Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Rīgas bagarētāji

© F64

Ja nebūtu dažu izņēmumu, varētu padomāt, ka jūnijā ir paredzēts skaistumkonkurss, kura uzvarētāju kronēs par Rīgas mēru.

Vienotība visas cerības likusi uz stalto Vilni Ķirsi, Nacionālā apvienība izvirzījusi jauko Baibu Broku, zaļzemnieki savukārt acis nenovērš no sava kandidāta - brašā biškopja Armanda Krauzes. Tā kā trīs minētie partijveidojumi nevienojās par kopīgu startu skaistumkonkursā, ir visai mazas cerības, ka, balsis kopā skaitot, tie iegūs šā ienesīgā uzņēmuma kontrolpaketi. Tāpēc palūkosimies uz citiem konkursa dalībniekiem.

Partija No sirds Latvijai (NSL) uz Rīgas domes vēlēšanām izvirzījusi trīs līderus: uzņēmēju Diānu Novicku, Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas direktoru Andri Priekuli un Latvijas Universitātes asociēto profesori Ditu Nīmanti. Par Nīmantes kundzi nav īpaši dāsnu ziņu, toties pirmie divi ir kolorīti personāži. Jaunā un izskatīgā Diāna Novicka savu politisko gājumu uzsāka tautas kustībā No sirds Latvijai, pēc tam to turpināja Ingunas Sudrabas tāda paša nosaukuma partijas birojā un startēja Saeimas vēlēšanās, tomēr parlamentā neiekļuva.

Tikšanās reizē ar žurnālistiem Diāna Novicka mudināja ļaudis ar viņu iepazīties, jo viņa esot «vienkāršs cilvēks, kuru ikdienā var sastapt veikalā, parkā, aptiekā, ķīmiskajā tīrītavā», kā arī aicināja medijus tapt par NSL kandidātu atbalsta plecu, jo Rīgai ir nepieciešami enerģiski cilvēki, kuri «ar savu gribasspēku varētu aizraut un sasniegt rezultātus». Diānas trumpis ir ģimeniskās vērtības, un tas ir tikai atbalstāmi.

Pareiza, aktīva meitene. Tikpat aktīvs ir viņas laulātais draugs Valērijs Novickis - viņš ir mācījies Kolomnas augstākajā artilērijas skolā, gaisa desantnieku fakultātē, kā arī Minskas kara skolā. Mācības karaskolās atstājušas neizdzēšamu iespaidu, tāpēc Valērijs 9. maijā joprojām svin «uzvaras dienu». Vēl pirms pāris dienām viņa sejugrāmatas profilā bija atrodams foto ar kolorādo lenteņiem, kas apvīti ap datumu «9. maijs», nu tā gan vairs tur nav: acīmredzot viņš baidījās (un pareizi baidījās), ka šis attēls varētu negatīvi iespaidot Diānas mazliet romantizēto tēlu, kam ar šādiem notikumiem nevarētu būt nekāda sakara.

Tāpēc jācer: ja Diānu Novicku ievēlēs Rīgas domē (un tas nebūtu brīnums tik pozitīvai kandidātei), viņa nekļūs par pastaigu kompanjoni esošajam Rīgas mēram, kura hobijs ir 9. maijā staipīt puķes uz Pārdaugavas «uzvaras pieminekli». Bažas gan rada tas, ka NSL vadība ir paziņojusi: sadarbosimies ar visiem, arī ar Saskaņu. Plaša sirds (politiskajā izpratnē) spēj pielāgoties ikvienai ideoloģijai. Bet Rīgas domē pagaidām tā ir viena - Saskaņas ideoloģija. Tāpēc partijai NSL nebūs tālu un grūti jāmeklē sadarbības partneri: tie būs blakus - gan fiziski, gan morāli.

Interesants ir arī otrs vēlēšanu listes līderis - Andris Priekulis. Partijas līdere Inguna Sudraba uzteica deputāta kandidāta lielo degsmi un spēku iedvesmot. Bet nereti ir tā, ka dedzīgi cilvēki mēdz kļūdīties biežāk nekā racionāli pārdomātāji. Pirms septiņiem gadiem Andris Priekulis kopā ar bijušo apsardzes darbinieku Valēriju Štameru aģitēja Latvijas ļaudis atbalstīt kādas jaundibinātas akciju sabiedrības mērķus - bagarēt Daugavu, ar kanāliem to savienojot ar Volgu un Dņepru. Būšot kārtīgs kuģu ceļš, un nauda Latvijā ieripošot tāda, kāda pat Finanšu ministrijai sapņos nav rādījusies. Bagarēšanas tāme bija paredzēta nevāja: ap 90 miljardiem eiro. Lielāko daļu došot ES, pārējais jāsavāc, pārdodot akcijas iedzīvotājiem, kurus tikšanās reizēs palīdzēja apdziedāt aktieris Rolands Zagorskis. Taču Andris Priekulis - par laimi - drīz vien izstājās no šā «projekta» atbalstītāju loka, ziņu portālam dfakti.lv paskaidrojot, ka «Latvijai vajag lielu projektu, kas rosinātu vidusslāņa veidošanos; patlaban izveidojies sociālais modelis, kad 95% valsts labuma pieder 5% cilvēku, ir neprāts; valstī nav politiska piedāvājuma projektiem, kur labumu gūtu liela tautas daļa».

Vērtējot kandidātus, izskatās, ka gaidāmajā konkursā uzvarēs draudzība, kuras pamatā, šķiet, ir noruna starp Rīgas šodienas varu un nākamības varas gribētājiem, kas, atspērušies un vaigus piepūtuši, šoreiz nebagarē Daugavu, bet gan «tikai» Rīgu. Bet šī «bagarēšana» efektīvi palīdzēs 3. jūnija pašvaldību vēlēšanās Rīgas domē varu saglabāt esošajai koalīcijai.