Katrai gada sezonai telpaugu kopšanā raksturīgi savi noteikumi. Ziema ir gada tumšākais laiks. Tas ir laiks, kad liela daļa augu šķiet kā “iesaldēti”, bet patiesībā vairumam augu ziemas tumšais periods kļūst par miera periodu, līdzīgi kā lāčiem ziemas miegs.

Garajos, tumšajos mēnešos daudzi augu draugi varēja saskarties ar virkni dažādu problēmu, kas tiešā veidā bija saistītas gan ar samazinātu gaismas daudzumu, gan radiatoru vai siltināto grīdu radīto sauso gaisu telpās, citi cīnījās ar kukaiņiem, kad viņu stresā novājinātie augi kļuva par kaitēkļu upuriem.

Lapu dzeltēšana, to nomešana, auga saļimšana, pārlaistīšana bija šā tumšā gadalaika telpaugu īpašnieku populārākās raizes.

Toties, iestājoties pavasarim, daudzas no iepriekšminētajām problēmām ir iespējams labot vai nepieļaut. Dienas kļūst aizvien garākas, saulaino dienu skaits kļūst biežāks un mainās arī temperatūra. Marts cilvēkos raisa jaunu enerģijas pieplūdumu rosīties mājās, daudziem pēc mierīgi aizvadītā ziemas perioda ir vēlme vai vajadzība pārstādīt esošos telpaugus vai iegādāties jaunus. Mainoties gadalaikiem, mainās arī virkne telpaugu uzturēšanas nosacījumu, kurus būtu vērts atgādināt gan pieredzējušiem urbānajiem dārzniekiem, gan tiem, kuri tikai sāk savu karjeru zaļo pirkstiņu pasaulē.

Apgaismojums

Publicitātes foto

Viens no telpaugu audzēšanas svarīgākajiem faktoriem ir apgaismojums, pēc tā ir jāizvēlas konkrēts augs, kas jutīsies labi konkrētā dzīvokļa vai mājas zonā. Pavasarī apgaismojums mainās, tas nozīmē, ka, saņemot vairāk gaismas, telpaugi, kas, iespējams, ziemu ir pavadījuši kā miera periodu un nav intensīvi auguši, sāks augt. To var novērot pavisam vienkārši - augam sāk augt jaunas lapas. Augot augs patērē vairāk resursu, nekā tam ir bijis vajadzīgs iepriekš. Tas nozīmē, ka, ja ziemas periodā galvenais bija telpaugu neiekaltēt, nepārliet vai nenosaldēt, tad šobrīd tas sāks prasīt vairāk jūsu uzmanības. Caur zaļajām lapām uztverot dienas gaismu, mainīsies auga vajadzība pēc ūdens un minerālvielām. Varēs novērot, ka augsnes substrāts izkalst ātrāk. Atkarībā no laistīšanas rutīnas, kādu ievērojat, pavasarī tā kļūs vai nu biežāka vai ūdens daudzums, ko vienā laistīšanas reizē dosiet augam, būs lielāks.

Temperatūra

Publicitātes foto

Saules radītais apgaismojums maina arī temperatūru. To varam sajust ne tikai izejot ārā, bet arī iekštelpās. Caur loga stiklu, apvienojumā ar vēl aizvien pieslēgto apkuri, telpās brīžiem var kļūt ļoti sauss un silts, kas galvenokārt lielākajai daļai tropisko augu nepatīk un izraisa stresu. Toties sausmīļiem šāds apstākļu salikums pat ļoti patiks - sukulentiem un kaktusiem, kā arī pāris izturīgākiem, mazprasīgākiem zaļajiem telpaugiem. Gan siltais gaiss, gan tiešie vai kliedētie saules stari jeb vienkārši gaišāks laiks radīs nepieciešamību mainīt iepriekš minētos augu kopšanas paradumus un laistīšanas biežumu.

Saules apdegumi

Publicitātes foto

Ja esam veiksmīgi pārdzīvojuši ziemas sezonai raksturīgos izaicinājumus, tad pavasaris atnes savējos. Šoreiz tie saistīti ar tiešas saules gaismas izraisītiem apdegumiem. Tas ir kārtējais stress, ko šajā sezonā mēdz piedzīvot telpaugi - īpaša piesardzība jāievēro ar plānu un gaišu vai krāsaino lapu augiem (“variagated” augi - singonijas, filodendri, kodijas u.c.), jo tieši šie augi ir tie, kas savā uzturēšanā prasa vairāk gaismas, lai to krāsojums būtu izteiksmīgs. Šobrīd gan ir jāatceras, ka šis saulainais periods ir jāuztver ar piesardzību un nebūtu jāļauj augiem vairākas stundas pavadīt dedzinošā saulē. Tādēļ vienmēr iesakām augu novietot tā, lai starp tiešo sauli un telpaugu ir plāns aizkars, kas rada izkliedētu, netiešu gaismu. Ja tomēr augs ir apdedzis un tā lapas ir kļuvušas bālas vai ir radušies apdeguma pleķi, visdrīzāk tās ar laiku atmirs pavisam. Lapas var ļaut augam nomest pašam vai, ja nešķiet īpaši dekoratīvi un pievilcīgi, nogriezt. Tomēr jāatceras, ka saules radītie apdegumi augam ir papildus stress, kas novājina tā imunitāti un augs kļūst daudz uzņēmīgāks pret slimībām un kaitēkļiem. Ja tomēr ir noticis tā, ka liela daļa auga lapu ir daļēji vai pilnībā apdegušas, jāatceras, ka augs turpmāk spēs uztvert dienas gaismu jeb notiks fotosintēze ar daudz mazāku lapas laukumu, tādā gadījumā augi jālaista retāk.

Mēslojums

Publicitātes foto

Pavasaris ir laiks, kad augi sāk mosties no ziemas guļas un sāk intensīvi augt, lai šo augšanu atbalstītu ar laistīšanu vien nepietiks. Talkā jāņem mēslojums. Plašais klāsts, kas pieejams tirgū, ir varen liels, sākot no dažādiem organiskajiem mēslojumiem līdz minerālmēslojumiem. Piedāvājumā var apjukt, pašlaik pieejami dažādas formas - gan berami, gan lejami, gan lēni šķīstoši - mēslojumi. Jāsaka, ka galvenie priekšnoteikumi, lai izdarītu vairāk laba, nekā nodarītu augam sliktāk, ir pirms iegādes izlasīt lietošanas instrukciju. Vienmēr drošāk ir lietot mēslojumu mazākā devā nekā norādīts uz iepakojuma. Svarīgi ievērot arī principu, ka mēsloti tiek augi, kas tobrīd intensīvi aug un pirms mēslošanas ir aplieti. Tipiska mēslošanas kļūda, kas apdedzina auga saknes, ir nepareiza dozēšana, biežums vai mēslojuma lietošana pirms vai ar laistīšanu. Visdrošāk ir apliet augu un pēc tam izmantot mēslojumu, protams, šķidrā mēslojuma gadījumā nepārlejot augu. Mēslošanas biežums katram augam ir ļoti individuāls, tas lielā mērā atkarīgs arī no laistīšanas biežuma - jo biežāk augs tiek laistīts, jo ātrāk tiek izskalotas organiskās vielas.

Telpaugu pārstādīšana

Publicitātes foto

Ja pavasara darbu sarakstā ir telpaugu pārstādīšana, tad augus pēc tās nav nepieciešams mēslot tuvākos mēnešus. Tie no jaunās augsnes spēj uzņemt visu nepieciešamo veiksmīgai augšanai. Piemēram, Plants Happy studijā piedāvājam jau pārstādītus augus jaunā kūdras augsnē, pēc kā augi ilgāku laiku nav jāmēslo.

Mainoties sezonai, mainās apgaismojums, temperatūra, sākās augu intensīvās augšanas periods, kura laikā jāmaina arī kopšanas paradumi. Ja ir nepieciešamība pēc korektas konsultācijas par augu kopšanu un atveseļošanu vai ir vēlme savai dzīvesvietai atrast atbilstošus augus, Plants Happy studijā ir pieejams gan pārstādīšanas pakalpojums un konsultācijas, gan kopšanas produkti, kā arī veselīgi augi un podi. Plants Happy studijas pamatprincips, pēc kura darbojamies, ir dzīvot saskaņā ar dabu. Uzskatām, ka rūpēties par to ir mūsdienu cilvēka svarīga dzīves sastāvdaļa, lai radītu zaļāku šodienu un rītdienu. Vēlamies ar savām zināšanām un pieredzi palīdzēt ikvienam gūt augu stādīšanas prieku un parādīt to, ka augu kopšana nav sarežģīta un var likt mums pašiem justies labi.

Publicitātes foto

Rakstu sagatavoja Plants Happy Botanical Studio (Strēlnieku iela 13, Rīga), Instagram @plantshappycom

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv