Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Arī britu politiķi debatēs televīzijā

Pirms nākamgad paredzētajām Lielbritānijas parlamenta vēlēšanām arī šajā valstī pirmo reizi tiks rīkotas amerikāņu stila debates starp triju vadošo partiju līderiem.

Trīs debašu kārtas tiešraidēs translēs populārākie televīzijas kanāli BBC, ITV un Sky News, un britu politologi jau sākuši spriest, vai debates atstās kādu iespaidu uz balsojumu. Tikmēr mazāko partiju līderi jau pauduši neapmierinātību ar to, ka viņiem netiks ļauts piedalīties debatēs.

AP vēsta, ka vienošanās starp televīzijas kompānijām paredz premjera un leiboristu līdera Gordona Brauna, konservatīvo līdera Deivida Kemerona un liberāldemokrātu līdera Nika Klega piedalīšanos. Katra no debašu kārtām ilgs, augstākais, pusotru stundu. Jāpiebilst, ka līdz šim Lielbritānijā šādu politisko debašu tradīcija nav bijusi, un mediju eksperti norāda, ka to sarīkošana lielā mērā kļuvusi iespējama pēc tam, kad tika novērota milzīga interese par ASV prezidenta amata kandidātu Baraka Obamas un Džona Makkeina debatēm pagājušogad. Jāpiebilst, ka kaut kas līdzīgs debatēm britu politikā ir vienīgi ik nedēļu notiekošā parlamenta sesija, kurā tiek iztaujāti valdības locekļi.

BBC atgādina, ka saskaņā ar likumdošanu kārtējām parlamenta vēlēšanām jānotiek līdz nākamā gada 1. jūnijam, taču konkrēta to rīkošanas datuma noteikšana ir premjera prerogatīva. Iepriekš tika uzskatīts, ka vēlēšanas notiks 6. maijā – vienā dienā ar municipālajām vēlēšanām. Tomēr Sunday Times rīcībā nokļuvusī informācija liecina, ka pie varas esošie leiboristi varētu būt ieinteresēti pasteidzināt vēlēšanas un tās varētu notikt 25. martā. "Partijas vadība devusi saviem darbiniekiem rīkojumu, sākoties jaunajam gadam, būt gataviem vēlēšanu izsludināšanai jebkurā brīdī, jo leiboristu vidū sāk parādīties optimisms, ka vēl ir novēršama konservatīvo uzvara," raksta avīze, izsakot minējumu, ka leiboristiem varētu būt izdevīga vēlēšanu sarīkošana pirms aprīļa, kad, sākoties jaunajam finanšu gadam, varētu kļūt zināms par nepopulāriem pasākumiem, kas veicami, lai samazinātu budžeta deficītu. Turklāt pēdējās aptaujas liecina, ka pirmo reizi vairāk nekā pusgada laikā konservatīvo pārsvars pār leiboristiem mazliet sarucis un pašlaik ir 9 procentpunkti, vēsta Reuters. Politologi norāda, ka auglīgā augsnē varētu būt krituši G. Brauna pastāvīgie atgādinājumi par D. Kemerona elitārumu – 52% britu uzskata, ka konservatīvie plāno aizstāvēt galvenokārt bagāto valsts iedzīvotāju intereses, un tikai 44% uzskata, ka viņi vienlīdz labi rūpēsies par visiem pilsoņiem.

Uz šādas notikumu attīstības fona debatēm var izrādīties ja ne izšķirošā, tad visai nozīmīga loma vēlēšanās, domā Reuters aptaujātie speciālisti. Kaut gan bijušais PR menedžeris D. Kemerons tiek uzskatīts par labu oratoru (vismaz salīdzinājumā ar G. Braunu), enerģijas un klimata izmaiņu ministrs Eds Milibends vērsis uzmanību uz to, ka debates "varētu apliecināt, ka viņš ir diezgan sekls politiķis". Turklāt G. Brauns parlamenta sesiju laikā iemanījies samērā pārliecinoši atbildēt uz jautājumiem, uzskata viņa piekritēji. Tiesa, debašu ideju kā lielisku vērtē arī D. Kemerona nometnē, un viņš pats jau paziņojis, ka šāds priekšvēlēšanu cīņas elements simbolizēs ieiešanu XXI gadsimtā.

Tikmēr neapmierinātību ar plānotajām debatēm paudis Skotijas Nacionālās partijas (SNP) līderis Alekss Selmonds, kurš sarunā ar BBC pieļāvis iespēju vērsties tiesā, lai apstrīdētu Skotijā valdošās partijas neuzaicināšanu uz debatēm. Juristi uzskata, ka viņš varētu mēģināt panākt šo debašu translācijas aizliegumu Skotijas teritorijā, taču pagaidām nevienam nav skaidrs, kādu iespaidu tas atstātu uz balsojumu.