegli burbuļot. Citā traukā ieliek piparmētru lapas (derēs arī piparmētru tējas maisiņš) un aplej ar vārītu ūdeni, līdz tēja ievelkas. Kad piparmētru lapas ievilkušās, tās izņem, un tējai pievieno dzērveņu sulas dzērienu. Pēc vajadzības to saldina ar medu vai sīrupu.

2.Smiltsērkšķu dzēriens ar ingveru

Publicitātes foto

Šis dzēriens būs ne tikai gards, bet arī organismu stiprinošs. Smiltsērkšķis ir lielisks imūnsistēmu stiprinošs līdzeklis, kura sastāvā ir vairāk nekā 190 bioloģiski aktīvas vielas. Smiltsērkšķu sula savienojumā ar ingveru ir organismu vispār spēcinošs dzēriens, kas sasilda, stimulē asinsriti un paaugstina organisma spēju pretoties infekcijām.

Katliņā lej ābolu un smiltsērkšķu sulu, pievieno ingvera sakni. Ābolu sulas attiecības pret smiltsērkšķu sulu ir 1 pret 3 - 200 gramu smiltsērkšķu sulas un 600 gramu ābolu sulas, ingveru labāk sarīvēt. Uz šo dzēriena daudzumu tās būtu 3 ēdamkarotes ingvera. Garšai pievieno 1 kanēļa standziņu. Kad dzēriens uzmet burbuli, pievieno 3 ēdamkarotes medu, samaisa un gatavs.

3.Ābolu tēja ar garšvielām

Publicitātes foto

Vienu glāzi ūdens uzvāra nelielā katliņā, pievieno tam 4 krustnagliņas, 2 kanēļa standziņas un 1 anīsa zvaigzni. Tad pievieno savu iecienīto tēju un ļauj tai ūdenī ievilkties trīs minūtes. Lai nebūtu tējas biezumu, labāk izmantot tējas maisiņu, kuru pēc tam var viegli arī izņemt. Dzērienā iemaisa nesaldinātu 1 glāzi ābolu sulu un 2 tējkarotes medu. Katliņu vēlreiz uzliek uz plīts un nedaudz uzkarsēt. Sagriež šķēlītes ābolu (pietiks ar 4 - 6 ābolu šķēlītēm - tas atkarīgs no ābolu šķirnes). Šķēlītes glīti izkārto glāzes vai krūzes apakšā un aplej ar pagatavoto dzērienu.

“Šīm “vienkāršajam tējām” ir simtiem variantu. Galvenais ir izvēlēties savu iecienītāko tēju, uzkarsēt mīļāko sulu un pievienot Ziemsvētku garšvielu maisījumu. Kā laba alternatīva garšu dažādībai noder veikalos nopērkamie sīrupi,” atzīst barista Niks.

Karstie dzērieni ar “rozīnīti”

Šajā rudens dzērienu terapijā ir tie karstie dzērieni, kas prasa lielāku sagatavošanās laiku.

1.Karstā alus dzēriens

Publicitātes foto

Šo dzērienu pagatavo no bezalkoholiskā alus, ābolu sulas, izkausēta cukura un garšvielām. Katliņā ielej 1 litru bezalkoholisko alu, 200 ml ābolu sulas, ieliek 1 anīsa zvaigzni, 5 krustnagliņas, 6 ēdamkarotes izkausēta cukura un vienu ar mizu sagrieztu apelsīnu. Dzērienu uzkarsē un nogaršo, jo iespējams apiņu rūgtuma dēļ prasīsies nedaudz cukura. Vēlreiz visu viegli samaisa un lej glāzēs. Profesionāļi iesaka to dekorēt ar svaigu apelsīna šķēlīti.

2.Smaržīgo piparu dzēriens

Publicitātes foto

Pagatavošanas process: uz dubultā salocītas marles liek kanēli, krustnagliņas un smaržīgos piparus, tad marles stūrus paceļ un apsien ar auklu, izveidojot maisiņu. 1 litra ūdenī ielej ābolu sulu un pievieno cukuru, un katliņu liek uz lēnas uguns. Kad cukurs vai cits saldinātājs izkusis, ieliek garšvielu maisiņu. Pievieno dažas šķēles apelsīna un uzliek katliņam vāku. Šo dzērienu karsē uz ļoti lēnas uguns apmēram 2 stundas. Dzēriens nedrīkst vārīties. Pēc 2 stundām izņem garšvielu maisiņu un dzēriens gatavs. Glāzē var ielikt ābolu šķēlītes un dzērvenes.

3.Karstais vīnogu dzēriens

Publicitātes foto

Arī šā karstā dzēriena pagatavošanai vajadzīgs ilgāks laiks. Sastāvdaļas: puskilograms tumšās vīnogas (ātrākam pagatavošanas veidam var izmantot vīnogu džemu vai sīrupu), 8 glāzes ūdens, pusglāze cukura, 8 krustnagliņas, 4 kanēļa standziņas, šķipsniņa malta muskatrieksta, marle.

Pagatavošana: lielā katlā ielej 2 glāzes ūdens un pievieno puskilogramu vīnogu, nepārtraukti maisot ,uzvāra. Kad dzēriens ir sācis vārīties, noņem no uguns un izlaiž caur sietu. Izkāsto šķidrumu vēlreiz izlaižot caur marli, lej atpakaļ katliņā, pievieno cukuru, garšvielas un 6 glāzes ūdens. Katliņam uzliek vāciņu un karsē un lēnas uguns apmēram 3 stundas. Kad dzēriens gatavs, to vēlreiz izlaiž caur sietu. Atšķirībā no smarzīgo piparu dzēriena, šo var uzglabāt ledusskapī un nākamo reizi tikai sasildīt. Ir arī variants, kur gatavam dzērienam pievieno šķipsniņu čilli pulvera - asumiņam.

4.Citrona timiāna zaļā tēja

Publicitātes foto

Citrusaugļu tēja ir tik atsvaidzinoša, ka bieži vien tiek salīdzināta ar vasaru. Uz litru ūdens vajadzīgi 8 zaļās vai jasmīna tējas maisiņi, 6 timiāna zariņi, pustējkarote rīvētas citrona miziņas, ¼ tase medus, 3 ēdamkarotes citrona sulas.

Pagatavošana: katliņā uzvāra ūdeni, noņem no uguns un pievieno tējas maisiņus un timiāna zariņus. Uzliek vāku un atstāj uz 3 minūtēm. Pēc tam izņem maisiņus un zariņus, pievieno medu un citrona sulu, kārtīgi samaisa un tūlīt dzer.

5.Karstais mandeļu krējuma dzēriens

Publicitātes foto

Sastāvdaļas: 100 grami saldkrējuma sviesta, 1 glāze cukura, 2 glāzes vaniļas saldējums, 2 tējkarotes mandeļu ekstrakta, šķipsniņa malts muskatrieksts.

Pagatavošana: nelielā katliņā uz lēnas uguns karsē sviestu un cukuru, līdz sviests ir izkusis. Silto masu pārlej blenderī, kur pievieno vaniļas saldējumu un mandeļu ekstratu. Visu saputo līdz vienmērīgai masai. Šo maisījumu var uzglabāt slēgtā traukā ledusskapī 1 nedēļu.

Lai pagatavotu 1 porciju dzēriena vajadzēs: ¼ tējkaroti pagatavotās masas, kuru aplej ar ¾ glāzes verdoša ūdens. Visu kārtīgi samaisa un uzkaisa nedaudz maltā muskatrieksta. Dzer uzreiz pēc pagatavošanas. Viena glāze satur aptuveni 250 kalorijas (tas atkarīgs, kāds sviests un saldējums izmantots).

6.Aprikožu tēja ar garšvielām

Publicitātes foto

Tradicionāli Amerikā šo dzērienu dzer brokastīs kopā ar pankūkām, tomēr tas ir arī lielisks rudens siltais dzēriens.

Sastāvdaļas: 2 kanēļa standziņas, 10 krustnagliņas, 3 glāzes ūdens, 2 tējas maisiņi (pēc izvēles - melnā, zaļā vai augu tēja), 3 glāzes aprikožu nektāra vai džema, ¼ citrona sulas, marle.

Pagatavošana: līdzīgi kā smaržīgo piparu dzērienam, kanēli un krustnagliņas iesien dubultā marles maisiņā. Uzvārītā ūdenī ieliek garšvielu un tējas maisiņus. Uzliek vāciņu un patur 5 minūtes. Pēc tam izmet maisiņus un pievieno aprikožu nektāru vai džemu un citrona sulu. Visu kārtīgi izmaisa, un pasniedz stikla glāzē.

7.Londonas miglas dzēriens

Publicitātes foto

Tējas dzēriens sastāv no Earl Grey tējas, piena un vaniļas sīrupa (vai medus), žāvētas lavandas. Pienu var aizvietot ar auzu pienu.

Pagatavošana: uzvāra ūdeni un ieliek tējas maisiņu ar lavandu. Saputo vai tvaicē pienu un vaniļu. Ja mājās nav espreso aparāta, var saputot ar mazo rokas blenderi vai pat ar rokām. Kad piens ar vaniļu ieguvis vajadzīgo konsistenci, to pārlej tējai un pārkaisa ar lavandu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv