Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Viedokļi

Jaungada krievināšana

© F64

«Pasākums tiks uzraudzīts,» sociālajos tīklos ierakstīja Nacionālās bibliotēkas štata tvītotājs. «Paturam arī privilēģijas uz kontroli pār elektrības slēdzi.

Ceram, nebūs jāizmanto,» turpināja tā pati persona. Runa bija par jaunā gada sagaidīšanu «pēc Maskavas laika» mūsu dižgaismas pils - Nacionālās bibliotēkas - restorānā Klīversala. Pēc tam, kad internetā parādījās šīs ballītes programma, kur goda vieta bija ierādīta Krievijas prezidenta Putina Jaungada uzrunai pulksten 22.50, vērīgā tauta uzdeva jautājumu: kur mēs atrodamies - Latvijā vai Krievijā? Nacionālā bibliotēka un restorāns tā kā satrūkās, nepatīkamais ģeopolitiskais kāzuss tika novērsts, pasākuma programma - mainīta, jo «tā bija nepieņemama».

Interesanti, vai «nepieņemamā programma» tiktu mainīta, ja tie nešpetnie interneta urķi nebūtu atraduši šo kauna pleķi Nacionālās (nacionālās!) bibliotēkas svētku grafikā? Vai tagad restorāna uzraugi ir pietiekami sasparojušies, lai 22.50 atslēgtu elektrību, ja pasākuma rīkotāji, nedod, dies, ieštepselētu lielo televizoru un ļautu Jaungada svinētājiem iedziļināties Krievijas prezidenta prātulās? Protams, elektrību var atslēgt, tur daudz prāta nevajag, taču problēma diemžēl ir daudz dziļāka, tā jau sāk izskatīties pēc agras gangrēnas stadijas.

Ne tikai Klīversalā vien bija paredzēts kaifot Putina un Kremļa kurantu izdotajos skaņu treļļos. Arī Melngalvju namā joprojām ir spēkā esoša jaunā gada sagaidīšanas programma, kur 23.00 tiks sagaidīts jaunais gads «po rossijskomu vremeņi» (pēc Krievijas laika - krievu val.). Neiztrūkstoša acīmredzot būs arī Kremļa saimnieka TV uzruna. Bez tās neiztikt: mums taču jārada komforta zona tiem, kuri sevi joprojām uzskata par apdalītiem. Tad vismaz varēs pafanot par savu dievu un aizstāvi.

Un vieta arī atbilstoša: šajā namā, kur savulaik strādāja Valsts prezidents, savus apgaismības darbus, sākot no 2016. gada aprīļa, radīja arī Sabiedrības saliedētības politikas ekspertu grupa, kas atzina, ka ar krievvalodīgajiem Latvijas iedzīvotājiem labāk jau nu runāt krieviski - lai labāk saprastos... Patīkami, ka beigās uzvar družba narodov, un tad drīz vien visus kaut cik ievērojamus Rīgas namus varēs droši pārdēvēt par Maskavas namiem. Vēl jau Rīgā un Jūrmalā ir rinda ar tādiem Maskavas namiem, un no Krievzemes iebraukušie progresīvie termiņuzturēšanās atļauju saņēmēji kopā ar vietējiem Kremļa faniem varēs vienpadsmitos vakarā šaut gaisā trikoloras raķetes un dziedāt Padomju Savienības, piedodiet, Krievijas himnu ar dziļiem vārdiem, kas tā vien aicina atgriezties dzimtenē: Россия — священная наша держава...

Tas, ka krievināšana še, Latvijā, notiek lai arī klusi, bet nopietni, nav nekas jauns. Un nav nekā dīvaina tirdzniecības pamatlikumā: ja būs pieprasījums, būs arī piedāvājums. Publika pieprasa Kremļa kurantus, būs jums Kremļa kuranti! Ja publika pieprasa pasākumu krievu valodā, būs jums arī tas, piedodiet, ar kādu iestarpinājumu aborigēnu dialektā. Varētu saprast, ka tie, kas 9. maijā cītīgi apmeklē Pārdaugavas nepareizi nodrāzto zīmuli, vēlas svinēt jaunā gada atnākšanu kopīgi ar Putinu, bet kāpēc tas būtu jādara tādos nacionālas nozīmes objektos kā Nacionālā bibliotēka un Melngalvju nams? Ak, bet ja par nomu labi maksā un vakara vadītājiem arī dāsns honorārs? Nauda pēc Kremļa taču nesmird. Kas tad tur - dažas stundas kauna, toties kvalitatīvi ēdieni un dzērieni, un piķis kabatā!

Visā šajā prazņikā, kura norises vietas merkantilu iemeslu dēļ netiks mainītas (varbūt vienīgi bibliotēkā neiznesīsies Putins), izrādās, ir arī viens aizliegums: Rīgas dome nav ļāvusi Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrībai Liber.lv 31. decembrī kinoteātrī Splendid Palace rīkot Jaungada balli 1943. gada stilā: esot bijušas bažas, ka šī «vācu laika» balle varētu pārvērsties par nacistu karnevālu... Kāpēc uzreiz nacisti? 1943. gada balles dalībnieki varētu izcelties ar sarkano partizānu fufaikām, maskām a la Kononovs un priekšnesumiem par godu ilgi gaidītajiem okupantiem no austrumu puses. To taču neaizliegtu, vai ne? Ja no Rīgas domes puses ir atļauts un pat tiek veicināts 1945. gada 9. maija vatņiku karnevāls, kāpēc gan neorganizēt jautru performanci ar padomju partizāniem?

Bet visādi citādi es jums novēlu latvisku jaunā gada sagaidīšanu. Kamēr vēl ir atļautas tādas iezemiešu padarīšanas.