© Foto: Plants Happy Botanical Studio

Mainoties gadalaikiem, mainās arī telpaugu vajadzības. Rudenī saule spīd retāk, temperatūra kļūst zemāka un jūsu augi noteikti pamanīs šīs izmaiņas. 

Uztraukumam nav pamata, bet ir jāievieš dažas izmaiņas jūsu augu kopšanas rutīnā, lai tie turpinātu būt veselīgi un skaisti.

  • Ja ir iespēja, tad pārvietojiet augus tur, kur tie var saņemt visvairāk gaismas.

Foto: Plants Happy Botanical Studio

  • Jūsu augiem būs nepieciešams mazāk ūdens, jo temperatūra un saules gaismas daudzums, ko tie saņem, samazinās. Pirms laistīšanas turpiniet pārbaudīt augsnes mitrumu. Iespiediet pirkstu augsnē apmēram 3 cm dziļumā. Ja augsne ir mitra, tā pielips pie pirksta un jūsu augam nav nepieciešama laistīšana. Ja augsne ir sausa, pirksts paliks tīrs, un ir pienācis laiks laistīt telpaugus.

Foto: Plants Happy Botanical Studio

  • Rudenī un ziemā gaisa mitrums ir zemāks. Tā kā lielākā daļa telpaugu parasti nāk no tropu apgabaliem, tie novērtēs papildus mitrumu. Tādēļ, ja nelietojat gaisa mitrinātāju, iesakām augus ik pa laikam apsmidzināt ar ūdeni.

Foto: Plants Happy Botanical Studio

  • Tā kā augu augšana strauji palēninās, tad tiem nav nepieciešams papildu mēslojums, tomēr jāpievērš uzmanība, ka ir augi, kas turpina augt un attīstīties, tādēļ tos ik pa laikam ir jālaista ar mēslojumu.

Foto: Plants Happy Botanical Studio

  • Jūsu istabas augi var sākt nomest lapas, pielāgojoties vēsākai temperatūrai un zemākam apgaismojuma līmenim. Tā ir pilnīgi normāla jūsu augu dzīves cikla daļa, tāpēc nekrītiet panikā un pārliecinieties, ka mitrums un temperatūra ir nepieciešamajā daudzumā. Brūnās lapas nogrieziet.
  • Pastāv liela iespēja, ka pēc pavasara un vasaras jūsu augs ir izaudzis no sava poda, tādēļ rudens aizvien ir piemērots laiks, lai pārstādītu augus.

Foto: Plants Happy Botanical Studio

  • Augus, kas pēc siltās sezonas ienesti iekštelpās ir īpaši jānovēro un vajadzības gadījumā jāapstrādā. Pastāv liela iespējamība ar šiem augiem mājvietā ienest kukaiņus, kas dzīvo uz auga vai tā augsnē. Svarīgi, sākumā tos pilnībā izolēt no citiem augiem.

Dzīves steidzīgajā ritmā ne vienmēr sanāk atvēlēt laiku kārtīgai telpaugu apkopei, īpaši, ja augu ir daudz. Lai izsvītrotu no darāmo darbu saraksta augu kopšanu - to var izdarīt Plants happy studija. Katra klienta situācija tiek izskatīta individuāli, ir iespējama pārstādīšana, apkope un konsultācija gan studijā, gan pie jums mājās vai darbavietā.

Foto: Plants Happy Botanical Studio

Rakstu sagatavoja Plants Happy Botanical Studio (Strēlnieku iela 13, Rīga), Instagram @plantshappycom

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv