Latvijā uz laiku atjaunos robežkontroli

Sakarā ar NATO Parlamentārās Asamblejas 2010.gada pavasara sesiju Rīgā, Latvija uz laiku no 24.maija līdz 1.jūnijam atjaunos robežkontroli uz Šengenas zonas iekšējām robežām.

Šajā laikā Latvijas valsts robežsargi veiks minimālo robežkontroli visām valstī ieceļojošām personām uz desmit autoceļiem - uz trīs autoceļiem uz Latvijas-Igaunijas robežas un uz septiņiem autoceļiem uz Latvijas-Lietuvas robežas, uz prāmju iekšējām līnijām Rīgas ostā un uz Šengenas līguma dalībvalstu avioreisiem starptautiskajā lidostā "Rīga", kā arī būs pastiprināta pierobežas režīma kontrole Latvijas-Lietuvas un Latvijas-Igaunijas pierobežā, kur tiks veiktas pārbaudes izlases kārtībā.

Robežsargi pārbaudīs personas identitāti, pamatojoties uz uzrādīto ceļošanas dokumentu, uzrādītā ceļošanas dokumenta derīguma termiņu un viltojuma pazīmju esamību, kā arī izlases kārtībā tiks veikta transportlīdzekļu dokumentu pārbaude un apskate. Nepieciešamības gadījumā, piemēram, ja persona nevarēs uzrādīt nepieciešamos dokumentus, tiks veikta padziļināta pārbaude, izmantojot datubāzes. Lietuvas un Igaunijas robežsargi arī veiks pārbaudes savu valstu teritorijās.

Ceļotājiem Valsts robežsardze atgādina, ka, šķērsojot valsts robežu, obligāti jāņem līdzi ceļošanas dokumenti - pase. Ceļojot kopā ar bērniem, jāievēro kārtību, kādā valsts robežu šķērso bērni - jāuzrāda bērna pase, dzimšanas apliecība, ja bērns nav ierakstīts vecāku pasē, notariāli apstiprināta pilnvara, ja bērns ceļo citas personas pavadībā. Bērnam ceļojot patstāvīgi, nepieciešama arī notariāli apstiprināta vecāku piekrišana.

Robežsardze iesaka šajā laika posmā pēc iespējas neplānot ceļojumus un braucienus, kā arī rēķināties ar to, ka robežkontroles vietās var veidoties rindas.

Eiropas Savienības pilsoņi Šengenas zonas iekšējās robežas drīkst šķērsot, uzrādot ID kartes.

Latvijas atbildīgie dienesti aicina ņemt vērā, ka uz robežas tiks veikta dokumentu kontrole, līdz ar to robežas šķērsošana varētu prasīt ilgāku laiku, kā arī pēc iespējas atturēties no robežšķērsošanas laikā no 24.maija līdz 1.jūnijam, un rēķināties ar to, ka uz robežām var veidoties rindas, tātad — savlaicīgi plānot izbraukšanu.

Šī ir pirmā reize pēc Latvijas pievienošanās Šengenas zonai 2007.gada 21.decembrī, kad Latvija ievieš pagaidu robežkontroli. Latvijas atbildīgie dienesti aicina pilsoņus un valsts viesus ar sapratni izturēties pret veiktajiem pasākumiem.

Uz NATO Parlamentārās Asamblejas 2010.gada pavasara sesiju Rīgā ieradīsies līdz 700 delegātu no NATO un asociētajām valstīm, kā arī aptuveni 150 dažādu valstu žurnālisti. Pasākuma galvenā norises vieta būs Ķīpsalā, un ap to tad arī paredzēti vislielākie ierobežojumi gan attiecībā uz transportlīdzekļiem, gan arī gājējiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.