© Foto no personiskā albuma

Bildē redzamā medņu vista katru pavasari klīst pa Pāvilostu. Šis foto uzņemts bērnudārza pagalmā. Putni un dzīvnieki vienmēr mīt blakus cilvēkiem, bet pavasarī, pārošanās laikā, tie kļūst vēl drošāki.

Dzīvžoga tūjās perē lauka baloži, pagrabos rosās āpši, uz šķūnīša jumtiem piesaulē gozējas lapsas, ābeļdārzos šiverē mežacūkas. Nu bet brieži un stirnas, nekaunīgi acīs skatoties, tiesā ogu krūmu jaunos dzinumus. Mums, kas dzīvo mežā vai Pāvilostā, tas nešķiet nekas neparasts, rakstīts Facebook lappusītē Redzēt debesis. Toties mūsu laivotāju un viesu reakcijas gan dažreiz pārsteidz. Tādēļ daži ieteikumi.
  • Ja laivojot redzat dzīvniekus, tad tas ir tikai normāli. Tie upmalā dzīvo. Tie nav pamesti, tiem nav vajadzīga jūsu palīdzība.
  • Ja pie laivas piepeld bebru mazulis, tas nav jāieceļ laivā un jāmēģina tam piedāvāt sviestmaize. Tam nav vajadzīga jūsu palīdzība.
  • Ja redzat, ka vārnas vai kaijas uzlido uz mājas kores un uz dibena šļūc pa skārda jumta slīpni uz leju, neuztraucieties. Putni izklaidējas. Tiem nav vajadzīga jūsu palīdzība.
  • Ja pie veciem ozolu bluķiem vai to saknēm redzat tūkstošiem oranžu vaboļu, neuztraucieties. Tā nav halucinācija. Tā ir veselīga un nesātīga grupveida vairošanās. Tas ir pavasaris.
  • Ja liedagā redzat stirnu, kas skrien pakaļ vilnim, kad tas atplūst uz jūru, bet, jocīgi palecoties, mūk no tā, kad tas plīst slapjajās smiltīs, neuztraucieties. Stirna rotaļājas ar jūru.
  • Ja stirna pie jums pienāk un berzē pret jums pieri, klusi urkšķ un uzvedas kā suns, tad tā ir saēdusies jaunos rapša dzinumus un mazliet zaudējusi orientāciju. Citi varianti - tas ir suns, lācis, alnis vai draudzīgs cilvēkveidīgais.
Tā varētu turpināt un turpināt. Dzīvnieki ir daudz drošāki, nekā šķiet. Cilvēka tuvums tiem bieži palīdz, jo plēsēji, būdami pēc dabas gļēvi, tomēr no cilvēkiem baidās. Izņēmums ir plēsīgie putni. Ja dodieties dabā kopā ar mazu kaķēnu, trusēnu vai miniatūras šķirnes sunēnu, mūsu ieteikums ir tos turēt pavadiņā vai būrītī.

Foto no personiskā albuma

Dodieties laivojumos, dodieties pārgājienos, dodieties dzīvnieku skaitīšanas ceļojumos, fotografējiet un izziniet. Pagaidām lapas ir izplaukušas tikai ievām, ir izdīgusi zāle, viss vēl ir labi un reljefi redzams. Pēc pāris nedēļām zaļums jau būs visur un dzīvniekus pārsvarā varēs tikai sadzirdēt, tiem aizskrienot.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv