Latvijā ieradīsies SVF tehniskā misija valsts budžeta saskaņošanai

Rīt Latvijā ieradīsies neliela Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) tehniskās palīdzības misija nākamā gada valsts budžetā pieņemto lēmumu saskaņošanai.

Konsultācijas par valsts 2010.gada budžeta izstrādi ar SVF un Eiropas Komisijas ekspertiem ir noritējušas visos budžeta sagatavošanas posmos un telefonkonferenču veidā norit arī patlaban.

Trešdien Latvijā ieradīsies arī SVF tehniskās misijas eksperti. Budžeta likumprojektu Saeimā plānots iesniegt saskaņā ar likuma par budžetu un finanšu vadību pārejas noteikumu 40. punktu, kas paredz, ka 2009. gadā budžeta likumu projektu paketi un vidējā termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvaru valdībai jāiesniedz Saeimā līdz 31. oktobrim.

Tā ir sestdiena, tādēļ atbilstoši Administratīvā procesa likuma 43. pantam galējais budžeta iesniegšanas termiņš Saeimā šogad ir nākamā darba diena jeb pirmdiena, 2.novembris, - tātad budžetu plānojam iesniegt Saeimā līdz 2.novembrim.

Jau ziņots, ka nākamā gada valsts budžets pirms iesniegšanas Saeimā vēl tiks saskaņots ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Budžets tiks iesniegts parlamentā līdz likumā noteiktā termiņa beigām - 1.novembrim.

Ja saskaņošanas procesā būs problēmas, tiks sasauktas ārkārtas valdības sēdes.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) uzsvēris, "Diskusijās stāvēsim stingri, jo šis ir labākais iespējamais budžets, kuru uz šo brīdi varējām panākt". Tomēr, viņaprāt, diskusijai ir jābūt, lai nav tā, ka ar aizdevējiem netiek runāts pirms budžeta tiek iesniegts Saeimā.

Repše pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina, ka aizdevējiem joprojām esot vairāki iebildumi, piemēram, pret valdības piedāvāto ar nodokļiem neapliekamā minimuma samazinājumu, kas tiekot uzskatīts par regresīvu nodokli.

Ministrs atzina, ka piekrītot šādam vērtējumam, tomēr esošajā politiskajā situācijā neesot iespējams ieviest progresīvo ienākuma nodokli.

Lai gan gaidāmas vēl "ļoti nopietnas diskusijas", tiks uzsvērts, ka šajos apstākļos šāds budžets esot "labākais iespējamais" un plašas izmaiņas tajā vairs nav iespējams.

LETA jau ziņoja, ka Ministru kabinets vakar ārkārtas sēdē akceptēja nākamā gada valsts budžeta projektu.

Valsts budžeta 2010.gada ieņēmumi plānoti 3 781 888 682 latu apmērā, bet izdevumi - 4 347 973 488 latu apmērā.

Centrālās valdības budžeta deficīts nākamgad plānots 5,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet pašvaldību - apmēram 1,7% no IKP.

Pēc Eiropas Komisijas korekcijām budžeta deficīts varētu palielināties vēl par 1,5%, bet kopējais noteikti nepārsniegs 8,5% no IKP.