Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Viedokļi

Klīniskā rusofobija

© F64

Valsts valodas centrs (VVC) sodījis Rīgas mēru Nilu Ušakovu par pašvaldības īstenoto saziņu svešvalodā sociālajos tīklos. Sods varbūt ir no 35 līdz 140 eiro. Kā medijiem skaidrojis VVC pārstāvis Viesturs Razumovskis, VVC nevēršoties pret Ušakovu konkrēti, bet pret pašvaldību, kura neievēro Valsts valodas likumu, kurā noteikts, ka pašvaldības sniedz informāciju tikai valsts valodā.

Ušakovs par šo sodu ir sašutis un izsmējis VVC turpat sociālajos tīklos, attēlojot VVC kā zema intelekta būtni ar neandertālieša galvaskausu un saucot soda uzlikšanu par tendenciozu piekasīšanos. Ļaužu masas internetā ir visādi izgānījušās gan par, gan pret Ušakovu, taču šī lieta tāpat vien ar pasmiešanos nebeigsies - lieta ir nopietna, un arī tiesu darbi laikam būs. Par ko Ušakovam būtu jābūt sodītam un vainīgam? Par to, ka viņš ir krievs, kas sarakstās ar citiem krieviem feisbukā krieviski?

Šajā lietā ir diezgan daudz interesantu juridisku, politisku un morālu problēmu. Droši vien būs jānoskaidro, ar ko kaut kas nav kārtībā - ar VVC, ar Rīgas domi vai ar Valsts valodas likumu, kas ļauj vai liek VVC uzbrukt Rīgas domei. Bet īsti labi tas viss nav.

Facebook interneta platforma ir ārzemēs radīta un uzturēta, tur mēdz sarakstīties dažādu zemju ļaudis visādās valodās - kāda nu kurā brīdī parocīgāka. Gadās redzēt, ka latvietis ar latvieti sarunājas angliski vai krieviski, lai citu valstu diskutētāji arī saprastu, par ko risinās saruna. Bet VVC grib aizliegt Ušakovam rakstīt krieviski - ar sodiem un ar varu. Tas ir apmēram kaut kas līdzīgs kā aizliegt krievam ar krievu sarunāties krieviski. Vai tas tomēr nav tā kā mazliet pārspīlēti un par daudz?

Tas ir arī bīstami. Un provokatīvi. Tā īr īsta medusmaize Krievijas interneta troļļiem un mediju propagandistiem, kas gan jau šo gadījumu varēs krāšņi izmantot pret Latviju vērstos televīzijas sižetos.

Latvju aizvien neadekvātākā ksenofobija un rusofobija pēdējā laikā kļūst jau sakāpināti slimi klīniska. Ne vienmēr tajā, ka dzīve mums diezgan sūra, ir jāvaino dome, valdība, krievi, bēgļi vai vēl kādi svešie, bet pašu tizlums. VVC tad šajā stāstā uzstājas kā populārs un labais valstiskais cerbers, kas staigā apkārt pa pilsētu un meklē, kur kāds paziņojums vai izkārtne svešvalodā rakstīta un izseko Rīgas amatpersonu rakstījumus internetā.

Pat drūmākajos padomju laikos, ne arī cara laikos nav bijis tādu pret latviešu valodu vērstu represiju, kādas tagad VVC grib izvērst pret krievu valodu. Nu labi, bija latīņu drukas aizliegums, taču šāds brutālas rusifikācijas centienu laiks bija pirms 150 gadiem, tas nebija ilgs, un latviešu tauta tāpēc nepazuda. Nav nekas stilīgs riebt, atriebties, brukt virsū Ušakovam par to, ka Latvija reiz bijusi okupēta. Latviešu valodas sargāšanu tas neveicina, kaut arī VVC to laikam grib iztēlot kā sargāšanu.

Politiskā ziņā VVC uzliktais sods nekaitē Saskaņai un Ušakovam, bet rada pretēju efektu - saliedē elektorātu, kas sajūt šādu soda uzlikšanu mēram kā uzbrukumu arī sev. Citādi varbūt vēl Saskaņai nebūtu nemaz tik daudz atbalstītāju, taču, ja vēlētājs redz, ka Saskaņa tiek sista nepelnīti, sākas «mūsējos sit» reflekss.

Ja runājam par morāli, tad mēs, latvieši, esam kristieši, un viens no kristietības pīlāriem ir nedarīt citam to, ko negribi pats sev. Mēs taču negribam, lai mums aizliedz runāt latviski, bet, kāpēc tad gribam aizliegt runāt vai rakstīt sociālajos tīklos krieviem krieviski? Latvijas krievus nevajag censties pārtaisīt par latviešiem. Būtu jauki, ja viņi būtu lojāli valstij, taču lojalitāti šādi gājieni nevairo.

Būtu burvīgi, ja Latvija prastu rādīt citai pasaulei, ka dzīvo pozitīvi, priecīgi, viesmīlīgi tūristiem, labvēlīgi investoriem. Lieliski, ja galvaspilsēta prot sazināties, sniegt informāciju krieviski un angliski. Vēl labāk būtu, ja prastu arī vāciski, igauniski, lietuviski, poliski un vēl citās valodās. Par to nevis sodīt vajadzētu, bet slavēt. Tad arī naudas valstī būtu vairāk un valdībai nebūtu jāizgudro jauni nodokļi un atvieglojumu atcelšana.

VVC sods Rīgas mēram ir ne visai saprātīgs, naidīgs kodiens, likuma pantu vienpusīga in terpretācija, lai uzliktu pašvaldībai politisku sodu. Kam no tā kļuva labāk?