RD datoru piegādātājiem garantē treknus līgumus

Turpmāko triju gadu laikā Rīgas domes (RD) vienotā tīkla uzturēšanai nepieciešami teju 1,6 miljoni latu, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) publicētā informācija. Lai arī šī summa ir par 1,3 miljoniem mazāka nekā iepriekšējais iepirkums, informāciju tehnoloģiju (IT) nozarē strādājošie norāda uz bažām, ka likuma nepilnības dēļ nav apzināti citi pakalpojumu nodrošinātāji.

Pētot IUB arhīvu, var atrast informāciju, ka jau 2006. gadā RD atvēlēja 2,9 miljonus latu firmai SIA FMS, lai turpmākos trīs gadus uzturētu RD programmatūras. "SIA FMS Software pieder visas autortiesības, kas ietver tiesības uz finanšu un grāmatvedības sistēmas Apvārsnis (vēlāk pārdēvēta par Horizon) datorprogrammu izstrādi, attīstīšanu, projektēšanu, ieviešanu un iegūto rezultātu izplatīšanu. SIA FMS Software ir arī preču zīmes Horizon īpašniece. Šis uzņēmums veic arī specifisku risinājumu izstrādi atsevišķām nozarēm, kā arī atbilstoši konkrētu gala lietotāju prasībām un realizē nepieciešamos labojumus," Neatkarīgajai skaidro RD Informāciju tehnoloģiju centra (ITC) sabiedrisko attiecību speciālists Gunārs Klēģers.

Minētais iepirkums veikts atbilstoši Publisko iepirkumu likuma (PIL) 63. panta pirmās daļas otrajam punktam, kas nosaka pasūtītājam iespēju iepirkt pēc pasūtījuma izstrādātas datorprogrammas papildinājumu izstrādes vai uzturēšanas pakalpojumu. "Atbilstoši PIL 64. pantā noteiktajam regulējumam RD pirms sarunu procedūras piemērošanas IUB nosūtīja sarunu procedūras izvēles pamatojumu un no tā saņēma atļauju šīs procedūras piemērošanai," piebilst ITC pārstāvis.

To Neatkarīgajai apstiprina arī IUB vadītāja vietniece, Metodoloģijas departamenta direktore Dace Gaile, uzsverot, ka IUB šo iepirkumu saskaņoja jau 27. jūlijā.

"Paskaidrojam, ka saskaņā ar likumu sarunu procedūra piemērojama, ja tiek ievēroti PIL 63. panta nosacījumi un IUB ir devis tam piekrišanu. Precēm jāpiemīt tādām tehniskām īpašībām, kuru dēļ tās nevar piegādāt neviens cits piegādātājs," norāda IUB vadītāja vietniece D. Gaile un turpina: "Konkrētā sarunu procedūra ir saskaņota, tikai pamatojoties uz pasūtītāju sniegto informāciju par tehniskajiem iemesliem, kuru dēļ šim pasūtītājam ir nepieciešams turpināt izmantot Microsoft programmatūru, kā arī uz sniegto informāciju par konkrēta piegādātāja izņēmuma tiesībām nodrošināt attiecīgās programmatūras licenču nomu."

Pie IUB ir vērsusies arī Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA), kura vērsa uzmanību uz iepirkumu praksi, kas, pamatojoties uz IUB mājaslapā publicēto informāciju, var tikt vērtēta kā neatbilstoša PIL normām. "Vēlamies aicināt izmantot normatīvajiem aktiem un pašreizējai ekonomiskajai situācijai vispiemērotākās iepirkuma metodes, organizējot ar standarta programmnodrošinājuma lietošanas licenču iegādi. Pamatojoties uz IUB mājaslapā pieejamo informāciju, esam konstatējuši, ka virkne institūciju piemēro izņēmuma iepirkuma metodes – sarunu procedūras, nepublicējot paziņojumu par līgumu – organizējot iepirkumus par standarta programmnodrošinājuma lietošanas licenču iegādi un nomu, piemēram, par Microsoft (vai kāda cita uzņēmuma) programmatūras iegādi," uzsver LATA administratīvā vadītāja Madara Greiziņa-Kuzmina.

LATA tāpat rosina mainīt turpmākos iepirkumos kārtību, kas saistīta ar standarta programmnodrošinājuma.

Latvijā

Jūrskolas muzejs ir gandrīz vienīgais muzejs pasaulē, kurā ir piemineklis kartupeļu maisam. Muzeja dārzā aplūkojamas jūrskolas dibinātāju, veco Ainažu jūras vilku Jura Veides, Andreja Veides un Jāņa Miķelsona koka skulptūras, kā arī piemineklis kartupeļiem, ko ainažnieki pārdeva Pēterburgā, lai atvērtu jūrskolu. A. Veide šim mērķim bija atvēlējis vienu telpu savā kalpu mājā, kur tagad arī atrodas muzejs. Katru apmeklētāju, iegriežoties ceļā uz muzeju, sveicina no jūras dzelmes izceltā Ainažu ostas viļņlauža bāka.

Svarīgākais