2.lapa

Francijas virtuve - pasaules etalons gastronomijā

Sanita Miķelsone:

Daudziem no mums Francijas vārds asociējas ar kaut ko baudpilnu, izsmalcinātu un gaumīgu, un, neskatoties uz pēdējā laika protestiem Parīzē, kur visas ielas ir noklātas ar atkritumiem, jebkura sieviete tomēr grib doties uz šo romantisko pilsētu. Vai tas ir kino industrijas spēks vai neapsīkstoša cerība, ir grūti teikt, bet kaut kas īpašs šajā valstī tomēr ir. Francijā ir apmēram 630 Michelin restorānu un tūkstošiem citu restorānu, kur iespējams notiks jūsu dzīves neaizmirstamākā maltīte. Francija var lepoties ar slavenākajiem un prestižākajiem vīna dārziem, kuru vīni jūs neatstās vienaldzīgus, ar lielpilsētu, kas ir modes meka, un ciematiem, kur būs jūsu dzīves romatiskākie mirkļi.

Ēdiens Francijā, tas noteikti liks jums aizdomāties, jo vīns un ēdiens Francijā ir kultūra, daļa no dzīves un skatījuma uz to.

Lai gan visur ir dažādi cilvēki un dzīves līmeņi, man gribētos ticēt, ka tomēr lielāka daļa cilvēku vecajās Eiropas valstīs lepojas ar savu mantojumu un to godā. Viens gan ir tiesa, es atminos, ka pirms vairākiem gadiem rakstīju savu bakalaura darbu par vīna kulturu Latvijā un pētīju arī Eiropas valstis - liela daļa jaunās paaudzes “pārslēdzas” uz citiem dzērieniem: alu vai bezalkoholiskajiem dzērieniem, atstājot vīna kultūru Āzijas patērētāju nagos, kas pēdējos gados ir vieni no lielākajiem vīna patērētājiem.

Francijas virtuve jau viduslaikos sāka uzņemt apgriezienus, bet patiesībā tieši itāļi ir tie, kas lielā mērā ietekmēja kaimiņu zemi. Kad itāļu princese no Florences Katrina de' Mediči 1533.gadā apprecējās ar Francijas Karali Henriju II, viņa līdzi paņēma savu šefpavāru, kas ieviesa krasas izmaiņas visā franču virtuvē, atvedot līdz gan ķiploku, sēnes, gan slavenās trifeles. Politiskie notikumi laika gaitā ir ietekmējuši ne tikai cilvēku dzīves, bet arī to, kā un no kā tiek gatavots ēdiens.

Kad norisinājās Francijas revolūcija, tieši tad sāka dzimt franču virtuve, ko pazīstam arī mūsdienās un kas ielika pamatus ēdieniem, ko varam atrast restorānos vēl šodien.

Viens no pionieriem, šefpavārs un ēdienu aprakstītājs Ogists Eskofjē (Auguste Escoffier) izveidoja recepšu grāmatu ar vairāk nekā 5000 receptēm, kas ielika pamatus modernajā Francijas virtuvē.*

Šodien pavāriem ir iespēja ļaut vaļu savai iztēlei un strādāt ar izejvielām no visas pasaules. Netflix ir interesantas dokumentālo filmu sērijas “Chef’s table: France”, kas ļauj ieskatīties aizraujošajā virtuves darbā un šefpavāru dzīvē.

*https://www.ecpi.edu/blog/a-brief-history-of-french-cuisine

https://www.escoffier.edu/about/history-and-timeline/

Foto: Lana Fursova

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā