Pasaulē regulāri publicē bagātāko nelaiķu sarakstus; Latvijā šī informācija ir slepena

© Scanpix

Arī pēc nāves slavenības turpina pelnīt miljoniem dolāru - modes mākslinieks Īvs Senlorāns šogad kļuvis par visvairāk pelnošāko mirušo slavenību, pārspējot nesen aizsaulē aizgājušo dziedātāju Maiklu Džeksonu, liecina žurnāla "Forbes" apkopotā informācija. Kurš gan ir pelnošākais Latvijā?

Šis un citi topi pasaules medijos nav retums un tiek pētīti ar lielu interesi. Izrādās informācija par pazīstamiem un vēstures lappusēs ierakstītiem Latvijas autoru vārdiem, kuru mantinieki joprojām saņem vislielākos ienākumus no autortiesību atlīdzībām, ir slepena.

"Konsultējoties ar juristu, vadību un speciālistu, kas veic mantinieku ienākumu uzskaiti, mēs diemžēl nevaram atklāt to cilvēku vārdus, kuru mantinieki šobrīd, pēc viņu nāves saņem vislielākos ienākumus no autortiesību atlīdzībām," pēc vairāku dienu atgādināšanas par informācijas lūgumu, sarunā ar "nra.lv" paskaidroja biedrības AKKA/LAA ("Autortiesību komunicēšanās un konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība") Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Kārše.

Viens no atteikuma iemesliem esot tas, ka pēc šādas informācijas publiskošanas viegli varēšot izskaitļot bagātos mantiniekus. "Kopā ar speciālistu paskatījāmies, ka tiem cilvēkiem, kuru ienākumi pēc nāves ir vislielākie, pārsvarā ir tikai viens mantinieks. Piemēram, meita vai mazmeita. Līdz ar to, ir ļoti viegli izskaitļot, kuri ir tie cilvēki, tāpēc, lai šos cilvēkus pasargātu, nekādu informāciju par cilvēkiem, kuru mantinieki saņem vislielākos ienākumus no autortiesību atlīdzībām, vai par to, cik lielas ir šīs summas, mēs diemžēl nevaram sniegt," paskaidro A.Kārše.

Ja ikviens bez sarežģījumiem var uzzināt, ka, piemēram, Senlorāns šogad, jau būdams miris, ir nopelnījis 350 miljonus dolāru (aptuveni 165 miljoni latu), tad, runājot ar AKKA/LAA pārstāvjiem, jau pirmajā reizē bija skaidrs, ka šādas summas Latvijas kontekstā pilnīgi noteikti netiks izpaustas.

Jāpiebilst, ka mantinieku vārdus "nra.lv" nelūdza izpaust.

Savukārt "Forbes" oktobrī veidotais saraksts atklāj, ka komponisti Ričards Rodžers un Oskars Hammeršteins tajā ieņem otro vietu, gadā nopelnot 235 miljonus dolāru (110,9 miljonus latu).Trešajā vietā ar nopelnītiem 90 miljoniem dolāru (42,4 miljoniem latu) ierindojas jūnijā aizsaulē aizgājušais dziedātājs Maikls Džeksons. Rokenrola karalis Elviss Preslijs šogad ieņēmis tikai ceturto vietu, nopelnot 55 miljonus dolāru (25,9 miljonus latu).

Svarīgākais