Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Vai Latvijai būt pirmajā vietā?

© F64

Pagājušās nedēļas nogalē man sanāca neveiksmīgi pajokot par Donaldu Trampu. Kādā visai liberāli noskaņotā kompānijā es izteicu visai rasistisku joku: «Vai jūs dzirdējāt pēdējos jaunumus no Vašingtonas? Izrādās, ka tāpēc, ka pirms tam prezidenta darba telpas bija lietojis melnādainais, Trampa pirmā pavēle pēc inaugurācijas bija rūpīgi izmazgāt un izdezinficēt Baltā nama Ovālo kabinetu!»

Publika nevis pasmaidīja par manu joku, bet uztvēra to kā patiesību, un viens pēc otra izmantoja manis teikto kā pierādījumu Trampa nepiemērotībai prezidenta misijai. Tika izteiktas frāzes: «Es jau sen zināju, ka viņš ir rasists!… Viņu taču atbalsta kukluksklans un visi Amerikas rasisti!» Man nācās dievoties un zvērēt, ka tas bija joks.

Tikai pēc tam, kad es vairākas reizes apzvērēju, ka stāsts par dezinfekciju Ovālajā kabinetā ir feiks, kāda kundze man atjokoja pretim. Loģiskāk būtu, ja, savulaik, Džordžs Bušs būtu pavēlējis rūpīgi izdezinficēt un izmazgāt Ovālo kabinetā, pirms iekārtoties tajā. Visiem taču bija zināms, ka Ovālā kabineta galdu prezidents Bils Klintons izmantoja savu seksuālo tieksmju apmierināšanai ar kādu jauniņu Baltā nama praktikanti.

Procesu, kas notiek Latvijā (un ne tikai Latvijā) var apzīmēt kā trampofobiju. Ir ļaudis, kas jebkuru jaunā ASV prezidenta soli, rīcību vai izteikumu interpretē tikai kā kārtējo parādījumu Trampa nepiemērotībai, muļķībai vai ļaunajiem nolūkiem.

Mans piemērs ar nopietni uztverto joku par Trampu nav nejaušība. Pirmdienas rītā ieslēdzu LTV, kas it kā pretendē uz sabiedriskās televīzijas svaru. LTV pārraidē Rīta Panorāma Kārlis Dagilis skatītājiem centās iestāstīt, ka tie simti tūkstošu amerikāņu, kas atbrauca uz Vašingtonu, lai klātienē vērotu Trampa inaugurāciju, patiesībā ieradās, lai paustu savu protestu pret Trampu. Savukārt Linda Kalniņa stāstīja, ka Trampa pārstāvis esot «kliedzis tviterī».

Ja nepatīk LTV, tad pārslēdzam uz Euronews. Berlīnē notika gigantiska «prettrampa» demonstrācija. Kāda intervētā perona stāstīja telekamerā, ka viņa protestē, jo Trampa dēļ sievietēm ir atņemtas visas tiesības - tiesības lemt par savu ķermeni!

Apžēliņ, izrādās, nav pat pagājušas divas dienas pēc inaugurācijas, bet Tramps jau ir aizliedzis abortus Eiropā!

Jā! Trampa inaugurācijas runa bija atšķirīga no tā politkorektā sīrupa, kuru lēja Baraks Obama.

Ir vērts kaut nedaudz iepazīties ar Donalda Trampa teikto: «Pārāk ilgi tikai neliela grupa mūsu valsts galvaspilsētā guva visus labumus no valdības, bet vienkāršiem ļaudīm par to bija jāmaksā. Vašingtona plauka - bet cilvēki nesaņēma savu daļu bagātības. Politiķi guva labumus, bet - darba vietas tika likvidētas un rūpnīcas slēgtas. Elite aizsargāja sevi, bet neaizsargāja valsts iedzīvotājus.

Viņu uzvaras nebija jūsu uzvaras; viņu triumfs nebija jūsu triumfs. Kamēr viņi galvaspilsētā priecājās svētkos, posta skartajām ģimenēm visā mūsu zemē bija maz, par ko priecāties.»

Trampa apsūdzība brīvā tirgus principiem bija šāda: «Daudzus gadu desmitus mēs esam padarījuši bagātas ārvalstu rūpniecības nozares uz amerikāņu rūpniecības rēķina. Mēs subsidējām citzemju armijas, ļaujot mazināties mūsu militārajam spēkam! Mēs aizstāvējām citu valstu robežas, vienlaikus nenostiprinot mūsu pašu robežas! Mēs iztērējām miljardiem dolāru aizjūru valstīs, kamēr Amerikas infrastruktūra tika nolaista un novecoja. Mēs citas valstis pārvērtām par bagātām zemēm, ļaujot nogrimt savai zemei. Cita pēc citas mūsu rūpnīcas tika likvidētas, lai ražošanu pārceltu uz ārzemēm, neprātojot par tiem amerikāņu strādnieku miljoniem, kas palika bez darba.» Tāpēc Tramps aicināja katrā ārvalstu galvaspilsētā sadzirdēt jaunās administrācijas vēstījumu: «No šīs dienas un turpmāk mūs vadīs princips - Amerika ir pirmajā vietā (America First).» Vispirms aizvietojiet Trampa tekstā vārdu «Amerika» ar vārdu «Latvija», bet vārdu «Vašingtona» ar vārdu «Rīga» un tad mēģiniet saprast, pret ko tad īsti protestē Trampa pretinieki? Ja Tramps patiešām piepildīs savu iekšpolitisko solījumu («Amerikāņi vēlas vislabākās skolas saviem bērniem, drošību savām ģimenēm un labu darbu sev. Tās ir tikai saprātīgas un taisnīgas sabiedrības prasības.») un gūs panākumus, tad tas izmainīs ne tikai pasauli, bet arī varas sadalījumu Amerikā.

Trampa nākšana pie varas nozīmē, ka ir laiks kļūt atbildīgajiem un Latvijai ir pēdējais laiks atteikties no cītīgas sekošanas ASV ārpolitikai. Ņemsim paraugu no Trampa un kā galveno principu izvirzīsim lozungu «Latvija ir pirmajā vietā!».