Amatnieki sašutuši par konkursa nosacījumiem Kalpaka muzeja ēkas ārējā vizuālā apjoma atjaunošanai

SIA "Dziedrs", kas nodarbojas ar guļbūvju atjaunošanu, pauž sašutumu par, pēc uzņēmuma ieskatiem, stingrajiem noteikumiem konkursā par restaurācijas darbiem Oskara Kalpaka muzeja ēkas ārējā vizuālā apjoma atjaunošanai.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kārlis Apinis aģentūrai LETA norādīja, ka konkursa nosacījumi paredzot - tajā var piedalīties komersants, kura pēdējo gadu neto apgrozījums ir bijis vismaz pusmiljons latu gadā. Pēc Apiņa teiktā, nevienai firmai, kura darbojas amatniecības jomā un tieši koka restaurācijas sfērā, šāda apgrozījuma nav, tāds esot vien lielajām būvkompānijām, taču viņiem savukārt neesot nekādas pieredzes darbā ar koka restaurāciju.

Apinis uzsvēra, ka pirms kāda laika šis konkurss jau bija izsludināts un tad tā nosacījumi nebija tika stingri, taču konkurss tika pārtraukts un no jauna izsludinātajā ir šāda prasība. Uzņēmums jau ar vēstuli, lūdzot mainīt konkursa nosacījumus, vērsies gan Aizsardzības ministrijā (AM), gan Ekonomikas ministrijā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, kā arī pie Valsts prezidenta un Ministru prezidenta.

Apinis uzsvēra, ka "Dziedrs" nealkst uzvaras šajā konkursā, taču vēlas, lai muzeja ēku restaurētu labi amatniecības speciālisti.

AM Preses nodaļas vecākā referente Vineta Kleine aģentūrai LETA pastāstīja, ka 30.novembrī plānota iepirkuma "Restaurācijas darbi objektā "O.Kalpaka muzeja ēku kompleksa restaurācijas 1.kārtas 1.etaps "Airītes" Saldus rajona Zirņu pagastā"" piedāvājumu atvēršana.

Procedūras organizētājs ir Aizsardzības īpašumu valsts aģentūra (AĪVA). Iepirkums tiek īstenots Iepirkuma likuma 8.1 punkta ietvaros. Lai gan minētais punkts neparedz kā obligātu prasību detalizētu nolikuma izstrādi, AĪVA Iepirkumu komisija, gatavojot paziņojumu par plānoto iepirkumu, dokumentos iekļāva detalizētus atlases kritēriju, kas nodrošina lēmumu caurskatāmību, maksimāli iespējamu pretendentu informētību, kā arī samazina pasūtītāja riskus.

Patlaban neviens pretendents nav noraidīts, jo vēl nav iesniegti piedāvājumi. Ja kādam ieinteresētajam piegādātājam ir pretenzijas pret pretendentiem izvirzītajām prasībām, pastāv iespēja vērsties pie procedūras organizētāja - AĪVA. Patlaban AĪVA nav saņemts neviens iesniegums, sacīja Kleine.

Iepirkums izsludināts uz ierobežotu darbu apjomu (1.posms) - ēkas ārējā vizuālā apjoma atjaunošanu. Tajā ietilpst sienu, niedru jumta, logu, ārdurvju atjaunošana. Iekšdarbi notiks tikai tādā apjomā, kas nepieciešams ēkas ārējā vizuālā koptēla saglabāšanai (pārsedzes, skursteņi). Sīkāka iepirkuma "sadalīšana" pa atsevišķiem darbu veidiem nozīmētu paaugstinātu darbu izpildes kvalitātes risku un ir arī mākslīga iepirkuma priekšmeta "sadalīšana", ko nepieļauj Iepirkumu likums. Iepirkuma noteikumi paredz iespēju veidot piegādātāju apvienību, kā arī piesaistīt apakšuzņēmējus.

Lūgta komentēt "Dziedra" pārmetumus, AM norāda - atbilstoši Būvkomersantu reģistram uzņēmējam "Dziedrs" nav pietiekami liela apgrozījuma. Konkursa nosacījumos tiek prasīts 500 000 latu gada vidējais neto apgrozījums 2007., 2008., 2009.gadā, bet konkrētajam uzņēmumam ir vien 300 000-400 000 latu, turklāt "Dziedra" uzrādītajiem darbiniekiem nav restaurācijas darbu vadīšanas sertifikāta, kas nepieciešams kultūras pieminekļu restaurācijas darbu vadītājiem, uzsver AM. AĪVA pieredze liecinot, ka šādos gadījumos uzņēmēji veido piegādātāju apvienības un pieaicina nepieciešamās kvalifikācijas speciālistus. Amatnieki varētu izveidot piegādātāju apvienību un iesniegt vienotu piedāvājumu, iesaka AM.

Svarīgākais