Paaugstinātas dārza dobes var izmantot gandrīz jebkurā vidē - komerciālā vai dzīvojamā vietā, lai atdzīvinātu zonas ar krāsu, formu un pat ēdamām lietām. Neatkarīgi no uzstādījuma, paaugstinātas dārza dobes paver iespēju apvienot un atdzīvināt noteiktas vietas ar ziediem, kokiem, ziedošiem krūmiem vai dārzeņiem.

Elegantas, iegarenas paaugstinātas stādāmās dobes var veidot tā, lai tās atbilstu pieejamajai videi. Dārzeņu dārzniekiem patīk paaugstinātas dobes, jo tās ir vieglāk ravēt un kopt. Izmantojot paaugstinātas dobes, var vieglāk sasniegt stādījumu centru un novērst kaitēkļu bojājumus.

Paaugstināto dārza dobju priekšrocības

Foto: Pexels.com

Paaugstinātas dārza dobes ir lieliski piemērotas vietām ar sliktu augsni vai drenāžu. Tās ievērojami atvieglo darbu dārzā, jo nav tik zemu jāliecas. Dobes arī piešķir dārzam patīkamu estētiku, un tās var iekļaut citos elementos, piemēram, terasē, lapenē vai pie ugunskura. Dobes augstums un izmērs noteiks materiālu izvēli. Vislabāk izmantot izturīgu koku, kas ir izturīgs pret puvi.

Veci dzelzceļa gulšņi, ciedrs vai zem spiediena apstrādāta priede ir īpaši labi paaugstinātu dobju veidošanai. Materiāla izvēle būs atkarīga no tā, vai dārza dobēs tiks audzēti ēdami dārzeņi. Paaugstinātas dobes ir noderīgas vietām ar sliktu augsni un sliktu drenāžu.

Paaugstinātās dārza dobes vietas plānošanu nosaka ara dārza estētika un augsto dobju novietojumu nosaka tas, kas tajās atradīsies. Saule, piekļuve ūdenim, iespējamās kaitēkļu problēmas un apkopes vienkāršība - jāapsver jau laikus.

Dārza dobes veidošana, izmērs un materiāli ir veidotāju ziņā. Paceltais dobes rāmis var būt tikpat vienkāršs kā uz zemes. Paaugstināta dobe, kas ir vismaz 1 vai 1,5 metru augsta, nodrošinās vieglu piekļuvi, savukārt saknēm būs daudz vietas augšanai.

Foto: Pexels.com

Pirms paceltā dobes rāmja novietošanas konkrētajā vietā, rāmja apakšā jāpievieno materiāls ar platu tīklu vai sietu, kas pasargās no nezālēm, bet sliekas varēs turpināt bagātināt augsni.

Ko likt zem paceltām dārza dobēm?

Ja pirmo reizi plāno izmantot paaugstinātas dārza dobes, var rasties jautājums, vai dobes apakšu vajadzētu ar kaut ko izklāt. Atbilde būs atkarīga no paaugstinājuma veida, ko plāno izmantot, un no augiem, ko plāno audzēt.

Vairumā gadījumu paceltās dārza dobes ir jāizklāj. Ar terminu "paaugstināta dārza dobe" visbiežāk tiek apzīmēta dārza dobe, kas ir uzbūvēta ar kaut kādām malām (neatkarīgi no tā, vai dobea atrodas tieši uz zemes vai tiek atbalstīta ar kājām).

Paceltās dārza dobes iesaka izklāt vairāku iemeslu dēļ. Dobēm, kas atrodas tieši uz zemes, odere samazina nezāļu klātbūtni; attur no kaitēkļiem (piemēram, kurmjiem); padara dobi izturīgāku; izolē augsni un palīdz uzturēt vienmērīgāku temperatūru; novērš iespējamo ķīmisko vielu izskalošanos augu saknēs.

Dobes, kas balstās uz kājām, tiek būvētas vai ražotas ar dibenu. Šo vietu iesaka izklāt ar caurlaidīgu materiālu (piemēram, nezāļu paklājiņu), lai palīdzētu saglabāt struktūru un novērstu augsnes zudumu laistīšanas laikā. Ko likt uz paceltas dārza dobes dibena?

Foto: Pexels.com

Paaugstinātās dārza dobes apšuvumam ieteicamie materiāli atšķirsies atkarībā no vairākiem faktoriem, arī no dobes veida, dārza mērķiem un vides. Populārākās izvēles ir šādas agrotīkls ar platu tīklojumu, jo šis materiāls pasargā no nezālēm un nelabvēlīgiem dzīvniekiem un ielaidīs labvēlīgos kukaiņus, kas ir būtiski veselīgam dārzam. Piemēram, sliekas, palīdz uzirdināt un bagātināt augsni, kas labvēlīgi ietekmē augu veselību.

Noderīgs dobes apakšas izklāšanai ir arī nerūsējošā tērauda siets. Šis izturīgais materiāls ir izstrādāts tā, lai dzīvnieki nevarētu un lai tie neiznīcinātu augu saknes.

Audekla maisi vai kartupeļu maisi būs lieliski aizturēs nezāļu augšanu un palīdzēs novērst nevēlamu nezāļu augšanu, kas pārsteidz paceltās dārza dobes. Audekla maisi ir pietiekami poraini, lai ielaistu ūdeni, bet pietiekami izturīgi, lai neļautu iekļūt nezālēm.

Pat vienkāršākais un lētākais materiāls ir laikraksti vai kartons, kas var palīdzēt novērst nezāļu augšanu zem dārza dobēm. Uzlieciet uz laikrakstiem vai kartona dārza dobes, un pēc tam uzlieciet virsū augsni un kompostu.

Visus materiālus, izņemot avīzi vai kartonu, jāpiestiprina pie dobes dēļiem, lai nepārvietotos visa gada garumā.

Lai augsnē saglabātos mitrums

Foto: Pexels.com

Izvēloties oderes materiālu, jāņem vērā augu nepieciešamība pēc mitruma. Paaugstinātas dobes, visticamāk, gaisa plūsmas dēļ izžūs ātrāk nekā dobes uz zemes. Pievienojot dobei absorbējošu materiālu slāni, piemēram, sasmalcinātu avīzi un kartonu, tas palīdzēs saglabāt mitrumu augsnē. Labs komposta maisījums un mulčas slānis paaugstinātajā dobē arī palīdzēs samazināt mitruma iztvaikošanas ātrumu.

Jāizvairās no paaugstinātā dārza dobju apšuvuma ar plastmasu, jo tas novērš gan drenāžu, gan var noslīcināt augu saknes. Ja ir nezāļu un kaitēkļu problēma, jāapsver iespēja uzstādīt metāla sieta, auduma vai agrotīkla un kartona kombināciju.

Foto: pixabay.com

Ir svarīgi ik pa laikam (parasti ar katru jaunu stādījumu) apgriezt un uzlabot augsni paaugstinātajā dobē, tāpat kā parastajās dobēs.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv