Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

RECENZIJA: Juris Simanovičs - "Kā samierināties ar savu nenozīmību"

© Publicitātes foto

Latvju «underground» aktīvs darbonis Juris Simanovičs savā muzikālajā darbībā visvairāk atpazīstams pēc grupas «Bērnības milicija», taču viņa vārds saistāms arī ar virkni citu komandu, tostarp «Ēnu kaleidoskops», «Mazie smirdīgie kociņi» un citas. Šis albums ar vinila plates fragmentu (īstu!) uz tā ir otrais Jura solokarjerā, pieejams ierobežotā tirāžā, taču sameklējams arī digitālā formātā.

«Praktiskais stimuls Jura solodarbībai, kas aprobežojas galvenokārt ar ierakstiem un retiem solokoncertiem, bija eBay par dažiem desmitiem latu nopirkts lietots četrceliņu kasešu magnetofons. Aizņemoties pāris mikrofonus no draugiem un «Torņa» studijas, gada laikā Juris vienatnē vai ar draugu līdzdalību ieskaņoja dažus desmitus savu dziesmu. Pats veica ierakstus savā dzīvoklī, «Tornī» vai citur, pārsvarā iespēlējot arī visus instrumentus. Līdz 2009. gada sākumam jau bija praktiski gatavas dziesmas diviem soloalbumiem. «Riperogrāfija» tika izdota 2012. gada pavasarī. Jaunā albuma materiāls, izņemot dažas dziesmas, sarakstīts un ierakstīts laikaposmā no 2014. gada līdz 2015. gada nogalei, Rīgā un Vigo, Spānijā,» apliecina izvilkumi no mūziķa mājas lapā minētās informācijas. Kopumā piecpadsmit kompozīcijas - tas īsumā.

PAR. Iesākumā bija pagrūti uzķert albuma pievilcību, taču tas bija tikai līdz brīdim, kad tas tika klausīts kā fona mūzika - pats galvenais te ir teksti, pat grūti iedomāties, kuram no latvju mūziķiem tie vēl ir precīzāki savā izteiksmē un dumpinieciskumā! Ieklausieties kaut vai dziesmā «Ak, Dievs, es tev neticu» vai «Pastāsti lodei» («Tu biji ar vīrieti baltās kurpēs, iejūtīgu kā cirvi un smalku kā ostas strādnieka roka» - kurš vēl kaut ko tādu spēj savārsmot?!), vai arī jebkurā citā no albumā iekļautajiem gabaliem - tas ir to vērts. Starp citu, arī muzikālā ziņā te ir savas pērles, piemēram, ļoti veiksmīgais ģitāras motīvs dziesmā «DJ Grēks» vai elektronizācija kompozīcijā «Pornogrāfija un nāve».

PRET. Šo garadarbu vairāk gribas lasīt nevis klausīties, turklāt Jurim Simanovičam izvēlētajā žanrā ir vairāki muzikālie līdzinieki. Tiesa, attāli.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».